Hlavní obsah

7 nejčastějších chyb při praní oblečení: Přeplněná pračka i příliš pracího prášku

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Foto: Yuganov Konstantin, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Posbírat špinavé prádlo, hodit ho do pračky, podle oka přidat nějaký prací prostředek a zapnout. Praní oblečení patří mezi jedny z nejběžnějších domácích prací, přesto v něm spousta lidí chybuje. Čemu se vyhnout?

Článek

Praní prádla je součástí běžné domácí rutiny. Jeho chybné provádění ale může ovlivnit životnost praného materiálu, pračku i vaše zdraví. V čem se nejčastěji chybuje?

1. Špatný výběr pracích prostředků

Jednou z prvních chyb je výběr nevhodných přípravků. Není nutné kupovat ryze ekologické a bio prostředky, stačí se jen podívat na etiketu. Velký pozor si dejte na alergeny, především na aromatické složky, parfémy, plnidla (A-PAL) a bělidla. Při výběru bělicích prostředků sáhněte po těch, které namísto chloru obsahují aktivní kyslík. Zcela se vyhněte přípravkům, které obsahují fosfáty.

Pokud vám záleží na životním prostředí a nevadí vám si trochu připlatit, hledejte prostředky, na nichž je uvedeno, že obsahují pouze přírodní a biologicky rozpustné látky. Jsou u nás ale jen těžko dostupné, proto se snažte kupovat alespoň přípravky, na nichž je uvedeno, že jsou biologicky odbouratelné.

2. Příliš mnoho pracího prášku

Pokud bude přípravku na praní příliš, mohou jeho zbytky společně s nečistotami zůstat na vypraném oblečení a způsobí vám vyrážku. Nadmíra pracího prášku ohrožuje také pračku, která se pak snáze ucpe.

Dávkování není u každého prostředku stejné (ovlivňuje ho mimo jiné i tvrdost vody), ale obecně se na jednu pračku středně špinavého prádla doporučuje zhruba 100 gramů běžného pracího prášku, případně jedna gelová kapsle či dvě práškové tablety. Zatímco prášek zvládne i větší nečistoty, gel je vhodnější na méně zašpiněné oblečení, které se chystáte prát na menší teploty (co je lepší, gel, nebo prášek?).

Hlídejte si i dávkování aviváže. Ta se přidává až do posledního máchání, je tak větší šance, že se z prádla nevypláchne.

3. Nedostatečné třídění

Většina lidí rozděluje prádlo na barevné, bílé a černé, to ale mnohdy nestačí. Vhodnější je oddělit i bílé oblečení se vzorem, prádlo v odstínech červené (kromě ní je to růžová, oranžová, vínová a hnědá) a modrozelené barvy prát společně se šedou. Na barevné oblečení používejte výhradně prací prášky nebo gely s příslušným označením, stejně tak na černé. Univerzální prášky často obsahují látky s bělícím účinkem, hodí se proto spíše na bílé prádlo.

Spodní prádlo perte samostatně. Kostěné podprsenky můžete chránit uložením do speciálního vaku. Bavlněné a polyesterové prádlo můžete prát i jen tak, zvolte ale program, který simuluje ruční praní. Nepoužívejte aviváž, ta není vhodná ani na sportovní oblečení a kousky z džínoviny.

4. Přeplněná pračka

Jakmile je prádlo roztříděné, mají někteří tendence využít veškerého volného prostoru v bubnu. Jenže k prasknutí naplněná pračka nezvládne svůj obsah dostatečně vyprat ani vyždímat, navíc hrozí její poškození. Každá pračka má v tomto ohledu od výrobce vlastní doporučení, obecně se ale radí nechat mezi bubnem a prádlem na pěst vysokou mezeru. U jemných materiálů uberte a buben naplňte zhruba do poloviny.

Při ukládání oblečení zkontrolujte, zda jsou zipy zapnuté, knoflíky rozepnuté a všechny kousky, především pak džíny, obrácené naruby. A samozřejmě v kapsách nesmí zůstat papírové kapesníky.

Foto: Rozhnovskaya Tanya, Shutterstock.com

Nikdy pračku úplně nenaplňujte a vždy v ní nechte volný prostor, aby se vše mohlo správně promíchat a vyždímatFoto: Rozhnovskaya Tanya, Shutterstock.com

5. Nevhodně zvolená teplota a program

Ještě než pračku zapnete, je třeba nastavit správnou teplotu a program. Myslete na to, že příliš vysoká teplota může oblečení poškodit, příliš nízká ho nezbaví všech nečistot. Běžné prádlo se pere při 40–60 °C.

Vyšší teploty se nastavují pro pracovní oblečení, povlečení, utěrky či ručníky. Citlivé či velmi elastické materiály, spodní prádlo a plavky perte zásadně ručně ve studené vodě.

Foto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

Při výběru teploty a programu se pokaždé řiďte doporučením, která uvádí výrobci daných kouskůFoto: Monkey Business Images, Shutterstock.com

6. Zanedbávaná péče o pračku

Spousta majitelů praček o ni pečuje špatně nebo vůbec, a ta to většinou oplácí špatně vypraným oblečením. Proto ji po každém praní nechte pořádně vyvětrat a vyschnout a umyjte zásobovač na prací prášek a aviváž. Jednou měsíčně vyčistěte gumové těsnění a jednou za rok podle návodu filtr. Zhruba čtyřikrát do roka se doporučuje zapnout pračku na maximální teplotu a nechat ji projít jedním pracím cyklem bez ždímání.

7. Málo časté praní povlečení a ručníků

Ložní prádlo a prostěradlo je třeba vyprat zhruba každé dva týdny (6 důvodů, proč vám ani po vyprání prádlo nevoní). Více se potíte nebo s vámi postel sdílí domácí mazlíček? V tom případě si čisté povlečení dopřejte jednou týdně.

Osušky perte jedenkrát týdně, častěji používané ručníky a ty na obličej ideálně každé dva až tři dny.

Související témata:

Načítám