Hlavní obsah

Jak bydlí kuchař a návrhář Pavel Berky? V útulném bytě nechybí krejčovská figurína první dámy!

Foto: Jakub Jurdič

Foto: Jakub Jurdič

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pavel Berky, známý ze soutěže MasterChef Česko, žije se svým partnerem Matějem Pardusem a kočkami šestým rokem v malém pronajatém bytě. A ačkoli měl možnost se usadit ve světě, domov našel v Praze, kam nás pozval na návštěvu. A rovnou prozradil své plány na stěhování.

Článek

Pavla Berkyho, který pochází ze slovenské Rimavské Soboty, si mnoho lidí spojuje především s kuchařskou soutěží MasterChef Česko, ve které skončil v roce 2020 na třetím místě. Ne každý ale ví, že se předtím proslavil jako úspěšný módní návrhář, který se svými kolekcemi procestoval svět a vyhrál nejednu designérskou soutěž. Nějakou dobu žil ve Francii a Londýně a nakonec se usadil se svým dlouholetým partnerem a manažerem Matějem Pardusem v Praze.

Přestože se teď Pavel Berky věnuje převážně vaření, na navrhování oděvů rozhodně nezanevřel. Momentálně šije pár kousků pro první dámu Evu Pavlovou ve svém skromném pronajatém bytě v Libni, kde má místo obývacího pokoje malý ateliér a dílnu. Pojďte s námi na návštěvu, než se s partnerem přestěhují do nového domu. „Koupili jsme statek v malé vesničce u Benešova, který budeme ve spolupráci s designérským studiem Tempus rekonstruovat a kam se chceme stěhovat příští rok,“ prozrazuje.

Renovovaná kuchyň

Prvním prostorem, kam vedou od vchodových dveří naše kroky, je nejdůležitější místnost v celém bytě – a tou je kuchyň. Ostatně můžete ji pravidelně vídat v Pavlových kuchařských videoreceptech. Hned za dveřmi stojí prostorná dvoukřídlá lednice a před ní velký dřevěný stůl, na kterém nelze přehlédnout napečené buchty. Za ním je u jedné stěny kuchyňský samostatný pult na míru a u druhé stěny kuchyňská linka v tmavě zeleném odstínu.

„Když jsme se sem před šesti lety stěhovali, kuchyň už tu byla, ale baví mě věci renovovat, tak jsem natřel dřevěná dvířka tmavě zelenou barvou, která vypadá dobře i na našich videích, kde natáčíme všechny recepty. Samostatný pojízdný pult se sporákem a poličkami jsme si nechali vyrobit na míru a na natáčení ho vždy jen postavíme před kuchyň a pak zas odklidíme,“ vysvětluje uspořádání kuchyně Pavel Berky. A co nebude chybět v nové kuchyni, až se přestěhují? „Těším se hlavně na to, že si zařídím indukci i plyn a také otevřený oheň, protože vaření na otevřeném ohni má něco do sebe.“

Foto: Jakub Jurdič

V kuchyni Pavla Berkyho nesmí chybět pořádné pánve, kuchyňský robot, ostré nože a dobré kořeníFoto: Jakub Jurdič

Ateliér místo obýváku

Když se přesuneme do druhé místnosti, která dřív sloužila jako obývací pokoj, upoutá nás velký stůl, který slouží na stříhání látek, ale i balení Pavlových kuchařek, které si teď před Vánoci objednává hodně lidí jako dárek pod stromeček.

Kromě stolu jsou zde dva šicí stroje a „štendr“ s Pavlovou aktuální návrhářskou tvorbou, kde nechybí ani první návrhy módní kolekce pro první dámu Evu Pavlovou. Jak se k práci dostal? „Oslovila mě paní Lenka Bernardes, která se stará o její šatník, abych navrhl pár kousků do garderoby paní Evy. Dostal jsem míry a udělal si podle nich krejčovskou pannu, na které všechno připravuju,“ vysvětluje svůj postup designér.

V multifunkční místnosti kromě krejčovské figuríny nelze přehlédnout také velké barevné obrazy na stěnách, kde je i abstraktní portrét Pavla s Matějem, který jim namaloval kamarád. Na jedné stěně je zajímavá skulptura z opracovaných a sešroubovaných větví, které si přivezli z dovolené v Řecku.

Ložnice se zděděným křeslem

Do ložnice jsme nahlédli pouze zčásti, protože manželskou postel si chtěl pár, který si řekl před dvěma lety své ano, nechat pouze pro sebe. Kromě ní v místnosti najdete dvě komody s menším úložným prostorem a jeden štendr s oblečením místo šatní skříně. „Moc oblečení nepotřebujeme, znáte to, u nás platí rčení, že kovářova kobyla chodí bosa,“ směje se a obhajuje skromný šatník Pavel Berky.

A jako v každé místnosti se nachází nějaký kousek nábytku s příběhem, i zde je v rohu zrenovovaná skříňka, která dřív sloužila v rodině Matěje jako truhla na zrní pro holuby. Hned vedle ní stojí křeslo, které se skoro rozpadá, ale z nostalgických důvodů ho zatím nevyhodili. „Máme ho od kamarádky z Londýna jako památku, ale do nového bydlení s námi asi už nepůjde. Tady je z něj útulný pelíšek pro naše kočky Mimi a Pipi,“ objasňuje pozadí starého kusu nábytku Pavel.

Načítám