Hlavní obsah

Elegantní mezonetový byt plný mramoru, ambientního osvětlení a chytře skrytých úložných prostor

Foto: MgA. Karolína Smilková

Foto: MgA. Karolína Smilková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Elegantní mezonetový byt se celý nese ve světlých tónech. Objevuje se tu mramor, vše dolaďují textilie a ambientní osvětlení. Pojďte na návštěvu!

Článek

V centru Zlína vznikl přestavbou staršího objektu moderní bytový dům, ve kterém si mezonet pořídila i paní Bronislava s partnerem Václavem. Využívají ho jako své druhé bydlení a rádi tu hostí své přátele.

Malé úpravy pro velký efekt

Celkem má byt 90 metrů čtverečních a patří k němu 12metrová terasa. Zavčasu se majitelé spojili s interiérovou designérkou Kateřinou Tichou, takže v projektu ještě stihli udělat několik změn.

„Mohlo by se zdát, že to byly drobné úpravy, ale měly obrovský vliv na to, jak výsledný interiér působí. Celkově se nám prostor podařilo vyčistit a otevřít. K tomu pomohlo i zrušení stěny mezi schodištěm a hlavním obytným prostorem. Byt působí v závěru větší, než se zdál z půdorysu, což považuji vždy za úspěch,“ říká designérka.

Od tmavých barev do světlých

Kateřina Tichá navrhla interiér od A do Z, tedy od dispozičních úprav přes základní studii a materiálové řešení až po finální dekorace. S úsměvem říká, že jediným kusem, který nevybrala ona sama, je zrcadlo v horním patře.

„Perličkou je, že původně měl být celý návrh laděný do odstínů černé a tmavého dřeva, což jsou klientčiny oblíbené prvky a materiály. Protože je ale takový její druhý byt, rozhodla se nakonec pro světlou variantu a já myslím, že to snad ani nemohlo dopadnout lépe,“ doplňuje designérka.

Foto: MgA. Karolína Smilková

Majitelé si přáli použít na nábytku vysoký lesk. V prostoru funguje jako optické zvětšení a v kontrastu ke všem ostatním matným plochám působí krásněFoto: MgA. Karolína Smilková

Hřejivá podlaha

Původně zvažovali dřevěnou podlahu, ale protože si investorka přála dýhu na nábytku a výsledný efekt neměl být moc dřevěný, zvolili nakonec pískovou dlažbu s jemnou strukturou. „Ta je díky podlahovému vytápění teplá na dotek a díky kombinaci se dřevem na nábytku a vhodně zvolenými doplňky nepůsobí chladně,“ vysvětluje designérka.

Mramor a sladěné textilie

Dominantním materiálem v celém prostoru je mramor. Ten se ve formě technického kamene objevuje na pracovní desce v kuchyni a technické místnosti, mramorové jsou konferenční stolky vyrobené na míru s neviditelnými 45° spoji, ve formě obkladů se pak objevuje i v koupelně. Na stěnách je pro optické zvětšení místnosti lesklý, na podlaze matný.

Sjednocené jsou i textilie, které interiér krásně dolaďují. Veškerý čalouněný nábytek od pohovky přes lavici v přízemí po postel v ložnici jsou ze stejné látky. Jednotné látky použili také na závěsy a shodné jsou i koberce.

„Přestože jsou v každé místnosti použité jiným způsobem a v jiné velikosti, ve výsledku dotváří jednotný koncept celého bytu,“ dodává designérka. Zbytek doplňků a dekorací byl volen v jemných pískových odstínech.

Osvětlení, které vše podtrhne

Velkou radost má designérka také z osvětlení, které dotváří celkovou atmosféru. V rámci klientských změn byly navrženy podhledy v celém horním patře, díky kterým mohlo vzniknout nepřímé ambientní osvětlení a zabudovaná LED lineární i bodová světla. Ve večerních hodinách neoslňuje, přes den se naopak dá intenzita světla zesílit.

Úložné prostory chytře skryté

V přízemí byla od developera původně plánovaná druhá koupelna. Byt ale většinu času obývají pouze dva lidé, takže místo ní designérka navrhla šatnu s technickou místností. Tím, že do ní neproudí denní světlo, snažila se prostor opticky co nejvíce prosvětlit a zvětšit, čemuž pomohly bílé zádové panely v lesku a velké zrcadlo.

Úložných prostor je v celém bytě dostatek, povedlo se je ale chytře schovat. Obrovské skříně jsou například pod schodištěm, velké jsou i šatní skříně v ložnici, které ale díky navržené nice působí, jako by měly menší hloubku. Majitele v tomto směru nadchl třeba i taburet před postelí, který skýtá další úložný prostor. Výklopný je i celý rošt manželské postele.

„Byt splnil má očekávání na 120 %, cítím se tu moc dobře. Paní designérka je úžasný profesionál. Vždy, když přijde návštěva, ať už rodina nebo kamarádky, všem se tu líbí a nechtějí odejít,“ pochvaluje si paní Bronislava.

Vizitka designérky

MgA. Kateřina Tichá vystudovala konstrukci nábytku, produktový i prostorový design a všechny tyto znalosti hojně využívá ve svojí téměř desetileté praxi. Zaměřuje se na soukromé realizace, poradí si ale i s návrhem kavárny, kanceláře nebo jiných komerčních interiérů. Jejím cílem je vytvářet pro klienty domov, který usnadní a zpříjemní každodenní fungování. Více na www.kazem.cz.

Načítám