Hlavní obsah

Domácnost: mazlíčci v ohrožení!

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Zvířata nedokážou odhadnout v bytě hrozbuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kupujeme jim prémiové a drahé granule, necháváme je očkovat proti různým chorobám, pořizujeme měkké pelíšky. Zároveň však vystavujeme domácí zvířata smrtelnému nebezpečí, které představují různé pasti v našem bytě. Jaké to jsou?

Článek

Kuchyň, obývák i koupelna.... Tam všude ohrožujeme život koček i psů. Týká se to hlavně zvířecích nováčků v bytě, kteří jsou bojácní a občas reagují zkratově, nebo mláďat. Ta neustále něco zkoumají, všude běhají, a když se nudí, klidně začnou kousat elektrické kabely.

Podle odborníků by měli budoucí majitelé, než si přinesou zvířátko domů, prolézt byt po čtyřech. Právě z této výšky totiž odhalí vystavené skleněné talířky, ve spodní polici odložené šití a pod stolem zamotané kabely... Nebezpečí je však mnohem více.

Kuchyň: škodí voda i oheň

V kuchyni hrozí domácím zvířatům stejná nebezpečí jako dětem. Nejeden majitel kočky a plynového sporáku už řešil situaci, kdy zvířeti při „ometání se" kolem plotny chytily chlupy na ocase! Lépe na tom nejsou ani ti, co vaří na elektřinu, tady si mohou zvířata popálit packy. A také snadno zvrhnou a opaří se o vařící polévku či jinou tekutinu.

Pozor bychom také měly dávat na ostré předměty - nože, špízové jehly a podobně! Nebezpečí představují také igelitové tašky a sáčky. Do nich zvlášť malá zvířata tak ráda lezou a mohou se udusit.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Pes si může najít i nebezpečnou hračkuFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Když se zvířata věnují domácím pracím

Samostatné nebezpečí pro mazlíčky představují elektrospotřebiče! Proto je nutné vždy, než zapneme pračku, myčku, ale i troubu zkontrolovat, zda si tam pes či kočka právě nezřídili ten nejlepší pelíšek na spaní.

Speciální a velmi nebezpečnou skupinou jsou čisticí a chemické prostředky. Olíznout lze přece cokoli! Je třeba je proto opravdu dobře zavřít a zamknout. Otrava zpravidla končí smrtí zvířete!

Obývák místem klidu není!

Nebezpečí na zvířata čekají i v obývacím pokoji nebo pracovně. Zde je třeba zabezpečit elektrické kabely a další šňůry. Zvlášť nudící se mláďata je ráda překusují. Pozor i na špendlíky, jehly, knoflíky a další drobné věci, které se dají snadno spolknout. Kdo má krb, ohrožuje svá domácí zvířata navíc otevřeným ohněm.

Speciální skupinou jsou květiny. Velmi často doma pěstujeme jedovaté rostliny, aniž bychom o tom věděly. Mezi jedovaté patří například vánoční hvězda, vánoční třešeň, diefenbachie, azalka, oleandr, klematis, hrachor, ostrožka, lupina, čemeřice černá, rododendron.

Foto: samphoto.cz/jiunlimited

Kočky obzvlášť milují pohled z oknaFoto: samphoto.cz/jiunlimited

Co s okny?

Pozorovat okolní svět z okna je atraktivní pro domácí kočky, ale rádi ho mají i psi. A je-li okno otevřené, zábava je o to větší! Stačí pak jedno leknutí, zaujetí hrou či lovem a zvíře snadno vypadne. Pokud tedy patří vysedávání na okně, ale i lodžii či balkoně k oblíbeným zábavám našich zvířat, je třeba otevřený prostor zabezpečit sítí.

Až tedy budeme vytahovat další pětistovku za superprémiové granule, zamysleme se nad tím, zda bychom pro zvíře neměli udělat víc. Stojí to jen trochu času. A pokud se zvířeti něco stane, zpět to nevrátíme!

Reklama

Související témata:

Načítám