Hlavní obsah

Nesmrtelné pokojovky, které přežijí skoro všechno: okrasná šplhavnice i léčivá aloe vera

Foto: Rodica Vasiliev, Shutterstock.com

Foto: Rodica Vasiliev, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Důvodů, proč mít doma zeleň, je skutečně hodně. Jestli jste ale pěstitel-antitalent, možná jste to už vzdali a po mnoha neúspěších si na nové bytové rostliny netroufáte. Zbytečně! Existují pokojovky, které s nadsázkou přežijí i zemětřesení.

Článek

I fádně zařízené bydlení může díky pokojovým rostlinám vypadat fantasticky. Zeleň v interiéru působí navíc antistresově, pohlcuje toxiny, čistí vzduch, dokonce pomáhá v boji s únavou. Jenže pěstování pokojovek obvykle vyžaduje trochu času a úsilí, roli hraje i samotný prostor. Jestli se řadíte mezi ty, komu z tajemných a neznámých důvodů všechno uvadne, pak dejte šanci následujícím rostlinkám.

Lopatkovec

Nemáte v interiéru dostatek světla, navíc o sobě víte, že umíte být krapet lajdák? Pak je dobrá volba lopatkovec neboli toulcovka. Přestože má tato rostlinka s květy připomínajícími lopatky ráda hodně vody, je to takový zelený fénix a vzpamatuje se i z delšího období zanedbávání.

Ze stejného důvodu je také jednou z mála pokojovek vhodných do koupelny – vlhké prostředí se jí zkrátka líbí. Zvládne pěkně růst i v tmavší místnosti, klidně tedy v koupelně bez oken, jen se jí tolik nezbarví květy. Jestli chcete, aby se vybarvily, čas od času ji na pár dnů přemístěte na světlo.

Foto: FotoHelin, Shutterstock.com

Lopatkovec zvládne být třeba i v koupelně bez okna. Ale pokud chcete, aby se mu zabarvily listy, dejte ho sem tam na světloFoto: FotoHelin, Shutterstock.com

Aloe vera

Mnoho lidí pěstuje aloe vera nikoli proto, že chce mít doma zeleného kamaráda, ale pro hodnotný produkt – gel z jejích listů. Používá se mimo jiné na hojení ran a spálenin, na akné i jako základ pro výrobu domácí hydratační kosmetiky. Často jsou pak tito „nepěstitelé“ příjemně překvapení, jak snadno se o rostlinku pečuje.

Z pouště, odkud pochází, je totiž zvyklá na sucho, takže když na ni občas docela zapomenete, pravděpodobně se nic moc nestane. Na rozdíl od mnoha jiných rostlin ji klidně můžete nechat stát na parapetu – přímé sluneční záření snese bez problémů. Jak udělat a používat gel z aloe?

Foto: Yala, Shutterstock.com

Aloe vera hodně lidí pěstuje pro gel z jejích listů. Udržet rostlinku naživu ale není nic těžkéhoFoto: Yala, Shutterstock.com

Šplhavnice zlatá

Roste jako z vody, i když ji sem tam zapomenete zalít, nebo naopak někdy pekelně přelijete. Šplhavnice zlatá je popínavka, která klidně obkrouží celou místnost. Roste opravdu mimořádně rychle a její kapkovité žíhané lístky působí krásně efektně.

Daří se jí i v nejtěžších podmínkách a přečká jak sucho, tak vlhkost. Nemusí moc přímé slunce a rychleji se vytahuje ve světlých místnostech, přesto to zvládne i v tmavším prostředí, jen bude své šlahouny protahovat pomaleji. Pozor: Šplhavnice patří mezi pokojovky, které mohou ohrozit domácí mazlíčky, způsobuje podráždění a zvracení při konzumaci.

Foto: ArtBackground, Shutterstock.com

Šplhavnice zlatá roste extrémně rychle a vypadá opravdu dobře, takže je z ní brzy bohatá živá dekoraceFoto: ArtBackground, Shutterstock.com

Tchynin jazyk

Za svůj název vděčí rostlina charakteristickým protáhlým a ostře špičatým listům a ve skutečnosti se jedná o hodně skromnou rostlinku. Všímavější si možná vybaví, že právě tchynin jazyk často zdobí prostory nádraží, čekáren nebo hospod, kde bývá průvan, málo světla a celkově se jim bohaté péče nedostává.

A ocení ji i zapomnětliví pěstitelé! I když odjedete na dvoutýdenní dovolenou a necháte rostlinu svému osudu, pravděpodobně ji najdete živou. Navíc také moc nepřitahuje škůdce, což ocení obzvlášť nezkušení zahradníci. Jednou z mála hrozeb je časté přelévání, které může způsobit hnilobu.

Foto: Adam Yee, Shutterstock.com

Tchynin jazyk přežije i na nádraží – zničit ho je opravdu těžkéFoto: Adam Yee, Shutterstock.com

Dracéna

Tahle palma, jak dracénu neboli dračinec mnozí mylně nazývají, vůbec není žádná palma, i když nepůsobí o nic méně impozantně. Pochází ale z čeledi chřestovitých a vyskytuje se v subtropických i tropických oblastech Asie a Afriky.

Je jednou z mála rostlin, které se dokážou dobře vyrovnat s tím, když je umístíte někam do kouta tmavé místnosti. Rozptýlené světlo má sice ráda, ale zvládne to i bez něj. Také ji opět nemusíte nijak extra zalévat. Malá dávka jednou dvakrát týdně je ideální, ale přežije, i když na ni sem tam zapomenete.

Foto: Grumpy Cow Studios, Shutterstock.com

Dracéna připomíná palmu, ve skutečnosti jde o nenáročnou rostlinu z jiné čelediFoto: Grumpy Cow Studios, Shutterstock.com

Načítám