Hlavní obsah

Byt plný nápadů: Architekti ho nafoukli na maximum!

Foto: Archiv studia edit!, Mark Prethero (13X)

Rekonstrukce nejen zvětšila byt, ale vyladila jej k dokonalosti i řadou moderních řešení

Podívejte se, jak netradičně se dá vyřešit a zařídit byt v činžáku z 20. let v Praze 6. Rekonstrukce změnila 2 + 1 na 3 + kk a vytvořila příjemné, a hlavně originální bydlení pro mladý pár.

Článek

K přednostem bytu patří jeho poloha – není přímo v centru metropole, ale je výborně dostupný a má pěkný výhled na Hradčany. Kromě toho je i prostorný, má 80 m2. Původní byt měl oddělenou kuchyni, dva pokoje a velkou předsíň. Majitel bytu si přál kuchyni s ostrůvkem otevřenou do obývacího pokoje. Architektka Lenka Míková ze studia edit! navrhla úpravu, která mu přání splnila a zároveň v bytě zachovala dva oddělené pokoje.

Záchod s výhledem na nebe

Obývací pokoj se rozšířil o kuchyňský kout s varným ostrůvkem a vysokými skříněmi, které jsou vestavěné do boční stěny koupelny. Do prostorné ložnice přibyla průchozí šatna a do předsíně šatní stěna vymezující komoru a průchod na WC. „Byt měl vedle terasy ještě malý, v podstatě nevyužívaný balkon. Připojili jsme ho k bytu, a tak vznikla toaleta,“ popisuje Lenka Míková. Z bývalé kuchyně s oknem na sever je dnes klidná místnost sloužící jako pracovna či příležitostný pokoj pro hosty.

Foto: Archiv firmy

Z půdorysu po rekonstrukci se dá vyčíst i původní dispozice bytu. Toleta umístěná na tehdejším balkoně rozhodně prostoru pomohla

Foto: Archiv firmy

Předsíň se vstupem na toaletu. Zajímavě je vyřešena zejména předsíňová stěna, posuvné dveře šetří místo a jsou i hezké

Otevřená kuchyně

V bytě je minimum nábytku. Majitel pracuje v reklamní agentuře, tomu odpovídá i poněkud netradiční vybavení interiéru. Napadlo by vás udělat si psací stůl ze starého truhlářského ponku? Před kuchyňským ostrůvkem je jídelní stůl a původní kachlová kamna, do jejichž opravy se majitel i přes omezený rozpočet rozhodl investovat. Nejblíže k oknu je pak sedací kout a proti němu televizní stolek. Další nábytek byste tu stěží hledali, přesto je místnost útulná.

Foto: Archiv firmy

Spotřebiče v kuchyni (převážně od značky Baumatic) jsou zabudované ve vestavné stěně. Kvůli úsporám byla část kuchyně pořízená z Ikea a doplněna atypickými částmi od truhlářů. Včetně spotřebičů vyšla na asi 160 tisíc Kč

Šikmé police upoutají

Vestavěná šatna v ložnici eliminovala nutnost skříní. Je tak prostorná, že schová i sportovní vybavení jako kolo či snowboard. Stěny šatny jsou vyrobené na míru a směrem k posteli tvoří zároveň knihovnu. Šikmé police opakují skladbu podlahy z dubových parket, takzvanou skladbu do stromečku. Podlaha, opravené staré kazetové dveře i dekorace stěn starou technikou malby válečkem připomínají dřívější atmosféru bytu.

Foto: Archiv firmy

Truhlářské stěny šatny v sobě skrývají nepřímé osvětlení z LED pásků

Nový s vůní starého

Rekonstrukce zahrnující stavební úpravy, opravu a doplnění původních podlah, repasi dveří a oken a výměnu topení přišla zhruba na 800 tisíc korun. Další náklady představovala kuchyň a ostatní truhlářské prvky vyrobené na míru firmou Lemberk, osvětlení a stylový nábytek. Majitel ale získal byt podle svých představ. Jeho přání „udělat ze starého bytu nový s atmosférou původního“ bylo splněno beze zbytku.

Foto: Archiv firmy

Psací stůl si majitel vytvořil ze starého ponku, který si sám našel přes internet

Tak co? Líbí se vám toto řešení?

ynezorPumanzeSaNyknalC