Hlavní obsah

Starý svetr nevyhazujte: Ušijte si krásné palčáky, tašku nebo povlak na polštář

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Foto: Africa Studio, Shutterstock.com

Reklama

Zbyly vám po čistce v šatníku nějaké staré svetry, které už nosit nebudete, ale přece se vám je nechce vyhodit? Ukážeme vám, jak je šikovně ještě využijete. S trochou zručnosti z nich vytvoříte hřejivé rukavice, čelenku nebo obaly na květináče.

Článek

Opětovné využití vyřazeného oblečení je rozhodně lepší varianta, než kdyby skončilo v popelnici. Nechte se tedy inspirovat nápady, co všechno můžete vyrobit ze starých svetrů. Určitě nějaké obnošené či okoukané ze skříní vylovíte. Pak už si jen nachystejte nůžky, nitě a jehlu, případně šicí stroj, který vám práci urychlí.

Povlak na polštář

Ze starého svetru se zajímavým vzorem, motivem nebo v netradiční barvě, která se vám hodí třeba k sedačce, můžete ušít dekorační povlak na polštářek. Svetr jednoduše rozstřihněte na velký obdélník a sešijte ho po stranách k sobě. Pokud chcete, aby se dal sundávat, můžete na jednu stranu přišít knoflíky.

Foto: Greta Blumajerová

„Svetrový“ povlak je originální a vypadá hezky. Navíc je příjemný na dotek, což oceníte třeba v případě, kdy vám při čtení klesne hlava na polštářFoto: Greta Blumajerová

Obaly na květináče

Prosté a efektní. Ustřihněte pouze rukávy v patřičné délce a navlékněte je na květináče. Zastřiženou část nahoře ohrňte, a tím pádem ji nemusíte ani zapošívat. Stylový „návlek“ můžete ozdobit například stuhou, provázkem či broží.

Foto: Greta Blumajerová

Místo umělohmotných obalů zahalte květináče do svetru. Nazdobení už záleží na vaší fantaziiFoto: Greta Blumajerová

Na horkou čokoládu

Oblíbené nápoje vydrží déle teplé, přitom vás hrnek nebudete pálit v ruce, když ho „obléknete“. Stačí ustřihnout hrubý rantl z okraje svetru, který můžete z praktického hlediska a pro ještě větší efekt upravit tak, aby se dal zapínat na knoflík.

Foto: Greta Blumajerová

Čokoláda, káva a čaj hned tak nevystydnou... Postará se o to užitečná i zdobná věcička z rantlu svetru Foto: Greta Blumajerová

Teplé palčáky

Máte-li obstarožní svetr s copánkovým vzorem a už je vám malý, vyrobte si z něj hřejivé rukavice. Nejjednodušší jsou palčáky, které vystřihnete podle šablony. Ta musí být o centimetr větší než vaše obkreslená ruka. Pak vždy dva kousky sešijte k sobě a převraťte naruby.

Foto: Greta Blumajerová

Ušít palčáky bez šicího stroje vám zabere tak hodinku, někomu možná dvě. Přitom stihnete sledovat program v televiziFoto: Greta Blumajerová

Čelenka 2 v 1

Zbyl vám z rozstřihaného svetru alespoň půlmetrový proužek? Sešijte ho k sobě do tvaru tunelu a převraťte naruby. Konce sešijte k sobě a máte model, který si můžete ještě ozdobit, nebo nosit jen tak.

Foto: Greta Blumajerová

Na čelenku můžete navázat kousek ústřižku ze svetru do tvaru mašle nebo uzlu a extravagantnější varianta je na světěFoto: Greta Blumajerová

Pletená kabelka

Výroba kabelky vám sice zabere víc času, nicméně výsledek stojí za to. Ze svetru odstřihněte rukávy, pak přední a zadní díl po obvodu sešijte k sobě. Navrch můžete připevnit ucha z jiné kabelky, kterou už nenosíte, nebo našít měkké popruhy z kusu bavlněné látky či ze starých bezpečnostních pásů z auta. Záleží jen na vás, po čem sáhnete a jak tašku ve finále ozdobíte.

Foto: Greta Blumajerová

Do pletené kabelky se vejde poměrně dost věcí, ale nepřehánějte to, ať z ní nemáte nevzhledný vak plný krámůFoto: Greta Blumajerová

Zimní návleky

Velmi praktické jsou návleky, a to z ustřižených rukávů svetru. Na okrajích je pouze orámujte základním smyčkovým stehem, aby se nepáraly. Využijete je na výletech do přírody, na horách i při dlouhých večerních procházkách se psem. A v zimě se vám budou hodit i na spanilé jízdě na bruslích.

Foto: Greta Blumajerová

V chladném až mrazivém počasí jsou hřejivé návleky terno. Jak známo, zima se šíří tělem od nohou... Foto: Greta Blumajerová

Máte další nápady, jak by se starý svetr dal ještě využít? Podělte se s námi. 

Reklama

Související témata:

Načítám