Hlavní obsah

Dům pro rodinu mořeplavců: V interiéru se prolíná téma písčité pláže i temných hlubin

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Foto: Archiv Institutu bytového designu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Když máte v životě opravdovou vášeň, často ji chcete promítnout i do oblastí, kam zdánlivě nepatří. Rodina mořeplavců se rozhodla lásku k písku a všem podobám moře ztvárnit v interiéru svého nového rodinného domu.

Článek

Aby měl každý člen rodiny doma svůj malý kus moře - s tímto záměrem navrhovala architektka Zuzana Řepíková ze studia DesignPro interiér rodinného domu v Novém Jičíně. Novostavba totiž patří rodině mořeplavců, která ve dnech, kdy se své vášni nemůže naplno věnovat, alespoň čerpá energii z atmosféry svého bydlení.

Slunečná pláž i temné hlubiny

Rodina mořeplavců tráví na vlnách i plážích maximum volného času, a právě vzduch prosycený solí a sluncem zalitý písek je jejich společnou vášní. Proto když došlo na lámání chleba, v jakém duchu zařídit jejich nové bydlení, nápad inspirovat se atmosférou přímořských destinací byl nasnadě.

Architektka Zuzana Řepíková pracovala s konceptem různých nálad a podob moře. Jednou promítla do bytu písčitou slunečnou pláž, podruhé například temnou hlubinu. Světlé a teplé tóny použila v hlavních obytných místnostech a ty temnější v ložnicích. Chtěla, aby interiér působil teple, harmonicky a příjemně uklidňoval.

Co nejvíc světla i úložných prostor

Interiérové studium majitelé oslovili v době, kdy ještě probíhaly stavební práce, autoři tedy mohli ovlivnit pozice a velikosti některých oken a příček. Zvládlo se tak do domu dostat co nejvíc denního světla a zároveň se našlo místo na dostatek úložných prostor.

V přízemí domu je velká obytná část s kuchyní, která plynule navazuje na velkou terasu. Pán domu si přál, aby nebyl odtržen od dění v domě ani na zahradě, a tak je jeho pracovna částečně připojená k obývacímu pokoji a stůl nasměrován k oknu. Když potřebuje větší klid, může si pracovnu uzavřít velkými posuvnými dveřmi.

Na prostornou kuchyň, kterou ladili do béžových odstínů, přímo navazuje srdce domu. Tedy velký dubový stůl pro rodinu i návštěvy v blízkosti krbu. Nepřehlédnutelná, objemná, drátěná svítidla mají ilustrovat důležitost této části domu tím, jak moc přitahují pozornost. V kuchyňské části jsou hned dva skryté průchody. Jeden vede do spižírny, druhý do ložnicové části domu s wellness. Ve druhém patře najdete pokoje dvou hudebně nadaných chlapců a pokoj pro hosty.

Soutěž Interiér roku

V rámci soutěže Interiér roku jsou každoročně oceněny výjimečné soukromé i veřejné interiéry navržené českými a slovenskými architekty a designéry. S nejzajímavějšími účastníky vás postupně seznamujeme na našich stránkách. Hlavním mediálním partnerem soutěže je Seznam.cz. Vítězové osmého ročníku byli vyhlášeni v květnu 2023 v pražském Centru současného umění Dox.

Načítám