Hlavní obsah

Jak často měnit povlečení a ručníky? Nemusí stačit ani jednou za dva týdny!

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Foto: Photographee.eu, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ložní prádlo a ručníky patří mezi nejbohatší semeniště bakterií, roztočů a nečistot v domácnosti. Kdy byste je měli měnit a jak je správně vyprat?

Článek

Bez ložního prádla a ručníků se neobejdete každý den, a právě proto byste jim měli věnovat patřičnou péči. Hlavně je dostatečně často vyměňovat a prát tak, aby byly nejen voňavé, ale také bezpečné z hlediska hygieny. Co je ale dostatečně často?

Ručníky měňte co nejčastěji

Ručníky a osušky, které celý den visí ve vlhkém prostředí koupelny a často jsou také vlhké, jsou perfektní prostředí pro houby, plísně i bakterie. Ty mohou způsobovat alergie, lupy, vyrážky nebo jiná kožní onemocnění. Abyste tomu předešli, nenechávejte je ležet na hromádce, ale po použití pověste tak, aby měly šanci proschnout.

Osušku měňte alespoň jednou týdně a často používané ručníky (např. na obličej, citlivá místa a intimní partie) vyměňte a perte každé dva tři dny. Po dvou letech používání pak staré ručníky vyhoďte a kupte si nové.

Dbejte také na to, aby každý člen rodiny měl vlastní ručník a osušku a i své místo pro ně, aby nedocházelo k záměně. A pokud v rodině zrovna řešíte nějakou infekční nemoc či nachlazení, pak je ideální měnit ručník raději denně a dbát na to, aby zatím zdraví členové rodiny nepoužívali ručník nemocného. To ale platí, i když má někdo z rodiny opar či ječné zrno.

Při praní nikdy pračku nepřeplňujte a nechte ručníkům trochu prostoru, aby se z nich snáze odstranily všechny nečistoty. Pracího prostředku dávejte raději méně než více, jinak by se na látce mohly usadit jeho zbytky a způsobit, že vlákna začnou tvrdnout.

Vyhněte se aviváži

Vhodnější než prací prášek jsou gelové přípravky. Jejich zbytky se snáze vyperou a je menší šance, že se zachytí mezi vlákny. Aviváž je lepší vůbec nepoužívat, může totiž vlákna slepovat k sobě a snižovat savost materiálu. Jestliže vám jde o to přidat intenzivní vůni, můžete vyzkoušet parfémy na praní, ty jsou vhodné i pro následné sušení v sušičce, kam by věci prané s aviváží jít neměly.

Pozor si dejte na vyšší teploty, které ovlivňují savost a mohou způsobit jejich tvrdnutí. Příliš proto neexperimentujte a řiďte se doporučením na etiketě (bývá to zpravidla 40 až 60 °C). Ručníky ani osušky nežehlete a snažte se je nesušit na radiátorech či topných žebřících, ale raději je nechte proschnout na vzduchu, třeba na sušáku.

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Osušky je dobré měnit jednou do týdne, ručníky každé tři dnyFoto: Africa Studio, Shutterstock.com

Ložní prádlo měňte jednou za dva týdny

Bakteriím a roztočům se dobře daří i v ložnici, obzvláště v posteli. Odumřelé částečky kůže, vlasy, pot, prach a teplo, které tam máte, jim vyloženě prospívají a vytvářejí dokonalé prostředí pro množení mikroorganismů. Většině lidí sice nijak zvlášť neublíží, ale rozhodně nesvědčí alergikům ani novorozencům.

Povlečení je ideální měnit každých čtrnáct dní, u prostěradla se doporučuje zkrátit interval na týden. Pokud jste nemocní, příliš se potíte, spíte s domácím mazlíčkem nebo trpíte na astma či alergie, měňte lůžkoviny ještě mnohem častěji. Klidně i jednou za týden.

Jak prát povlečení a prostěradla

Nikdy nezapomeňte nové povlečení vyprat před prvním použitím! Při nastavování pracího programu se držte doporučení výrobce. Obecně se dá říct, že poprvé je dobré nastavit teplotu na 40 °C, při každém dalším praní až na 60 °C. Vždy ale zjistěte, co doporučuje výrobce.

Prací prášek vybírejte podle barvy a materiálu, příliš se nedoporučuje používání aviváže. Sice ložní prádlo hezky provoní, hrozí však, že vytvoří na vláknech vrstvičku, kvůli níž pak látka nebude dobře dýchat a odvádět vlhkost.

Stejně jako v případě ručníků i tady nechte prádlu dostatek prostoru. V napěchovaném bubnu se povlečení nemůže rovnoměrně ani pořádně vyprat.

Jestli vlastníte sušičku, zapněte ji na nižší teplotu, která je jemnější a šetrnější k barvám. Jinak lůžkoviny rozvěste v místnosti, kde není vlhko, ideální je místo s přímým sluncem. Vždy by měly mít možnost zcela vyschnout, a to i v místech kde jsou švy nebo knoflíky, tedy víc vrstev látky.

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Čisté povlečení si dopřejte jednou za čtrnáct dní, někdy je lepší jeden týdenFoto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Nezanedbávejte deky ani polštáře

Zapomínat byste neměli ani na samotné polštáře a deky. Jsou sice chráněny povlečením, jenže i tak na nich nějaký pot nebo nečistoty ulpí. Kousky s péřovou výplní dejte dvakrát do roka do čistírny, ty s umělou výplní můžete klidně vyprat doma. Většina zvládne teplotu 60 °C, raději si ji ale předem ověřte u výrobce. Dejte pozor na použití sušičky, většinou do ní nepatří, tak abyste si je svou nepozorností nezničili!

Novou peřinu a polštář si pořiďte zhruba po třech letech každodenního používání.

Reklama

Načítám