Hlavní obsah

Monsteromanie? Kráska z tropů se vrátila nejen do květináčů! Nejhezčí druhy vás okouzlí

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Foto: Ground Picture, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stejně jako se vracejí módní trendy, vrací se i obliba některých pokojových rostlin. A právě teď jsme v době monsteromanie. Uvažujete také, že byste si ji měli pořídit?

Článek

Možná si ji pamatujete z babiččina obýváku anebo z chodby školy či polikliniky. Právě tam před pár desítkami let stávaly obrovské monstery. Teď se jejich obliba vrátila a patří mezi nejvíc trendy pokojové rostliny. Dnes ovšem už nejde jen o dobře známé sytě zelené giganty, ale nově i o množství dalších krásných a zajímavých druhů.

Nejoblíbenější druhy monster

Monstery patří mezi árónovité, které jsou domovem v oblasti vlhkých tropů Jižní Ameriky, ale i v horských oblastech Kostariky nebo Panamy. Tyto vznešené rostliny jsou zdobné hlavně listem. Existuje jich asi 40 druhů a liší se velikostí listů, délkou, kterou dorůstají, ale také tím, jestli se pnou, nebo dělají převis.

Vybírat mezi monsterami můžete nejen podle velikosti listů, ale i podle jejich barvy – mohou být nejen sytě zelené, ale i světlejší či panašované. Hodně lidí si druh volí i podle toho, jak velké jsou na listech výkroje.

Jaké druhy jsou k mání? Ve fotogalerii si prohlédněte monstery, které u nás v obchodech najdete nejčastěji.

Jak kvete monstera

Ne každý se květu u monstery dočká, ale stát se to může. Jedná se o palici obalenou toulcem, a její plody jsou pak dokonce jedlé. Ale raději to nezkoušejte!

Jaký substrát pro monstery

Monstery patří mezi rostliny, které se hodí i do tmavých bytů a jen tak něco je nezničí. Přesto však mají i ony svoje potřeby. Mezi zásadní patří správný substrát: má být vzdušnější a humózní, aby dobře propouštěl vodu. Jak ho namíchat? Skvěle se hodí směs zeminy, perlitu a kokosových lupínků.

„Můžete použít běžný substrát pro pokojové rostliny s podílem perlitu pro provzdušnění půdy smíchaný například s kokosovými lupínky. Můžete se obejít i bez nich, pokud na dno květináče uděláte drenáž třeba z keramzitu. V případě přelití voda částečně proteče a kořeny neuhnijí. Zároveň celkově lépe dýchají,“ radí Martin Seidl z webu Dej mi pokojovku DMP. A to je důležité, protože monstery jsou na přelití citlivé.

Problémy při pěstování monstery

Jestli se monsteře daří, lze posoudit především podle listů. Jak poznáte, co jí chybí?

  • Osychání a hnědnutí okrajů listů: Rostlinu trápí nedostatečná vzdušná vlhkost, potřebuje rosit, sprchovat, ideálně v její blízkosti umístěte zvlhčovač.
  • Žloutnutí a hnědnutí listů: Je to důsledek přelévání. „Rostlinu může trápit i nedostatek živin. Pokud ovšem listy současně vadnou a objeví se hniloba, je to jasný signál přelévání,“ říká Martina Malinová, spolumajitelka firmy Gardners.
  • Listy nejsou děrované: Monstera je buď mladá a listy se ještě nezačaly prořezávat, nebo to může být i nedostatkem světla, chladu, živin nebo vody.
  • Opadávání listů: Když občas nějaký list odpadne, je to přirozené. Začne-li se to dít ve velkém, pak to bývá následek přelití nebo přílišného tepla (např. v zimě v blízkosti topení).
  • Vytahování do výšky: Rostlina nemá dost světla, potřebuje přemístit.

Monstera jako inspirace

Monstera se vrátila nejen do interiérů jako oblíbená, skoro nesmrtelná pokojovka, ale její ozdobně vykrojené listy se staly inspirací i pro návrháře bytových doplňků nebo textilu. Jsou totiž velmi působivé! Zajímavý efekt získáte, když v místnosti, kde monsteru pěstujete, umístíte ještě její zpodobnění, ať na povlaku dekoračního polštářku, na dece, nebo obrázku.

Foto: Archiv firem

Zleva: Bavlněné ložní povlečení na jednolůžko, 799 Kč, prodává Goldea. Koberec Green Garden monstera (140 × 190 cm), 2979 Kč, prodávají Nej koberce. Povlak na polštář s listy monstery (43 × 43 cm), 157 Kč, prodává LaHomeFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Porcelánový hrnek (476 ml) se vzorem listu monstery, 161 Kč, prodává Allegro. Obraz na plátně (20 × 30 cm), od 719 Kč, prodává Posters. Bavlněné prostírání na stůl Monstera, 98 Kč, prodává Ervi plusFoto: Archiv firem

Načítám