Hlavní obsah

Zrcadla a správná barva světel: Vychytávky, díky kterým prosvětlíte tmavší byt

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Jestli to u vás doma i během dne vypadá jako po setmění, zpozorněte. Přirozené denní světlo má vliv na psychiku i kondici, a není tedy radno se mu vyhýbat. Co ale dělat v domácnostech, kterým dispozice nepřejí? Řešení existuje.

Článek

Venku je stále hezčí počasí, a protože se stmívá později, můžete si ho i víc užívat. Kvůli zaměstnání, domácím pracím i volnočasovým aktivitám tráví lidé, zejména pak ti žijící ve městech, většinu času uvnitř budov, což se může negativně podepsat na psychické pohodě i fyzickém zdraví. Problematické je to hlavně v místnostech, do kterých neproudí příliš přirozeného světla. Naštěstí existuje pár triků, které vám s tím alespoň trochu pomohou. Jaké to jsou?

Bílá barva hraje prim

Barvy mají obrovskou moc. Dokážou zlepšit i zhoršit náladu, vyvolávat vzpomínky, pocitově ochlazovat i oteplovat, opticky zvětšovat i zmenšovat prostory a samozřejmě jim také ubírat či přidávat světlo. A právě toho byste měli využít.

Jasnou volbou je bílá barva. Výborně odráží světlo, opticky zvětšuje a zesvětluje prostory, hodí se naprosto kamkoliv a kombinovat s ní lze všechny barvy a vzory.

Na někoho ovšem může působit příliš sterilně a neútulně, je tedy dobré ji zjemnit dřevem a přírodními textiliemi. Pomůže i to, když vyberete bílou barvu s teplejším podtónem nebo ji nahradíte světle béžovou či krémovou.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Bílé tóny místnosti prosvětlí i opticky zvětší, mohou ale působit dost sterilně. Zjemněte je dřevem a pastelovým odstínem oblíbené barvyFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Žlutá poslouží skvěle, ale…

Sluníčko vám budou připomínat zejména světlé odstíny žluté barvy, opatrně s nimi ale zacházejte na velkých plochách a v malých místnostech. Jakožto teplá barva snáze odráží světlo a opticky zmenšuje prostor, může tedy působit až příliš jasně a vyvolávat stísněné pocity. Skvěle však poslouží třeba na jednu stěnu či doplňky, například dekorační polštáře, přehozy, deky anebo dvířka menších skříněk.

I modrá se hodí

O něco méně očividnou volbou jsou pak pastelové odstíny modré. Jakožto studená barva místnost rozšíří a zvětší, oceníte ji tak spíše v menších prostorech. Ani s jejím množstvím to nepřehánějte, lehce pak totiž můžete sklouznout ke smutné atmosféře.

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Žluté odstíny velmi účinně odrážejí světlo, je proto dobré s nimi zacházet opatrněFoto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Pomohou zrcadla i sklo

Odrážet světlo zvládnou nejen barvy, ale i sklo a zrcadla. Místnost prosvětlí a na rozdíl od nábytku a doplňků z jiných materiálů jí nebudou opticky ubírat na prostoru. Zatímco u skla se můžete docela vyřádit, se zrcadly se držte při zemi. Jakmile je totiž špatně rozmístíte nebo to s nimi přeženete, koledujete si o interiér, kde se budete cítit nervózně a stísněně.

U zrcadla vždy hlídejte, aby se v něm odráželo jen to, co chcete, a nastavte ho třeba na oblíbený, nejlépe dobře prosvětlený kout. Výborně se hodí na stěnu kolmou ke stěně s okny. Kromě běžných zrcadel v rámu přijdou vhod skříně se zrcadlovými dveřmi.

Sklo dodá interiéru lehkost a vzdušnost a podobně jako zrcadla umí odrážet sluneční paprsky. Krásně se hodí na prosklené vitríny, desky konferenční stolků, nebo dokonce na schody. Skvělou volbou jsou celoskleněné nebo částečně prosklené dveře, s nimiž snadno dodáte světlo i do tmavé předsíně a chodby.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Zrcadlo postavené vedle okna bude denní světlo účinně odrážet do místnostiFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Účinné nasvícení

Bez kvalitního a správně zvoleného osvětlení to nepůjde. V tmavých místnostech si s jedním závěsným lustrem nejspíš nevystačíte a je vhodné si k němu pořídit i několik doplňkových svítidel, díky nimž nevzniknou žádná tmavá zákoutí.

Je jen na vás a možnostech vašeho prostoru, zda si vyberete stropní bodovky nebo raději sáhnete po designových lampičkách či stojacích lampách s dobře propustnými stínidly. Užitečné jsou také LED pásky – můžete jimi podlepit skříně na obývacích stěnách nebo nad kuchyňskou linkou.

Chcete denní světlo simulovat co nejlépe? Sáhněte po žárovkách s barvou světla označenou jako denní, případně neutrální bílá: na obalu hledejte údaj o barevné teplotě 4 000 až 5 000 kelvinů.

Reklama

Načítám