Hlavní obsah

Co letos do truhlíku? Frčí bylinky, koření a výsadba ve stylu Provence

Foto: CandyBox Images, shutterstock.com

Chystáte se na jarní výzdobu truhlíků? Možností máte mnohoFoto: CandyBox Images, shutterstock.com

Reklama

S příchodem jara se co nevidět na okenních parapetech objeví jarně laděné truhlíky. Trocha péče jistě stojí za ten krásný pohled jak zevnitř, tak zvenku. Přemýšleli jste už, čím je letos osázíte?

Článek

Krásně převislé a bohatě kvetoucí muškáty známé z filmů z prostředí Alp jsou snad snem každého. Ovšem truhlíky nemusí zdobit pouze pelargonie. Jako všude, tak i světem květin občas zahýbou nějaké aktuální trendy a některé druhy se dostanou na výsluní. Přinášíme několik tipů na tento rok.

Jaro za oknem

Jestliže se rostlinkami za oknem chcete těšit hned s prvními jarními paprsky, nabízí se macešky či primule a kombinovat je můžete třeba s typicky jarními hyacinty, tulipány či narciskami. Krásně se budou vyjímat i třeba takové pomněnky spolu se sedmikráskami. Na jaře se vůbec nebojte barevných kombinací a pestrosti.

U čistě jarních druhů je ideálním řešením, když rostlinky necháte v jejich původním květináči a ty různě zkombinujete do velkého truhlíku. Když jednotlivé rostlinky odkvetou, jednoduše je vyměníte za jiné.

Foto: sanddebeautheil, shutterstock.com

Violky jsou vděčné a nenáročné kytičky, které nakvétají nepřetržitě až do podzimuFoto: sanddebeautheil, shutterstock.com

Frčí bylinky a koření

Takovým „truhlíkovým trendem“ posledních dvou let jsou bylinky a koření. „Osazují se v opravdu nepočitatelných kombinacích, záleží pouze na fantazii kupujícího a na podmínkách bylinek. Nejčastěji používané jsou bazalka, tymián, rozmarýn či oregano,“ říká Hana Petříková ze Zahradního centra Jelínek Veltrusy.

Samozřejmě ale nepolevila ani výsadba samotných květin. „V současné době frčí přirozené výsadby truhlíků a nádob, například ve stylu Provence,“ vysvětluje Magda Lebišová ze zahradnictví Rozkvetlý domov.

Oblibu si získávají i další užitkové rostliny jako převislé jahody či cherry rajčata. „Vše má být zapojeno do vkusné kompozice. Samozřejmostí jsou v těchto případech originální truhlíky, nádoby a květináče z pálené hlíny, keramiky, dřeva, různé košíky. U druhů náročnějších na dostatek vody pak volte truhlíky se zavlažovací miskou a knoty,“ radí Lebišová.

Záleží na stanovišti…

Klíčové je samozřejmě také místo, kam truhlíky postavíte. Rostlinky tak kromě možných trendů vybírejte podle nároků na světelné podmínky – slunce, polostín, stín a také podle toho, zda bude truhlík na parapetu, balkonu či na zemi na terase.

Foto: sanddebeautheil, shutterstock.com

Okrasné sedmikrásky se mohou chlubit krásnými kombinacemi barev a plnými květyFoto: sanddebeautheil, shutterstock.com

Nesmíte pak opomenout fakt, jak chcete, aby rostliny rostly – vzpřímeně, nebo převisle. Důležité jsou i vaše časové možnosti, například druhy náročné na zálivku vyžadují více péče.

… a samozřejmě na vkusu

Současné trendy jsou jedna strana mince, styl a vkus každého ta druhá. Je prakticky jedno, na co vsadíte, ale v obou případech se při volbě druhů držte obecných doporučení.

„Snažte se například jednotlivé rostlinné druhy sladit barevně. Například červená, růžová v kombinaci s bílou nebo modrá, fialová v kombinaci s bílou vypadají efektně. Pokud chcete pestřejší kombinace, dobře spolu ladí například červená, modrá, bílá a zelená nebo růžová, fialová, žlutá a šedivá. Poslední roky je pak oblíbená kombinace černých surfinií s některými ze žlutě zbarvených květin – tyto opravdu zaujmou,“ míní Petříková.

Nezapomeňte také zohlednit barvu pozadí. „Pokud budou truhlíky stát před tmavou plochou, vybírejte květiny světlejší, aby vám lépe vynikly, a naopak do světlejšího prostoru dejte rostliny tmavší nebo sytě zbarvené,“ komentuje Hana Petříková.

Než budou zdobit

V obchodě si kytky před koupí dobře prohlédněte – neměly by jevit známky poškození, měly by být hezky rovnoměrně rostlé a mít již vytvořenou násadu květů. Listy si prohlédněte i zespodu kvůli možnému výskytu škůdců.

Při přesazování rostlin do truhlíku dejte na dno asi třícentimetrovou vrstvu drenáže – například štěrk, keramzit či drobné oblázky. Přibližně do poloviny nasypte substrát, umístěte květiny a poté zeminou dosypte dva centimetry pod okraj, substrát shora přimáčkněte. Rostliny dobře zalejte.

Vsadíte letos na nějaké nové druhy, nebo opět zvítězí muškáty?

Reklama

Načítám