Hlavní obsah
3,1
(9)
Foto: Archiv redakce

Foto: Archiv redakce

Ještě stále se dá pohodlně posedět venku či na terase, tak proč toho nevyužít – na gril si připravte třeba tyhle voňavé vepřové klobásky. A jestli zrovna u vás počasí venkovnímu posezení nepřeje, nesmutněte. Skvělé jsou i opečené z pánve!

30 min.
Příprava
10 min.
Vaření
Vysoká
Náročnost
Ingredience pro:
10 porcí
  • 1 kg vepřové plece
  • 1 kg vepřového boku
  • 2 stroužky česneku
  • 1/2 lžíce oregana
  • 1/2 lžíce majoránky
  • 1/2 lžíce bazalky
  • 1/2 lžíce petrželky
  • 40 g soli
  • pepř
  • 3 vepřová střívka
Článek

Postup

01.

Všechno maso nakrájejte na kousky a spolu s česnekem namelte. Do mleté směsi přidejte sůl, majoránku, oregano, bazalku, petrželku, podle chuti pepř a velmi důkladně promíchejte. Vepřová střívka zakoupíte ve větších řeznictvích nebo na internetu, prodávají se naložená do soli – a proto je potřeba důkladně je propláchnout! Připravené střívko nasaďte na hubici plničky na klobásy a masovou směs do něj natlačte. Pokud plničku na klobásy nemáte, zvládnete to i s jakoukoliv pevnou hubicí průměru asi 2–3 cm – udrží střívko otevřené a maso tam napěchujete lžicí nebo malou vařečkou.

02.

Celého „klobásového hada“ narovnejte na stole a jemně srovnejte místa, kde se vytvořily vybouleniny. Odměřte jednotlivé klobásky (dlouhé by měly být asi 4 cm) a v daném místě střívko zlehka zatočte. Chcete-li klobásky před tepelnou úpravou rozřezat na kusy, je potřeba je navíc podvázat tenkým kuchyňským provázkem. Čerstvé klobásy jsou určené k rychlé spotřebě – v lednici vydrží do druhého dne, pak začnou podléhat zkáze. Opéct je můžete na rozpáleném grilu nebo na troše oleje na pánvi. Opečení ze všech stran zabere dohromady asi deset minut.

Tip: Podávejte s bramborami vařenými ve slupce, nakládanou zeleninou a domácí tatarkou či dipem.

Už jste někdy zkoušeli vyrábět domácí klobásy?

Reklama