Hlavní obsah

Byl mi nevěrný! Vezmu dětem tátu?

Foto: Thinkstock

Je možné vyrovnat se s nevěrou?Foto: Thinkstock

Byl vám nevěrný! Co teď, když jste spolu tak dlouho? A jak to bude s dětmi? Doktor Plzák tvrdí, že je-li vám partner nevěrný, tak se s tím jednoduše smiřte a nepátrejte. Jde to ale vždycky tak jednoduše? Jak se vyrovnat s tím, že si váš partner užívá sex za vašimi zády?

Článek

Co může být příčinou?

Podle vědců člověk není monogamní bytost, ale... příčina může být jinde. Hodně na nás tlačí doba plná shonu a informací. Dostáváme impulzy k tomu, abychom se snažily svůj život prožít naplno. Vyhledáváme potěšení všeho druhu a pravděpodobně nepřemýšlíme o delší budoucnosti. Žijeme zkrátka jednou a to teď! Jaké to může mít následky, se řeší, až když nastane problém.

Co byste dělaly, kdybyste měly rodinu a děti a přišly na jeho nevěru, jsem se vás zeptala v ulicích Prahy. Na zajímavé názory se podívejte ve videoanketě zde:

Pavla je s Petrem dvanáct let. Mají dvě zdravé krásné děti, ale Pavla nedávno zjistila, že ji manžel podvádí se svou bývalou spolužačkou. "Šlo o náhodné setkání na srazu, dlouho o sobě nevěděli," vypráví nešťastná Pavla. Když se to dozvěděla, nebála se zeptat svého manžela, zda je to pravda. Nakonec přiznal svou vinu. Pavle se zhroutil svět. Žije v nejistotě, ale nechce Petra ztratit. Na otázku, co s tím budou dělat, ovšem neodpověděl. Nemůže se prý takhle jednoznačně rozhodnout.

Ze zoufalství Pavla vyhledala milenku, aby zjistila, zda je to vážné a co si o tom myslí ona. Nedozvěděla se ale nic nového, také nevěděla. A tak dala manželovi čas na rozmyšlenou. Po smluveném čase si o tom znovu promluvili a on tvrdil, že vztah ukončil. Ale Petr se milenky nevzdal. Následoval další rozhovor, při kterém se snažil naznačit, že od rodiny odejít nechce, už kvůli dětem, ale nemůže si zkrátka pomoci. I žena, se kterou Petr Pavlu podvádí, má rodinu. A teď, babo raď!

Rovněž hrdina seriálu Přešlapy David je své ženě Karolíně nevěrný. Bohužel se to dozví všichni přátelé, jen Karolína to neví. Přesto vztah nechce ukončit. Řekne jí pravdu? Rozpadne se jejich manželství? Jak lze takovou situaci řešit? Odpovědi na tyto otázky najdete dnes v osm hodin na Primě.

Jak tedy řešit podobnou situaci?

1. Nedovolte, aby k nevěře došlo

Pokud ještě nemáte důkaz, ale nechcete se do podobné situace dostat, měly byste o vztah pečovat. Samozřejmě že to není jen na vás, měl by se snažit i partner. Stejně pečovat i o sexuální stránku vztahu, dbát o svůj zevnějšek tak, aby se partner nekoukal na utahanou ženskou chodící po bytě ve starých teplácích, a to i když nic nenamítá nebo tvrdí, že je to jedno. Úplně nejdůležitější je ovšem komunikace. Zapomeňte na pohodlnost a řešte všechno, co se řešit má. Respektujte ovšem partnerovo soukromí tak, že mu nechoďte tajně do počítače a mobilu. Ani vám by se nelíbilo, kdyby tohle dělal on. Psychologové radí nevracet se domů dříve, než bylo sjednáno, stejně jako nárazové kontroly v práci apod. A jestli jste přeci jen nervózní, raději si zajděte třeba na masáž, abyste se uvolnily.

Foto: archiv TV Prima

I dnešní Přešlapy se týkají nevěryFoto: archiv TV Prima

2. Odpovězte si na základní otázky

Pokud je partner nevěrný, znamená to, že mu ve vztahu něco chybí a to právě hledá jinde. V ideálním případě přijmete oba sami sebe i s vašimi chybami, pak k nevěře nedojde, protože se cítíte spokojení. Než začnete jednat, je třeba se zeptat sama sebe na tyto otázky: Opravdu víte, s kým žijete?, Stojíte stále o svého partnera?, Rozhodujete se kvůli sobě nebo kvůli dětem?. (Děti často bývají záminkou pro udržení vztahu, ale neměly by se k něčemu takovému zneužívat. Odrostou a odejdou, ale pak už nebudete mít důvod být spolu. Co pak?) Řešení, zda odejít nebo zůstat, možná jednoduše vyplyne z vašich odpovědí a tyto otázky.

3. Začněte si opět věřit

To, že si partner užívá sex s někým jiným, nemusí mít s láskou opravdu nic společného. Vždycky ale záleží na situaci. Neměl by z vás dělat otroka, kterého si neváží. Je to také věc vašeho sebevědomí. Muži dokážou docela obstojně putovat mezi dvěma ženami, přičemž partnerku milují a neuvažují o tom, že by ji opustili. Svou roli v tom hraje mnohdy i nedostatek sebevědomí partnerky. Nevěříte, že by vás mohl milovat takové, jaké jste? Dokud se nesmíříte samy se sebou, nepřijme vás tak ani partner. A dokud to tak bude, budou se na vás neustále lepit ti samí nevěrní zpropadenci a budete jim ještě vděčné, že s vámi jsou. Změnit se musíte vy a váš přístup k sobě samé!

Přestaňte se kritizovat, litovat a konečně si přiznejte, že na světě je muž, pro kterého budete ta nejkrásnější a nejlepší žena, jakou mohl potkat. Klidně se rozhodněte udělat tlustou čáru! Děti vycítí, že se něco děje tak či tak. K novému partnerovi ovšem přistupujte s důvěrou, i přes předchozí zklamání, jinak se můžete dostat po letech do stejné situace.

Rodinné vztahy jsou komplikovaná věc. Neexistuje jedno řešení, které by se dalo aplikovat na každý pár. V případě partnerovy nevěry máte vždycky na výběr. Pokud zjistíte, přestože chcete vztah udržet, že vašemu partnerovi na vás nezáleží, je lepší jít dál a najít si muže, který ve vás bude vidět nejlepší bytost na světě. Věřte, že takový existuje!

Dostaly jste se do podobné situace? Jak jste ji řešily? Co byste Pavle poradily vy? Je dobré odejít od partnera, i když jste spolu dlouho a máte děti, nebo zůstat a snažit se napravit způsobené škody? Pište nám do diskuse nebo na info@prozeny.cz.

Reklama

Související témata: