Hlavní obsah

Jedovaté pokojové rostliny: Pozor na monsteru i tchynin jazyk

Foto: Gulsina, Shutterstock.com

Foto: Gulsina, Shutterstock.com

Reklama

Neumíte si představit, že byste žili bez „něčeho zeleného“ v květináči? Pak pozor na výběr vhodné pokojovky! Některé mohou ohrozit zdraví dětí nebo domácích mazlíčků.

Článek

U dospělých se asi nepředpokládá, že si budou krátit čas okusováním listů či pojídáním květů svých oblíbených pokojovek. V domácnostech, kde žijí děti a zvířata, se ale s takovou možností musí počítat. Proto je dobré vědět, které pokojové rostliny jsou pro ně nebezpečné.

Jedovaté pokojové rostliny

U některých pokojovek se o jejich jedovatosti všeobecně dobře ví, ale i tak je lidé pěstují, protože jsou krásné a oblíbené. Pak je ale zapotřebí mít je na mušce ve chvíli, kdy k vám návštěva přivede neposedné děti nebo mazlíčky, případně když se pustíte do jejich stříhání či přesazování. Na které tedy opravdu pozor?

Difenbachie

Má krásné velké listy se světlým zabarvením… Proto je difenbachie tak oblíbená, přestože se o ní mluví jako o jedné z nejnebezpečnějších pokojovek. Obsahuje jedovaté alkaloidy a šťavelan vápenatý. Vyvolávají pálení a otok sliznic, což může vést až k dušení. Pozření způsobuje další komplikace a i jediné kousnutí nebo olíznutí listů může být velmi nepříjemné a vyžaduje odborný zásah. Vždy tedy volejte lékaře!

Naštěstí většinou nezpůsobí smrtelnou otravu, protože od větší konzumace odradí výrazně hořká chuť. Difenbachie je ale hrozbou i při přesazování, seřezávání a další manipulaci: její šťáva může způsobit podráždění kůže až puchýře. Pozor také na to, abyste si ji nezanesli do oka, může vyvolat těžký zánět i přechodnou slepotu. Přesto nad touto rostlinou nelámejte hůl: Difenbachie umí čistit vzduch!

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Při obezřetném zacházení je difenbachie celkem bezpečná. Jestli však chcete snížit riziko na minimum, pořiďte si rostlinu, která byla speciálně vyšlechtěnáFoto: New Africa, Shutterstock.com

Scindapsus

Tuto rostlinu najdete v mnoha domácnostech. Jednak má pěkné ozdobné listy, a navíc je to nezmar, kterého neumoří ani začátečník, a i za mizernou péči se odmění rychlým růstem. Navíc prosperuje i ve tmavých koutech! Bohužel je scindapsus také dost jedovatý a projevy otravy jsou podobné těm z difenbachie.

Foto: Vanatchanan, Shutterstock.com

Scindapsus je vhodný i pro začátečníky, velmi bujně roste a nevyžaduje žádné zvláštní zacházení ani umístěníFoto: Vanatchanan, Shutterstock.com

Monstera

Monstera se stala velmi populární pokojovou rostlinou, a to především pro svůj majestátní vzhled. Je ale také mírně jedovatá – obsahuje šťavelan vápenatý, který může po požití způsobit otok jazyka a rtů a po potřísnění pokožky podráždění.

Foto: Sozina Kseniia, Shutterstock.com

Monstera je velmi oblíbená pro svůj vzhled a majestátní vzrůstFoto: Sozina Kseniia, Shutterstock.com

Tchynin jazyk

Znovuobjevenou a stále oblíbenější pokojovou rostlinou je tchynin jazyk. Populární je i proto, že snese jakékoli zacházení, a mluví se o něm jako o velmi efektivní čističce vzduchu v domácnosti. Po požití ale vyvolává otravu provázenou bolestí břicha, zvracením a bolestí hlavy. Nebezpečné jsou také ostré listy, o které se lze popíchat.

Foto: Adam Yee, Shutterstock.com

Tchynin jazyk je nenáročná rostlina se schopností čistit vzduchFoto: Adam Yee, Shutterstock.com

Anturie (toulitka)

Anturie patří mezi nejoblíbenější kvetoucí pokojové rostliny – vypadá krásně, luxusně a zajímavě. Ale bohužel je také jedovatá. Stejně jako difenbachie obsahuje krystaly šťavelanu vápenatého a příznaky otravy jsou stejné, ale o dost mírnější.

Foto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Anturie zdobí především svými květy a má ráda teplejší stanovištěFoto: Okrasiuk, Shutterstock.com

Klívie

V mnoha domácnostech pěstují klívii již několik generací, protože pokud má správné podmínky, dožije se i padesáti let. Také ona ale obsahuje jedovatou látku – a to hlavně ve své cibuli. Ovšem i požití listů může způsobit slinění, zvracení, průjem nebo až kolaps.

Foto: Marinesea, Shutterstock.com

Pokud se o klívii staráte dobře, pak vydrží desítky letFoto: Marinesea, Shutterstock.com

První pomoc při otravě

S první pomocí pro případ, že by došlo ke konzumaci jedovaté rostliny (či čehokoliv jiného jedovatého), vám poradí v Toxikologickém informačním středisku na akutních číslech 224 91 92 93 a 224 91 54 02.

„Univerzální první pomocí je užít několik tablet aktivního uhlí a řádně je zapít. Malým dětem je můžete nadrtit a namíchat do jogurtu či přesnídávky. Pokud látky rostlin způsobují otoky a puchýře v dutině ústní, pak aktivní uhlí nepodávejte, ale dejte postiženému cucat led, zmrzlinu nebo pít chladné nápoje. V obou případech je zásadní zajistit lékařskou pomoc,“ říká vedoucí lékařka Toxikologického informačního střediska Kateřina Kotíková. Mezi pěstiteli se někdy doporučuje první pomoc v podobě podání roztoku vody a jedlé sody. Kateřina Kotíková tuto metodu nedoporučuje – podle ní nemá z hlediska intoxikace význam.

První pomoc při otravě psů a koček

Některé pokojovky mohou být jedovaté i pro zvířata – kromě výše uvedených je to například aloe vera či brambořík. Pokud je kočka či pes okoušou nebo pozřou, může dojít k podráždění žaludku a střev až akutnímu selhání ledvin. Proto je zásadní první pomoc.

„U psa i kočky je zapotřebí co nejdřív vyvolat zvracení – zvíře u toho ale musí být plně při vědomí! Zvracení vyvoláte například 2-3% peroxidem vodíku: použijte asi jednu polévkovou lžíci na 10 kilo váhy, nebo lze použít jeden decilitr teplé vody smíchané s jednou lžící soli. V případě nouze lze použít lák od okurek nebo hořčici na kořen jazyka. Poté podejte velké množství aktivního uhlí, klidně čtyři tablety na kilogram váhy. Při požití leptavých látek se zvracení nevyvolává, ale okamžitě se podá mléko rozmíchané s živočišným uhlím a je nutný rychlý přesun k lékaři,“ říká veterinární lékařka Daniela Králová z pražské Veterinární ordinace 3 v 1.

Jste domácí zahradníci a rádi se i v interiéru obklopujete zelení? Udělejte si zábavný kvíz: Poznáte pokojové rostliny podle fotografie?

Reklama

Načítám