Hlavní obsah

Jak prát bílé prádlo, aby nezešedlo? Pomůže vám soda, ocet i aspirin

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Není už vaše bílé prádlo tak zářivé, jako když jste ho kupovali? Existuje pár způsobů, jak to napravit a zabránit tomu, aby to nové nezešedlo. Nejsou ani drahé, ani složité. Pomůže například pěst v pračce, obyčejný ocet nebo dokonce aspirin.

Článek

Za to, že bílé prádlo už není úplně bílé, může hodně věcí. Jedním viníkem bývá pračka, dalším vaše chyby při praní nebo volba špatného přípravku. Pojďme se společně postarat o to, aby vaše prádlo opět zbělelo a nové nezešedlo.

Problémy začínají v pračce

Uvázl vám v podvědomí slogan: Vodní kámen je prevít, který vám rozbil pračku? Tak si k tomu můžete přidat i konstatování, že vodní kámen může zčásti i za to, že bílé prádlo šedne. Není to jen proto, že se během praní uvolňuje do vody, ale také způsobuje, že se voda v pračce neohřívá tak, jako kdyby tam vodní kámen nebyl. To ovlivňuje kvalitu praní, ale i spotřebu energie. Platí to ale také pro nečistoty, které se v pračce mohou usazovat – proto je potřeba ji pravidelně čistit, včetně filtrů. Pokud perete častěji na nízkou teplotu a s použitím pracích gelů, měli byste pravidelně pračku čistit, protože tato kombinace vede víc k usazování nečistot v ní.

Pračku naplňte tak akorát

Aby se při praní mohly všechny kousky řádně vymáchat a zbavit nečistot i pracích prostředků, měly by mít v bubnu dost místa. „Pokud je buben příliš plný, prací prostředek mezi prádlo dostatečně nepronikne, prádlo se dobře nepromíchá a nevypere a hrozí, že jej budete prát znovu, což určitě není ekologické,“ uvádí Radek Marták, ředitel výzkumu a vývoje značky FeelEco. Prádla by mělo být jen tolik, aby se mezi ně a buben ještě vešla vaše pěst na výšku.

Na druhou stranu ale ničemu nepomůže, když do bubnu dáte jen pár kousků prádla, jestliže tedy nemáte speciální program na praní poloviny náplně. Mokré a těžké prádlo naráží na stěny jinak prázdného bubnu a dochází tím k jeho poškozování. Správné naplnění hledejte v manuálu dle konkrétního programu vaší pračky. Pokud jde o teplotu vody, vždy zvolte tu maximální, která je uvedena na etiketě prádla.

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Čistá pračka, vhodná teplota i prací prostředek - to je základ péče o bílé prádlo.Foto: New Africa, Shutterstock.com

Prášek, nebo gel na praní?

Při praní bílého prádla byste měli zvolit i ten správný prací prostředek, který obsahuje bělicí složky. „Na pevné bavlněné materiály, jako je například povlečení, je dobré použít prášek, který je oproti gelu jemně abrazivní,“ radí Tereza Koczó, manažerka značky Persil. Mnohé běžně prodávané prací prostředky už obsahují převážně biologicky odbouratelné složky a na trhu najdete samozřejmě i eko prostředky, které vám pomohou i s praním bílého prádla.

Přidejte do pračky ocet nebo citronovou šťávu

Bílou barvu dovede oblečení vrátit i použití surovin, které máte běžně v kuchyni. K prádlu lze přidat citronovou šťávu, kypřicí prášek, bílý ocet nebo jedlou sodu. Všechny jmenované složky lze přidat do pračky – sypké přímo do nádobky na prášek, tekuté do přihrádky na aviváž. Například půl hrnku bílého octa je dobrou náhradou aviváže.

Namočte prádlo dopředu

Účinné je také prádlo v roztoku vody a těchto přísad namočit dopředu. Lázeň nechejte působit pár hodin nebo klidně přes noc. Neplatí to ale v případě barevného prádla. Pozor také na to, abyste například octovou vodu nenechávali stát dlouho v umyvadle z přírodního kamene, která se v designových koupelnách občas objevují – žulu, mramor a podobné materiály by ocet poškodil. Vyhněte se kombinaci octa s peroxidem vodíku a bělidly – spolu mohou reagovat a vytvořit až jedovaté látky a výpary (například chlorové), které mohou poškodit prádlo, ale hlavně i vaše zdraví. Aby bylo prádlo bílé, můžete ho podle babských rad namočit i do lázně, do které přidáte pár aspirinů (2 tabletky na litr). Můžete je přidat i do pračky při praní.

Reklama

Načítám