Hlavní obsah

Monstera, královna pokojovek: Jak se o ni starat?

Foto: Tasha Kotkovets, Shutterstock.com

Foto: Tasha Kotkovets, Shutterstock.com

Reklama

Má obrovské listy s typickými průřezy. Je fotogenická, výborně oživí interiér, přitáhne k sobě pozornost a je nenáročná na pěstování. Monstera momentálně patří mezi nejoblíbenější pokojovky a také zdobí sociální sítě mnohých uživatelů. Jak ji pěstovat?

Článek

Monstera si své místo na výsluní užívala už v sedmdesátých letech, později si ji však většina lidí spojovala spíše s érou socialismu a s návštěvami úřadů. Za poslední roky ale její popularita znovu nabírá na síle, vysloužila si přezdívku královna pokojovek a na Instagramu najdete pod hashtagem s jejím názvem přes dva miliony příspěvků. Důvody jsou prosté – v interiéru jí to sluší, vypadá skvěle na fotkách, a navíc se o ni bez větších problémů dokáže postarat i začátečník.

Monstera z tropických pralesů

Přestože tak nemusí na první pohled vypadat, patří monstera mezi liány. Pochází z tropických deštných pralesů Střední a Jižní Ameriky, kde se pyšní skvotnými květy a bobulovitými plody s chutí připomínající ananas.

V našich podmínkách je její květenství vzácné, můžete se však dočkat alespoň jejích na první pohled rozpoznatelných listů. Ty mohou mít v dospělosti až půl metru v průměru a jednotlivé liány vyrůstají až do výšky tří metrů. Hodí se tedy spíše do prostornějších místností.

Foto: Mirage_studio, Shutterstock.com

Listy monstery mohou mít až půl metru v průměruFoto: Mirage_studio, Shutterstock.com

Dejte jí teplo a nepřímé světlo

Pěstování monstery je poměrně snadné a jeho základem je najít jí vhodné místo. Dařit se jí bude hlavně na světlém stanovišti bez přímých slunečních paprsků, popřípadě v polostínu. Ve stínu příliš prospívat nebude a výkroje jejích listů se v něm nevytvoří tak výrazné.

Teploty má ráda v rozmezí 20 a 30 °C, zvládne ale i ty mírně nižší. Během chladných měsíců se jí bude dařit v místnostech s teplotou kolem 17 °C, nikdy by však neměla být v chladu pod 10 °C.

Zalévejte mírně, listy roste

Nejvíce si libuje v rašelinové půdě a miluje vlhký vzduch. Dopřejte jí proto pravidelné rosení a občas její listy otřete vlhkým hadříkem nebo houbičkou. Zálivka měkkou vlažnou vodou by měla být pravidelná a stačí ve chvíli, kdy svrchní třetina půdy proschne, tedy zhruba jednou za týden (neděláte při zalévání kytek tyhle chyby?).

Pozor si dejte na její přelití, které způsobuje odumírání kořenů. Ještě lépe je před vlhkostí ochráníte, když rostlinu zasadíte do květináče s otvorem a podmiskou. Přebytečná voda bude mít kam odtékat a nebude se usazovat v půdě.

Foto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Monstera vám za pravidelné rosení listů bude opravdu vděčnáFoto: DimaBerlin, Shutterstock.com

Dopřejte jí hnojení a novou nádobu

Od jara do podzimu ji jednou za dva týdny přihnojte hnojivem pro zelené rostliny. Za hnojení vám poděkuje i v zimě, během ní ho ale trochu zmírněte a hnojivo jí dopřejte jednou za dva měsíce.

Připravte se také na jarní přesazování do větších nádob. Mladší rostlinky do tří let přesazujte jednou za rok, u těch starších to bude stačit jednou za dva roky.

Zkuste ji rozmnožit

Množení monstery je opravdu snadné – stačí uříznout list spolu se vzdušným kořenem, tedy výhonkem rostoucím z listu, a nechat ho zakořenit ve vodě.

Množit ji lze i uříznutím pouhého listu, je zde ale mnohem nižší šance na úspěch. Chcete to i přesto zkusit? List nechte ve vodě do chvíle než vyrostou kořínky a poté ho zasaďte do květináče.

Foto: dropStock, Shutterstock.com

Množení monstery je snadné. Stačí uříznout list se vzdušným kořenem a nechat ho zakořenit ve sklenici s vodouFoto: dropStock, Shutterstock.com

Když se monsteře nedaří

Pokud se vaší monsteře nedaří, není třeba věšet hlavu. Stačí poznat, co vám tím chce říct a trochu upravit její podmínky.

Hnědnutí a osychání listů nejčastěji značí nedostatečnou zálivku. Než ji zintenzivníte, zapřemýšlejte nad tím, zda kolem sebe nemá příliš suchý vzduch, který bývá druhou příčinou.

Pokud začnou listy žloutnout, zkuste trochu omezit zálivku. Přelití vytváří také hnědé skvrny na listech, ty však mohou vznikat i popálením od slunečních paprsků. Jestli nové lístky rostou bez typických výkrojů, rostlinka může mít málo světla.

Pozor na otravu

S jejím pěstováním by měli být opatrní hlavně majitelé domácích mazlíčků a rodiče malých dětí. Kromě zralých plodů totiž všechny části monstery obsahují šťavelan vápenatý, který je pro lidi i zvířata jedovatý. Jeho konzumace způsobuje podráždění trávicího traktu a sliznic, pálení v okolí úst, ztížené polykání, otoky a chraptění.

Reklama

Načítám