Hlavní obsah

Jak prát plavky a sportovní vybavení? Vadí slunce a aviváž!

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Foto: Maridav, Shutterstock.com

Reklama

Jak vyprat plavky, abyste si je nezničili? A jak se postarat o sportovní oblečení, aby neztratilo svou funkčnost? Máme pro vás pár rad!

Článek

Plavky a funkční prádlo na kolo, běh nebo sport obecně nepatří mezi ostatní oblečení. Potřebují totiž zvláštní zacházení, aby vám vydržely co nejdéle nejen krásné, ale také s těmi vlastnostmi, pro které jste je kupovali.

Jak vyprat plavky?

O plavky byste se měli starat průběžně, ideálně hned poté, co se z nich svléknete a donesete je domů. V tu chvíli byste je měli alespoň vypláchnout od slané či chlorované vody. Rozhodně je nenechávejte mokré v igelitové tašce, mohly by se nejen pomačkat, ale i zapařit.

Plavky lze vyprat v ruce v umyvadle a použít nejlépe mýdlo s neutrálním pH nebo jádrové. „Při praní a ždímání plavek musíte být opatrní, nekruťte je násilím. Stačí z nich opatrně vyždímat přebytečnou vodu a pověsit,“ radí stylistka prádla Žaneta Ilutanová z Trioly. Dobrým trikem je vyprané plavky položit na ručník, ten opatrně i s plavkami srolovat a mačkáním ručníku z nich vytlačit přebytečnou vodu.

Plavky lze prát i v pračce, pak ale v ochranném pracím sáčku a při teplotě do 30 °C. Perte zvlášť bílé, světlé a tmavé barvy. Nepoužívejte aviváž – způsobuje zašednutí bílých a světlých barev, a hlavně působí negativně na elasticitu vláken. Ty ztrácí své funkční vlastnosti. Vhodným programem na praní plavek je ten na vlnu nebo jemné prádlo, který nemá dlouhé odstřeďování a používá nízké teploty.

Foto: PolyPloiid, Shutterstock.com

Plavky perte nejlépe v ruce. Zacházejte s nimi citlivě a moc je neždímejteFoto: PolyPloiid, Shutterstock.com

Snesou plavky sušičku? 

Prádlo a plavky byste nikdy neměli sušit v sušičce, ale ani na přímém slunci. Zní to zvláštně, protože s vámi tráví hodiny na slunci, je to ale jedním z doporučení výrobců kvůli udržení původních barev.

Pokud jde o dámské plavky, při sušení je potřeba vytvarovat košíčky vrchního dílu do původní fazóny a rozložit na sušák. Chcete-li podprsenku pověsit, pak symetricky za středové sedlo. Chraňte plavky před kontaktem s opalovacími přípravky a vždy dejte na to, co radí výrobce na visačce!

Jak prát sportovní oblečení?

Také sportovní oblečení, zvlášť to z funkčních vláken, vyžaduje zvláštní zacházení. Tyto materiály mají odvádět pot, ale také být prodyšné a pružné natolik, abyste se v nich mohli bez problémů hýbat. Některé obsahují i ionty stříbra, které působí antibakteriálně.

Abyste tohle všechno nezničili, musíte tomu přizpůsobit i praní. Co konkrétní materiál potřebuje, vám poradí výrobce na cedulce, proto ji neodstřihujte, abyste si to mohli připomenout i za pár měsíců.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Sportovní oblečení můžete dát do pračky, ale zvolte šetrný program Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

První zásadou je prát takové oblečení samostatně, vždy naruby, se zapnutými knoflíky a zipy. Funkčním materiálům při praní nesvědčí vysoké teploty. Pokud vaše pračka nemá speciální program na sportovní oblečení, zvolte ten nejrychlejší, šetrný a s teplotou do 30 °C. Hodí se používat i speciální prací prostředky a rozhodně se vyhnout aviváži.

„Ideální jsou tekuté prací prostředky, které se snadněji rozpouštějí ve vodě a méně ulpívají na vláknech. Mohou to být gely pro praní vlněných oděvů, prostředky na přírodní bázi šetrné k pokožce nebo vyloženě speciální prostředky pro praní funkčního oblečení, které nenaruší strukturu vlákna a často obsahují i impregnaci například pro ochranu před vodou,“ říká Rok Omladič, specialista společnosti Hisense.

Funkčním prádlem naplňte pračku maximálně do poloviny, aby se mohlo kvalitně propláchnout a vymáchat. Většinou se nemusíte trápit s barevností, tyto materiály nepouští barvu, maximálně je rozdělte na barevné a černé.

Snese sportovní prádlo aviváž?

Ani když se při sportu ušpiníte víc, nepřekračujte doporučené dávkování pracího prostředku, na prádle by se mohly objevit skvrny. Aviváž by zase mohla zničit elasticitu a tvar oblečení. „Nikdy nepoužívejte ani bělidla nebo prostředky s obsahem chlóru,“ dodává Rok Omladič. Na hodně ušpiněné prádlo platí odmáčení. Dejte ho do kbelíku s vlažnou vodou, přidejte trochu pracího prostředku a nechejte hodinu odležet. Pak perte dle návodu.

Propocené funkční oblečení z umělých vláken nenechávejte jen uschnout, ale vždy ho vyperte. Pot by ho mohl poškodit. Funkční materiály přírodní, tedy například merino, ty jen vyvětrání občas snesou, ale pokud i tak zapáchají, vyperte je.

Funkční oblečení nepatří do sušičky ani na prudké slunce. Ideální je ho dát na sušák bez použití kolíčků. Pokud to nejde, přichyťte ho v místě švů, aby nebyl vidět otlak.

Reklama

Související témata:

Načítám