Hlavní obsah

Dřevěná podlaha v každé místnosti? Jde to! Jak ji vybrat?

Foto: LEKSTOCK 3D, Shutterstock.com

Foto: LEKSTOCK 3D, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Výběr podlahy patří při zařizování nebo renovaci domácnosti mezi nejdůležitější kroky. Měla by dlouho vydržet, být pěkná na pohled a zvládnout veškerou zátěž v dané místnosti. Zlákalo vás lety ověřené dřevo?

Článek

Dřevěné podlahy mají své nezaměnitelné kouzlo. Krásně vypadají, působí útulně a hřejivě, jsou příjemné, hodí se snad do všech stylů a majitele přibližují k přírodě. Dřevo je proto při výběru podlahových krytin pro mnohé jasná volba.

Nemá ovšem jen výhody. Na rozdíl od imitací dřeva se přírodní materiál neustále mění, pracuje a reaguje na změny teplot i vlhkosti. Navíc moc nesnese mechanické poškození ani zátěž a pracnější je i jeho údržba. Kam se dřevěná podlaha hodí, jak ji vybrat a jak o ni pečovat?

Ložnice snese vše, na chodbu tvrdší druhy

Přírodní dřevo se hodí především na méně namáhané podlahy, tedy do ložnice a pracovny. Můžete sem pořídit i měkký smrk, případně středně tvrdý buk či dub. Hodí se i do obývacích a dětských pokojů, protože se ale jedná o více zatěžované místnosti, je dobré vybírat z dřevin s alespoň střední tvrdostí, jako je třeba dub, jasan, akát či habr.

Do předsíně a na chodby není dřevo na podlahu ideální materiál, a když se pro něj rozhodnete, určitě volte tvrdší druhy, například merbau, pořiďte si rohože a přezouvejte se výhradně na nich. A malé upozornění pro majitele zvířecích kamarádů: dřevěné podlahy si moc nerozumějí s jejich drápky.

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Dřevo v ložnicí vykouzlí hřejivou a pohodovou atmosféruFoto: Photographee.eu, Shutterstock.com

V kuchyni a koupelně buďte opatrnější

Kvůli výrazným změnám teplot, vlhku a větší námaze se dřevu v kuchyni a koupelně příliš dařit nebude. Nevhodné jsou hlavně měkké dřeviny, kde k dlouhé trvanlivosti podlahy nepomohou ani povrchové úpravy. Oleje vám umožní snadnější lokální opravy, lak do jisté míry ochrání proti vlhkosti a usnadní odstraňování různých skvrn.

V kuchyni byste si měli vystačit s třívrstvými krytinami ze středně tvrdých až tvrdých dřevin, z našich dřevin je vhodný třeba dub. Do koupelny ale vybírejte výhradně z exotických druhů, jako je wenge, teak nebo bambus. Jsou odolné vůči vlhku a vodě a déle si zachovávají svou stálost. Jen si za ně budete muset připlatit.

Foto: David Papazian, Shutterstock.com

Dřevěná podlaha se krásně hodí do kuchyně propojené s obývákemFoto: David Papazian, Shutterstock.com

Správná péče je základ

Dřevu je dobré poskytnout vhodné podmínky. Teplota místnosti by se měla pohybovat kolem 20 °C a vlhkost mezi 40 a 60 procenty. Příliš vysoká vlhkost totiž může způsobovat bobtnání, nízká naopak vede ke smršťování.

Při čištění podlahy je dobré si co nejvíce vystačit s vysavačem. Nikdy nepoužívejte drátěnky ani kartáče, které by dřevo mohly poškodit. K ruce si vezměte mop nebo hadr a pořádně je vyždímejte. Rozhodně nepoužívejte přípravky s odmašťujícími účinky (například na nádobí), alkalické prostředky (např. chlorové) ani agresivní rozpouštědla.

Vhodný čisticí prostředek na dřevo

Při výběru čisticího prostředku se rozhodujte podle toho, jakým způsobem je dřevo ošetřeno. Na lakované povrchy se nejčastěji používají polymerní ochranné prostředky, na olejované či voskované volte specializované prostředky na bázi přírodních olejů a vosků. Vždy je dobré si od výrobce či dodavatele vyžádat návod na ošetření a čištění včetně doporučených produktů. Správná péče o dřevěnou podlahu je opravdu důležitá a jen tak vydrží ve výborném stavu dlouhé roky.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Při čištění dřevěné podlahy nezapomeňte mop či hadr důkladně vyždímatFoto: fizkes, Shutterstock.com

Na podlaze nešetřete

Cena dřevěné podlahy se odvíjí od druhu dřeva, jeho tvrdosti, počtu vrstev, případných povrchových úprav a odolnosti vůči opotřebení. Platí, že čím je cena vyšší, tím kvalitnější a odolnější podlaha pravděpodobně bude. Rozhodně se nesnažte příliš šetřit a nebojte se připlatit si za kvalitu. Z dlouhodobého hlediska se jedná o investici, která se rozhodně vyplatí.

Reklama

Načítám