Hlavní obsah

Vyhřívaný stan, domek na stromě i apartmán ve vlaku. Tak vypadá cestování ve stylu glamping

Foto: Krasnikova Kat, Shutterstock.com

Foto: Krasnikova Kat, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Glamour camping neboli glamping se stal trhákem posledních let. Propojuje klasické táboření či pobyt na chatách v úzkém kontaktu s přírodou s pohodlím a luxusem hotelu. Ve spoustě glampingových míst sice ne vždy najdete wifi nebo splachovací záchod, zato klid a pohoda v srdci přírody jsou zaručeny. Některá místa navíc nabízí i vířivku nebo saunu, takže se perfektně hodí pro intimní wellness v tichém a klidném prostředí bez náporu turistů.

Článek

Přestože stany a jurty tolik oblíbené v létě jsou ve většině případů již passé, můžete i v chladných zimních měsících navštívit spousty glampingových míst, které vás jednoduše uchvátí. Jedinou nevýhodou oproti klasickému kempování bude vyšší cena a ve většině případů bohužel také nemožnost vzít si s sebou mazlíčky. A proč je glamping vlastně tak oblíbený? „Pro nocležníky je to něco nového, co přináší zcela jiný zážitek a úhel pohledu na ubytování, než který naleznete v klasickém hotelu nebo penzionu. V dnešním hektickém světě nabízí glamping možnost útěku do přírody, kde se člověk odpojí od stresu všedních dní a nasaje čerstvý vzduch,“ říká Tomáš Svoboda, jednatel společnosti Jizerské domky. „Rozmachu glampingu jednoznačně pomohlo také covidové období, kdy bylo vše zavřené,“ dodává.

Wellness vagon

Velmi zajímavou a netradiční variantou glampingu je ubytování v přestavěném vagonu z legiovlaku nedaleko Třeboně. Vejdou se do něj čtyři lidé a jeho součástí je i plně vybavená kuchyně. Navíc je vytápěn kamny na tuhá paliva, takže si můžete vychutnat tu pravou zimní atmosféru v pohodlí a teple. Využít můžete také vířivku, koupací sud či finskou saunu.

Spaní Na medu

Organický koncept ubytování, promyšlený design a pečlivě zvolené materiály – to je spaní ve včelím apartmá Na medu. Nemusíte zde řešit přikládání do kamen, omezený přísun teplé vody ani suché WC. Na 27 m2 vás tu čeká wifi, horká sprcha, splachovací toaleta, plně vybavená kuchyň a postel o šířce 270 cm. Bydlení se nachází v Orlických horách, je v soukromí, ale zároveň v blízkosti hned několika sjezdovek.

Vlastní ostrov

Pobyt na ostrůvku v jezeru Písník v Královéhradeckém kraji vám zaručí soukromí a relax, obklopený osmi hektary vodní plochy. Ty sice v zimě ocení především otužilci, ale i pokud jste zimomřiví, jsou tu pro vás přichystány atrakce v podobě finské sauny nebo vyhřívaného koupacího sudu. Teplo zajišťují kamínka, v koupelně se sprchou teče teplá voda. Jedinou nevýhodou snad může být venkovní kadibudka.

Jde to i ve stanu

Nedaleko Vrchlabí na úpatí Krkonoš naleznete Glamping Liška - kompletně zařízený a elektricky vyhřívaný geodetický stan pro čtyři osoby. Venku naleznete saunu a vyhřívaný koupací sud, které vám přijdou vhod například po dni stráveném na nedalekých sjezdovkách. Uvnitř naleznete velkou manželskou postel, prostorné spaní v patře, malou koupelnu se sprchovým koutem i WC a také plně vybavenou kuchyňku.

Luxusní chata

Pokud vás uchvátila příroda v oblastech Podkrkonoší, Babiččina údolí nebo Broumovských a Adršpašských skal, bude pro vás ideální výchozí bod luxusní chata Lada nacházející se mezi Jaroměří a barokním areálem Kuks. Celá chata je zařízena v duchu minimalismu a pohodlí a přímo z postele se nabízí nádherný výhled na okolní louku. V zimě vás v chatě zahřejí plédy, peřiny z ovčí vlny, litinová kamna, infra topné panely a velké zmrzlíky také jistě potěší pohodlná vana umístěná přímo uprostřed místnosti.

Spaní v korunách stromů

Pokud jste jako malí toužili po domečku na stromě, můžete si své přání splnit díky glampingovému místu Treehouse Amálka. Domek je umístěn na naprosté samotě s krásným výhledem na Ještěd. O teplo se postará automatický plynový krb a výhled po okolní zasněžené krajině vám zpříjemní například chodící spací pytle nebo dalekohled. K dispozici je i privátní sudová sauna s kamny na dřevo.

Domky v srdci přírody

Projekt Jizerské domky nabízí hned několik útulných domků v srdci přírody. Vybírat můžete z úplné samoty, kde lišky dávají dobrou noc, nebo - pokud se na úplnou samotu v horách necítíte – můžete zvolit ubytování v soukromí, ale na dohled ostatních chalup. Stejně tak si můžete chatku vybrat podle dostupnosti autem nebo vybavenosti. Všechny ale obsahují kuchyňku, koupelnu s teplou vodou a wifi. O teplo se postará plynové nebo elektrické podlahové topení a romantiku zajistí také kamínka na dřevo.

Načítám