Hlavní obsah

Projekt do konce života: Maringotka přestavěná na chatu ve stylu československého hygge!

Foto: Balakryl

Foto: Balakryl

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tomáš Milon je jedním z těch lidí, již si v dospělosti snaží splnit dětské sny. A celkem úspěšně se mu to daří. V Českém středohoří vlastní pozemek, který nazývá kouskem své planety, na němž už šestým rokem přestavuje a rozšiřuje svou víkendovou maringotku. O svém projektu říká, že jde o bydlení s duší, jímž inspiruje i na sociálních sítích. Pojďte na návštěvu.

Článek

Je majitelem tattoo studia v Praze, kde žije dvacet let, ale vyrůstal pod Tatrami obklopen krásnou slovenskou krajinou, kde bylo často chladno a mlhavo. To zřejmě zanechalo v Tomáši Milonovi lásku k přírodě, ale i určité sklony k melancholickému naladění. A přestože na první pohled vypadá jako drsný chlapík, je radost poslouchat, s jakým nadšením vypráví o svém celoživotním projektu, kterým se stala přestavba maringotky ve víkendovou chatu.

Pozemek v Českém středohoří

Tomáš Milon si koupil před šesti lety maringotku, když nebylo alternativní bydlení a pronájem maringotek na víkend ještě tolik v módě. Tenkrát ho stála 55 tisíc, ale problém byl v tom, že ji neměl kde pořádně zaparkovat. A tak hledal pozemek, kam by jezdil na víkendy vyčistit si hlavu a kde by mohl začít s rekonstrukcí.

„Najít pozemek mi trvalo celkem dlouho, ale nakonec jsem měl štěstí a našel kus planety pro sebe v Českém středohoří, který má asi 1 000 m2, a dal jsem za něj tenkrát 250 tisíc. Měl jsem i velké štěstí na sousedy, se kterými si skvěle rozumím, a tak sem jezdím moc rád nejen za přírodou,“ popisuje muž, který zde tráví snad každý víkend už několik let a jak sám říká - stále je na čem pracovat.

Jak probíhala rekonstrukce maringotky

Bydlení s duší

Maringotka byla vždycky jeho sen, který stále roste a nekončí. „Nikdy to nemůžu úplně dodělat, je to můj projekt do konce života, kterým zkrátka žiju,“ vysvětluje Tomáš, jenž svou rekonstrukci od začátku sdílí také na Instagramu pod názvem za_dedinou. Ubytování totiž dostalo jméno podle Tomášovy oblíbené slovenské písně Za dedinou, která vypráví o tom, že za dědinou rostou vrby, jimž se chodí mládenec vyzpovídat a vyznat jim svou duši. A tak to má majitel i se svou maringotkou, o které tvrdí, že je ve stylu československého hygge.

„Samotná maringotka už je zabydlená. Zvenku jsem ji natřel na černo a nalakoval Balakrylem, který skvěle kryje. Chtěl jsem, aby byla v přírodě nenápadná a nebyla tolik vidět. Ovšem vnitřek jsem vymaloval bílou barvou, protože ta opticky zvětšuje prostor. Nejprve jsem teda zvolil tyrkysový odstín, ale nebylo to ono,“ vypráví majitel objektu. Přistavěl k maringotce i dřevěnou terasu a teď buduje přístavbu, kde by měl být obývák s krbem, koupelna a WC.

Přístavbou to nekončí

Už teď má ale v hlavě další plány. Na zahradě by prý časem viděl nejraději velký anglický skleník ve viktoriánském stylu. Uvažuje do budoucna také o možném pronájmu nebo že zde bude pořádat víkendy s jógou a tetováním.

Načítám