Hlavní obsah

Kouzelnou chalupou mezi vinicemi si splnili sen. Místo rekonstrukce mají retro novostavbu!

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V malebné krajině jižní Moravy, v oblasti plné vinných sklípků, stálo venkovské stavení, které jeho budoucím majitelům učarovalo. Namísto plánované rekonstrukce museli nakonec chalupu zbourat a postavit znovu, osobité kouzlo se ale i v novém podařilo uchovat.

Článek

Manželé Kučovi si pořídili historické stavení, které úplně původně sloužilo jako venkovská stodola. Své vysněné místo v jihomoravských Horních Dunajovicích si přáli zrekonstruovat. Ovšem velmi záhy se ukázalo, v jak žalostném stavu budova je, a tedy že nejlepším řešením bude ji zbourat a postavit novou. Podle vzoru té původní. Interiér chalupy poeticky přezdívané Mezi sklepy je společným dílem designérek Adély Lipár Kudrnové a Petry Stein.

Prostor otevřeli do krovu

Když majitelé nemovitost pořizovali, věděli, že náklady na výstavbu i provoz budou chtít částečně pokrýt krátkodobými pronájmy. Z tohoto záměru pak vychází dispozice: cílem autorek bylo zařídit více ubytovacích kapacit, respektive samostatných ložnic s dostatkem lůžek. Ovšem srdcem interiéru je velký, do krovu otevřený prostor, v jehož středu se nachází jídelní stůl. Jedním z přání majitelů bylo právě kvalitní zařízení pro společné stolování a přípravu jídel…

Novostavba, ale…

Přestože nakonec na rekonstrukci nedošlo, a jde tedy o ryzí novostavbu, designérky se snažily vrátit do ní co nejvíc původních prvků. Například překlad nad okny nebo obložení stěny v obýváku je z původních kamenů.

Co se materiálů týká, přirozeně vsadily na přírodní druhy. V interiéru jsou tak dřevěné dubové podlahy, dřevěná drásaná okna, ze dřeva je také jídelní stůl i kuchyně, velkoformátová dlažba imituje kámen, pravý kámen je na stěnách a nutno zmínit i lněný textil.

Akcent holubí modři

Majitelé si přáli interiér v zemitých tónech, ale během navrhování se autorkám povedlo je přesvědčit k použití jedné výraznější barvy. Vybraly holubí modř, která působí stylově čistě, optimisticky a interiér prosvětluje. Použily ji na kovové schodiště s lávkou, které je asi nejvýraznějším prvkem domu.

Stejný odstín se objevuje na několika kusech nábytku, který pořídily v bazarech a aukcích. Barevně doladily i dlažby v koupelnách. Starý nábytek a doplňky musely vyvážit současným designem. V interiéru tak výraznou roli hrají například velká svítidla od dánské značky Muuto, židle Ton nebo keramická sanita od italské značky Cielo.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám