Hlavní obsah

Aromaterapie pomůže i před porodem

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Aromaterapie dokáže ulevit od bolestiFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

O aromaterapii se ví, že „má něco společného s vůněmi" - spojujeme ji s relaxováním a odpočinkem. Že může ale také hodně pomoci ve chvílích, jako je porod, kdy se o relaxaci mluvit skutečně nedá, už mnoho z nás netuší.

Článek

Časopis Uzlíček

Jak to vlastně funguje?

Aromaterapie využívá čisté rostlinné extrakty - esenciální éterické oleje a jejich směsi. Jejich použití je známé už z dob faraonů. V jejich hrobech byly objeveny karafy s vonnými oleji a při samotném balzamování bývaly používány rostlinné výtažky.

Aromaterapie patří mezi alternativní přírodní léčebné metody. Její princip spočívá v působení vonných látek a jejich směsí přes čichový orgán na mozková centra, zodpovědná za vznik emocí a citových prožitků - neboli na limbický systém. Jeho činnost ovlivňuje další mozková centra, která řídí tvorbu nejrůznějších hormonů. Vůně tedy zjednodušeně řečeno mohou ovlivňovat metabolismus a celkový stav organismu.

Kapičku vůně pro lepší náladu

Nejjednodušším možným způsobem využití esenciálních olejů jsou aromalampy - do vody nakapeme několik kapek vonných esencí a zapálíme v aromalampě svíčku. Zahříváním se odpařují vonné silice a jejich účinky dýcháme. Stejnou možnost poskytuje nakapání oleje přímo na papírový kapesník a jeho přiložení k nosu.

Aromaterapie se dá nalézt v kosmetických výrobcích, jako jsou krémy, masážní oleje, oleje na vlasy nebo třeba zubní oleje.

POZOR! Nestačí se jen seznámit s účinky jednotlivých olejů, musí nám být také příjemné na přivonění - jinak by celé voňavé léčení nemělo význam.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Vonné esence také uklidňují myslFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Před, během a po porodu

Aromaterapie a její blahodárné účinky mohou výrazně pomáhat v období před porodem, během něj i v následných většinou velmi náročných dnech šestinedělí. Důležité je ale vědět, co a kdy má budoucí maminka používat, aby si nepřivodila komplikace.

Jak tedy v tomto období mohou budoucí maminky aromaterapii využít?

  • Jako prevenci nastřižení či natržení hráze. Asi 8-10 týdnů před porodem mohou maminky začít s masáží hráze - pravidelné masáže každý den pomáhají ke zpevnění hráze. Následně pak díky tomu nemusí při porodu dojít k nastřižení nebo natržení. K této masáži se ani nemusí používat silice, stačí čistý mandlový olej.
  • Pro zkrácení první doby porodní u prvorodiček - „Rozmarýnová koupel ve chvíli, kdy je porod ,na spadnutí', zkrátí u prvorodiček první dobu porodní o zhruba 50 %," říká odborník na aromaterapii Karel Hádek. „U dalších porodů pak ještě více." Vzhledem k tomu, že je naprostá většina porodnic vybavena ke koupelím během porodu (které mnohým rodičkám pomáhají zvládnout bolestivé kontrakce), může maminka rozmarýnovou silici použít právě v této době bez problémů.
  • Porod urychluje i levandule, která ovšem není doporučovaná ženám s nízkým tlakem.
  • Bolestivost a svalové křeče může zmírňovat heřmánek římský.

Reklama

Související témata:

Načítám