Hlavní obsah

Celulitida a otoky? Možná v těle zadržujete vodu! Jak se bezpečně odvodnit?

Foto: Tinatin, Shutterstock.com

Paradoxně dostatečný pitný režim je jednou ze základních prevencí zadržování vody v těleFoto: Tinatin, Shutterstock.com

Reklama

Pokud zadržujete moc vody, nejenže vypadáte silnější, ale mohou vás trápit i otoky, pocení, nafouklé břicho a celulitida. Tělo však má být více než z poloviny tvořeno vodou, proto musíte odvodňovat opatrně.

Článek

Pokud jste mezi živými, tak máte v těle hodně vody, ať chcete nebo ne. Zdravá míra se pohybuje obvykle mezi 55 až 60 procenty. Přesná čísla záleží samozřejmě na věku, pohlaví a dalších faktorech.

„Voda tvoří většinový podíl těla, je důležitá pro správné fungování organismu. Ovšem, pokud jí je nadměrně, vadí nejen esteticky. Lidé, kteří mají problém s hospodařením s vodou v těle, mohou trpět otoky nohou a rukou, nadměrně se potit, mít nafouklé břicho či celulitidu,“ uvádí MUDr. Hana Mojžíšová, specialistka na výživu a zdravý životní styl.

Proč v těle zadržujete vodu?

Za nezdravým podílem vody v těle může stát celá řada příčin. Často se jedná o chyby v životosprávě nebo drobné zdravotní potíže. Nicméně, vyloučené nejsou ani vážnější spouštěče problému.

„Za zadržováním vody může stát premenstruační syndrom, zhoršená funkce lymfatického systému, nedostatečný pitný režim, příliš mnoho soli nebo cukru v potravě, vám nevyhovující hormonální antikoncepce, ale také závažné nemoci. Například cirhóza jater, ale především onemocnění ledvin, srdeční choroby a vysoký krevní tlak,“ uvádí Hana Mojžíšová s tím, že v případě, kdy problém způsobuje vaše nemoc, neuchylujte se k samoléčbě a obraťte se určitě na lékaře.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Častou příčinou zavodněného organismu je premenstruační syndromFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Odvodnění není na hubnutí!

Odvodňovat byste se měli jenom v případě, že vaše tělo jasně vykazuje známky nadměrného zadržování vody. Určitě si nepohrávejte s myšlenkou, že byste se začali odvodňovat kvůli hubnutí!

Hubnout byste měli pomocí pohybu a hlavně vyváženého zdravého jídelníčku. Naopak se vyhněte nezdravým, radikálním a jednostranným dietám.

„S úbytkem váhy během radikálních redukčních diet je to opravdu tak, že se ze začátku jedná především o úbytek vody, nikoli tuku. Takto fungují hladovky nebo diety omezující striktně sacharidy. Pokud tělu sacharidy nedodáte, vyčerpá si své zásoby, které jsou uložené ve formě glykogenu,“ popisuje nutriční specialistka Ing. Hana Málková ze společnosti STOB – stop obezitě.

„Na glykogen se váže velké množství vody, které pak odchází společně s glykogenem, a proto je úbytek váhy během prvních dní diety velký. Člověka to pak namlsá, je spokojený, že dieta funguje, nicméně po opětovném zařazení sacharidů a doplnění glykogenových zásob je opět váha nahoře,“ dodává odbornice. Váha je navíc často vyšší než před celým procesem.

Jestli máte tělo skutečně zavodněné, nepochybně poznáte. Pro určení podílu vody, tuku a svaloviny v těle existují samozřejmě různá měření prováděná na odborných pracovištích. Celkově ale v tomto případě platí, že problém zavodnění začněte řešit jen tehdy, kdy se to jasně projevuje.

Foto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Nepřehánějte to se solením. Ani příliš nekonzumujte výrobky, které obsahují nadměrně soliFoto: Vlad Teodor, Shutterstock.com

Odvodňujte se přírodními způsoby

Pokud jste se rozhodli k samoléčbě, vyhněte se všem umělým diuretikům a dalším chemickým přípravkům a zkuste jen poupravit životosprávu. Tohle jsou základní pravidla:

1. Pozor na sůl – kromě toho, kolik soli dáváte do jídla, si hlídejte hlavně zařazování rizikových potravin. Nadměrně soli obsahují zejména polotovary, uzeniny, fast food pokrmy, chipsy a podobně. Pozor si ale dávejte i na přidaný cukr

2. Jezte přírodní diuretika– skvělými jsou hlavně meloun, jablko a okurka. Dále chřest a kořenová zelenina jako celer, petržel, pastinák, mrkev, bílá ředkvička, šalotka

3. Zařazujte také potraviny bohaté na draslík – meruňky, banány, brambory, datle, avokádo, luštěniny…

4. Dodržujte pitný režim – ač se to zdá protimluv, při nedostatečné hydrataci může organismus reagovat zadržováním vody

5. Zkuste bylinky – přesličku, březové listy, jitrocel, kopřivu, lopuchový kořen, které díky své močopudnosti odstraní přebytečnou vodu v těle

6. Lymfatické masáže– práce s lymfou by vám měla vždy ulevit

Míváte problémy tohoto typu?

Reklama

Načítám