Hlavní obsah

Dějepis v praxi aneb Báječné výlety do skanzenů. Navštivte středověk nebo horníky

Foto: Jarda Uhlíř - Mapy.cz

Foto: Jarda Uhlíř - Mapy.cz

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pro dnešní děti zvyklé na pohodlné bydlení, zásobené supermarkety a všudypřítomnou wifi je tento komfort běžná norma. Chcete-li, aby si dokázaly představit, jak se žilo a tvrdě pracovalo dříve, nespoléhejte na hodiny dějepisu. Jeden výlet do skanzenu vydá za tlusté bichle klasiků ze seznamu povinné četby nebo filmy pro pamětníky. Hurá do skanzenů!

Článek

Jak to říkal Komenský? Škola hrou. To vše splňují skanzeny jako živoucí připomínky zašlých časů s tvrdou dřinou, která prostupovala každodennost i chvíle oslav. Děti se mohou těšit nejen na exponáty, jež si lze prohlédnout. Nejvíc jim utkví v paměti, když si vaření, starost o hospodářská zvířata nebo zemědělskou práci postaru vyzkouší pěkně na vlastní kůži.

Archeoskanzen Modrá připomene život Slovanů

Nedaleko Velehradu došlo k objevu původního velkomoravského osídlení. Lokalita se stala nejen předmětem archeologického výzkumu. Je i místem poučení o naší pradávné historii přístupným pro návštěvníky. Skanzen Modrá imituje slovanské opevnění zhruba z 9. století. Prohlédnout si můžete nejen zajímavé stavby včetně knížecího paláce nebo dílny klenotníka. Vyzkoušíte si zde i techniky dávných řemesel a ochutnáte dobové speciality. Děti si užijí množství hospodářských zvířat, ale i rozhlednu či labyrint. V září je otevřeno denně, v říjnu denně mimo pondělí.

Foto: milada svanovska - Mapy.cz

V okolí skanzenu najdete další lákavé cíle. Navštivte terárium exotických zvířat, vyhlídkovou trasu kolem výběhu praturů, expozici o životě ve vodě Živá voda či Centrum Slováckých tradicFoto: milada svanovska - Mapy.cz

Středověká vesnička Villa Nova Uhřínov

Nedaleko Deštného v Orlických horách vyrůstá již od roku 1992 archeologické muzeum v přírodě. Villa Nova chce návštěvníkům připomenout život ve středověké vesnici ve 13.-14. století. Veškeré zdejší stavby vznikaly pouze za pomoci nástrojů a metod, které, dle dostupných archeologických nálezů, mohly být v té době k dispozici. Vyrostlo tu již několik obydlí, kovárna, hospodářské stavby, hrnčířské pece. Jsou tu i políčka, která se obdělávají podobně jako ve středověku. Otevřeno je od května do října, vždy o víkendech a svátcích.

Foto: Jan Šmerda - Mapy.cz

Budete-li mít štěstí, můžete během prohlídky ochutnat chlebové placky pečené přímo na ohniFoto: Jan Šmerda - Mapy.cz

Skanzen lidové architektury Chanovice

Skanzen na Klatovsku začal vznikat již v roce 1990. Jeho hlavním účelem bylo zachránit ohrožené stavby lidové architektury z celých jihozápadních Čech. Vybrané objekty jsou vždy pečlivě rozebrány, převezeny do Chanovic a zde je čeká nový život. Znovu postavený je tady již například roubený špýchar, několik obytných staveb, dřevorubecký srub, stodoly i kopie sušárny ovoce. V areálu stojí také kaple, smírčí kříž a litinový křížek. Navštívit areál můžete ještě do konce září, vždy o víkendech.

Foto: Martin Brož - Mapy.cz

V Chanovicích navštivte také barokní zámek s Muzeem lidových řemesel a rozhlednu ChanoviceFoto: Martin Brož - Mapy.cz

Hornický skanzen v Příbrami

Skanzen nemusí zobrazovat jen to, jak se dříve žilo a hospodařilo. Připomíná také, jak tvrdá byla v minulosti práce. V Česku je hned několik skanzenů upomínajících na těžký osud horníků. Zajeďte si například do příbramského hornického skanzenu Březové Hory, kde je v komplexu hned několik prohlídkových areálů. V Ševčinském dole si kromě expozice dobového hornictví užijete jízdu hornickým vláčkem či sběr mineralogických vzorků. V dole Anna se projedete důlním vláčkem k nejhlubší zdejší štole a prohlédnete si parní těžní stroj. Na dole Vojtěch čeká na návštěvníky hornická kovárna a také 51 metrů dlouhá skluzavka, která vás sveze do podzemí. Více o havířském folkloru se dozvíte v původní hornické chalupě se základy ze 17. století. Skanzen je v září a říjnu otevřený denně mimo pondělí.

Foto: Jarda Uhlíř - Mapy.cz

Jak se v místních uranových, stříbrných a olověných dolech pracovalo, se můžete dozvědět i 28. října, kdy bude v areálu Ševčinského dolu probíhat Havířské šprýmování. Vstupné je jen jedna koruna, užijete si jízdu vláčkem, zábavné kvízy i trochu námahy při kutání kladívkemFoto: Jarda Uhlíř - Mapy.cz

Vydejte se i do dalších skanzenů, které ochraňují lidovou architekturu a připomínají život našich předků.

Načítám