Hlavní obsah

Pravidlo 60-30-10 jako klíč k dokonalému bydlení. Naučí vás správně kombinovat barvy

Foto: Westwing

Foto: Westwing

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ať vás napadne kterákoli zářivá barva, může mít ve vašem interiéru místo. A to na židlích, sedačce, lustrech i jiných kouscích nábytku. Žádné se nemusíte bát, pokud se budete řídit jedním velmi jednoduchým pravidlem.

Článek

Jak správně kombinovat barvy? V jisté fázi zařizování interiéru si tuto otázku položí asi každý, komu záleží na tom, aby to měl doma hezké a stylové. Pokud máte pocit, že možností je tolik, že to snad nikdy nemůžete zvládnout poskládat, možná vám pomůže následují číselné pravidlo.

Pravidlo 60–30–10

Někteří designéři mu říkají 60–30–10, někteří pravidlo tří barev. Podle něj by měl každý zvládnout zařídit interiér v rámci příjemné palety odstínů tak, aby jednotlivé prvky společně fungovaly. Pravidlo říká, že ze 60 % by měla být místnost tvořena jednou dominantní barvou, ze 30 % pak sekundární barvou a 10 % by měl tvořit odlišný barevný akcent.

Foto: Ikea

Jak na barvy v bytě? Použijte pravidlo tří barevFoto: Ikea

Neutrální i výrazné barvy

Pojďme si to pro lepší představu dokreslit. Kdybyste seděli u výslechu a pak dostali otázku, jakou měla místnost barvu, ve své odpovědi byste označili dominantní barvu, tedy tu, která místnost tvoří ze 60 %. Je to něco jako odstín pozadí, celkový barevný vjem. Dominantní barva by měla být světlá a neutrální šedá, béžová, bílá, případně jemná pastelová.

Druhá barva místnosti, na kterou připadá 30 %, by měla podporovat hlavní barvu, ale zároveň být dostatečně odlišná, aby byl rozdíl dost patrný. Pokud je hlavní barva pokoje dejme tomu slonovinová, druhá může být třeba tmavě hnědá.

Na posledních 10 % pak zbývá barevný akcent. Právě tady se můžete vyřádit a pořídit jednotlivé kousky i ve velmi výrazné až svítivé barvě. Záleží samozřejmě na prvních dvou odstínech. Je-li hlavní barvou mentolově zelená, druhá může být třeba bílá a barevný akcent starorůžová. Díky pastelovému základu hraje interiér barvami dostatečně, proto použití třeba zářivě oranžové už by mohlo být moc. Pokud ale máte základ v bílé, druhá barva je tmavě hnědá, pak to klidně můžete rozbít žlutým akcentem.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Skvěle fungují červené akcenty na šedivém pozadíFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Akcent na doplňcích i nábytku

Použití tří barev na jednotlivých kouscích může být samozřejmě různé, ale existují vzorce, které zpravidla fungují. Dominantní barva je obvykle užitá jako výmalba stěn, pak může být například na kobercích, velkých kusech nábytku, jako je pohovka nebo vestavěný nábytek. Poměr 30 % pak může být na kouscích nábytku, jako jsou židle nebo komody a na textiliích typu koberec, závěsy a podobně. Poslední akcent má být na detailech a nejčastěji se užívá na doplňky, jako jsou různé polštářky, přehozy, plakáty a další. Pokud ale máte víc odvahy, můžete v zářivé barvě pořídit třeba jedno křeslo nebo i jen jednu židli u jídelního stolu.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Každá židle jiná, to má styl!Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Barevně nezávazně

Pravidlo  60–30–10 je takto číselně uchopené hlavně proto, abyste dokázali o rozložení barev v interiéru snáze přemýšlet. Reálně ale samozřejmě nikdo nepočítá, jestli jedna barva skutečně zabírá 60 % či zda je akcent na 10 nebo spíš na 20 %. Stejně tak máte v interiéru spoustu vzorovaných věcí. Není potřeba se zuby nehty držet jen tří barev. I když pravidla pomáhají, při zařizování interiéru se samozřejmě více než matematiky držte citu.

Na detaily můžete v interiéru použít i zlatou. Poradíme, jak s touto barvou pracovat, aby nepůsobila kýčovitě.

Načítám