Hlavní obsah

3 způsoby, jak vytvořit na zahradě wellness zónu: sauna, sud a vířivka. Pokochejte se pohledem

Foto: Rokas Tenys, Shutterstock.com

Foto: Rokas Tenys, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý z nás si občas potřebuje odpočinout a na pár hodin zapomenout na stres všedního dne. Spousta z nás tak zamíří za relaxací na masáž nebo do wellness center. Co když ale můžete mít vlastní wellness hned za oknem?

Článek

Když se řekne wellness, mnoho z nás si představí uzavřenou místnost s vířivkou a bazénem. Vlastní relaxační zónu si ale můžete vytvořit i na zahradě a zoufat nemusíte, ani pokud nemáte dostatek místa na bazén. Existuje totiž hned několik způsobů, jak si na zahradě nebo i terase vytvořit vlastní odpočinkový ráj.

Na co myslet při tvoření wellness zóny

Především je nutné předem si pořádně promyslet a proměřit, kam který prvek umístit. Jinak můžete po nakoupení všech položek snadno zjistit, že se vám některá z nich už jednoduše nevejde nebo že vybrané místo není z mnoha důvodů vhodné. Berte v potaz nejen vizuální stránku, ale také tu praktickou. Například promyslete dálku od domu, jež bude rozhodující ve studených měsících, nebo možné rušivé elementy, které by relaxaci ovlivňovaly - pokud máte část zahrady u rušné silnice nebo kůlny souseda kutila, nebude nejspíš umístění relaxační zóny právě zde dobrý nápad. Co vám tedy na zahradě mimo bazénu pomůže vytvořit vlastní wellness?

1. Sauna na zahradě

Sauna patří neodmyslitelně ke každému wellness a kromě samotné relaxace je také velmi zdravá. Pokud zvažujete její pořízení, zamyslet byste se měli především nad vzhledem a způsobem vytápění. Dnes jsou k dostání sauny v mnoha velikostech i barvách - kromě klasických domků jsou populární například sauny ve tvaru sudu. Většinu můžete umístit přímo na zem, ideální je však alespoň vybetonovaný základ nebo rošt.

Vytápět je můžete elektricky, což je sice nejpohodlnější a nejefektivnější způsob, ale je třeba řešit přívod elektřiny a také vyšší cenu vytápění. Druhou možností je vyhřívání kotlem na dřevo, které vám umožní umístit saunu prakticky kamkoli na pozemku a především v zimě navodí atmosféru pravého finského saunování. Velmi populární jsou v poslední době také infrasauny, jež namísto vzduchu prohřívají přímo celé tělo. K sauně lze dokoupit také ochlazovací káď, kterou lze naplněnou ledovou vodou využívat také samostatně k otužování. Ceny jsou různé podle typu, nejlevnější na Zbozi.cz stojí 25 000, ale podle požadavků vás může vyjít i na víc než 100 000 korun.

2. Vířivka na zahradě

Vířivky, nebo také whirpool, jsou na zahradách čím dál častěji k vidění a běžně jsou využívány, pokud není na zahradě dostatek místa na bazén. V letních vedrech příjemně osvěží, zatímco v chladnějších měsících horká voda krásně uvolní celé tělo. Velké oblibě se těší nafukovací vířivky - levné varianty klasických akrylátových. Výhodou je především jejich nízká pořizovací cena, možnost postavit je na jakýkoli rovný povrch, snadná údržba a manipulace a možnost vířivku vyfouknout a uskladnit na zimu. Spousta z nich je mrazuvzdorná, avšak náklady na vytápění v zimě jsou kvůli úniku tepla enormní, a tak se na zimu často vyfukují a uklízí. Většinou však nemají takovou životnost, příslušenství ani funkce jako zapuštěné akrylátové vířivky, které jsou speciálně tvarované, a také jejich trysky jsou přesněji směřované. Nejlevnější seženete přibližně za 8 000 korun, ale za kvalitu si samozřejmě připlatíte.

Koupací sud na zahradě

Koupací sudy nebo kádě se k nám začaly více dostávat až v posledních letech. Jedná se v podstatě o vysokou sedací káď kulatého tvaru obloženou dřevem, která má k sobě přidaný vytápěcí kotel na dřevo. Některé sudy mají i hydromasážní trysky, a tak do jisté míry simulují vířivku. Nejčastěji jsou vyrobeny ze sklolaminátu nebo nerezu, ale lze najít i sudy celodřevěné. Výhodou je, že na rozdíl od vířivky, která potřebuje připojení k elektřině, můžete koupací sud na dřevo umístit téměř kamkoli. U sudu je cenový rozptyl velmi vysoký, záleží na materiálu a provedení. Můžete si pořídit umělohmotný bez kamen za 3 000, dřevěný bez kamen vás vyjde asi na 30 000 a dřevěný vytápěný stojí kolem 100 000 korun.

Vnímejte všemi smysly

Ať už si vyberete saunu, vířivku, nebo sud, důležité je umístění odpočinkové zóny (na zahradě i terase). Jelikož člověk vnímá všemi smysly, snažte se, abyste měli při relaxaci nejen pěkný výhled, ale také co největší klid a cítili co nejvíce vůně. Kolem odpočinkové zóny můžete například zasadit růže nebo rozestavit truhlíky s levandulí a dalšími bylinkami.

Načítám