Hlavní obsah

Milujete dřevo v interiéru? Koukněte se, kam všude se hodí!

Foto: Thinkstock

Schodiště patří k frekventovaným místům, tady obezřetně volte povrchovou úpravuFoto: Thinkstock

Reklama

Navštívili jste některý ze stavebních veletrhů a okouzlily vás domy a interiéry ze dřeva? Pokud jste se rozhodli, že si také vytvoříte voňavý domov, máme pro vás tipy, jak se toho úspěšně zhostit.

Článek

Dřevo je živý materiál, který těší naše smysly svou krásou, vůní a příjemnými pocity při doteku. Jestli ho chcete mít doma co nejvíce, zařizujte byt opatrně. V článku Dřevo v bytě: Víme, kdy je ho moc! se dočtete, jak se vyvarovat největších chyb.

Ze dřeva mohou být rámy oken, interiérové i vchodové dveře, podlahy, schodiště, obklady stěn, nábytek, dekorace, a dokonce i nádobí a svítidla. Všechny tyto předměty, které skvěle kombinují luxus, komfort, funkčnost a estetiku a nechávají vyniknout přirozené kráse dřeva v malých detailech i ve velkých plochách dodají interiéru příjemnou atmosféru.

Chcete harmonii, ne chaos

Když jich ale v bytě použijete moc, vytvoříte změť barev, struktur a dekorů, která ve výsledku nemusí vyznít dobře. Opatrní musíte být především u tmavých dřevin a výrazných dekorů a kreseb, jako má třeba oblíbené wenge, makasar či zebrano, ale v principu není žádný problém mít například dubové podlahy a smrkovou bio desku na podhledu.

Foto: Quick Step

Dokonale sladěná místnost. Barva podlahy ladí se dřevem na dveřích nábytku i s cihlovým obkladem stěnFoto: Quick Step

Podlahy, stěny a nábytek

Co když chcete mít z pohledového dřeva stěny i podlahu? Základní přístupy jsou dva. „Prvním je volba celodřevěného interiéru, pak dejte i na podlahu dřevo. V extrému dokonce stejné, jako na stěny. V interiéru vytvoří zajímavý abstraktní dojem," radí architekt Pavel Horák ze společnosti Prodesi Domesi. „Ti méně odvážní to mohou vyřešit například dubovou podlahou ke smrkovému interiéru, vším sladěným do stejného tónu, ale s odlišnou prosvítající strukturou a barvou dřeva," dodává odborník.

Foto: Quick Step

Vhodným doplňkem velkých ploch dřevěných podlah je kovový nábytekFoto: Quick Step

Druhou možností je zvolit podlahu kontrastní. Ideální jsou betonové stěrky nebo kamenná dlažba či vinylové podlahy, které tyto materiály vkusně imitují.

Foto: Prodesi

Máte dřevěný obklad na stěnách i na stropě? Zvolte kontrastní podlahu. Vhodná je dlažba, průmyslová stěrka, kámen nebo vinyl v jejich imitaciFoto: Prodesi

Klasika i moderna

Podle typu a zpracování lze dřevem vybavit moderní, venkovské i stylové interiéry. Při nákupu nového nábytku mějte na paměti, z čeho máte podlahy, dveře a rámy oken. Pokud převládá dřevo, nábytek by měl být v kontrastu. K velkým plochám nábytku z masivu zase volte odpovídající podlahy. A pozornost věnujte i dveřím.

Foto: Prodesi

Moderní interiér s industriálními prvky naopak dřevo proteplíFoto: Prodesi

Dřevěné mozaiky

K oblíbeným dřevěným obkladům stěn patří také mozaiky, na trhu se nově objevily ve 3D provedení.

Foto: KPP

Dřevěné 3D Mosaici d´Asolo mají kartáčovaný a lakovaný povrch, originální trojdimenzionální tvary přinášejí hru světla a stínuFoto: KPP

„Přesto, že jsou určeny k obkladu stěn, nelze je doporučit do prostor se zvýšenou vlhkostí, zejména do koupelen," upozorňuje Milan Mrkáček z firmy Kratochvíl parket profi, s. r. o. a dodává: „Alternativou pro koupelny mohou být klasické mozaiky bez trojdimenzionální struktury s povrchem ošetřeným kvalitním dvousložkovým akrylovým lakem, se speciální úpravou povrchu, díky čemuž je možné použít je do prostor se zvýšenou vlhkostí vzduchu a výskytem vody."

Foto: Sawing

Kombinace amerického ořechu a matného skla zaručuje kuchyni Linato moderní vzhled. Dvířka mají elektronické bezúchytové provedeníFoto: Sawing

Zajímají vás dřevostavby? Přečtěte si článek 3 domy (nejen) na důchod: Jsou ze dřeva a bez schodů!. Inspirujte se, jak zařizování bravurně zvládnout.

Líbí se vám dřevo v interiéru, nebo dáte přednost levnějšímu laminátu a fóliím?

Reklama

Načítám