Hlavní obsah

Černošská baletka Misty Copeland bojuje proti předsudkům!

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Klasický balet máme spojený s éterickými tanečnicemi s alabastrovou pletí, které jakoby ani nebyly z masa a kostí. Svou dokonalou technikou i tělem vynikaly hlavně Rusky. To změnila Misty Copeland. Je první Afroameričanka, která se stala sólistkou American Ballet Theatre v New Yorku.

Článek

Příběh Misty Copeland je až k neuvěření. S baletem začala pozdě, nestudovala žádnou z významných tanečních škol, a přesto se jí podařilo nemožné. Ve svých 32 letech se stala hlavní sólistkou přední baletní společnosti ve Spojených státech. Mluvilo se o revoluci v klasickém baletu. Je totiž vůbec první Afroameričankou, která získala tento post!

Těžké dětství

Misty Copeland se narodila v roce 1982 jako nejmladší dítě do rodiny se čtyřmi staršími sourozenci. Vyrůstali jen s matkou, která se vdala celkem čtyřikrát, a proto se rodina často stěhovala. Žili v chudobě – starší sourozenci museli pracovat, aby matce pomohli s financemi na živobytí.

Kvůli nedostatku peněz nemohla Misty navštěvovat žádné taneční lekce ani školu, přestože pohyb odmalička milovala. Snila o tom, že jednou bude tančit po boku zpěvaček, které znala z videoklipů. Svůj mimořádný taneční talent zdědila pravděpodobně po matce, která byla zamlada roztleskávačka a tanec studovala. (Jak získat tělo tanečnice?)

Foto: Profimedia.cz

Misty Copeland si svůj sen o taneční kariéře musela hodně tvrdě vybojovatFoto: Profimedia.cz

Chytila šanci

Teprve když se rodina přestěhovala do malého ošuntělého hotelu v Los Angeles, kde žili v pouhých dvou pokojích, dostala Misty šanci. V tamním klubu pro dospívající děti byla jednou týdně lekce baletu zadarmo, kam začala třináctiletá Misty chodit.

Netrvalo dlouho a učitelka tance Cynthia Bradley si všimla dívčina mimořádného talentu a pozvala ji do svého baletního studia. Protože bylo daleko a rodina Copelandových neměla auto, baletní lektorka ji začala vozit sama. Díky tomu mohla nadějná tanečnice trénovat denně i několik hodin. Tak se jí podařilo ovládnout techniku na špičkách, která se běžně učí řadu let, během neuvěřitelných tří měsíců. (Tance, které vám zlepší figuru i sebevědomí!)

Foto: Profimedia.cz

Vyrůstala v chudobě a nemohla studovat konzervatoř. Přesto se z ní stala primabalerína newyorského baletního souboruFoto: Profimedia.cz

Přišly úspěchy

Rok poté, co začala tancovat pod vedením Cynthie, vyhrála ve 14 letech národní baletní soutěž. Postupně začala tančit v mnoha menších divadlech, studiích a hostovala v tanečních souborech.

Povedlo se jí skutečně tančit v hudebním klipu, například u zpěváka Prince (†57). Stala se tváří několika reklamních kampaní a také pózovala do mnohých časopisů taneční figury.

Cesta nebyla lehká. Černošky jsou obecně vnímané spíš jako atletky než jako křehké tanečnice baletu. I kvůli barvě pleti ji vedoucí tanečních skupin a ředitelé divadel nechtěli obsazovat do důležitých rolí. A oporu nemohla čekat ani doma.

Foto: Profimedia.cz

Klacky pod nohy jí házela i vlastní matka. Ale ona se nevzdalaFoto: Profimedia.cz

Sobecká matka

Matka ji od taneční kariéry naopak stále odrazovala matka a donutila ji vrátit se domů. Chtěla, aby dcera pracovala a nosila domů peníze. Začala napadat i její učitelku tance, že jí dceru odtáhla, a dokonce na ni podala trestní oznámení.

Nezletilá Misty se proto s pomocí učitelky a právníka obrátila na soud. Zažádala o zproštění právní závislosti na matce, aby se dál mohla tanci věnovat a zůstat u rodiny Cynthie. Soud jí vyhověl. Misty mohla v klidu dostudovat.

Zrodila se černošská primabalerína

Složila maturitu a po úspěšném konkurzu nastoupila do tanečního souboru American Ballet Theatre (ABT) v New Yorku.

Po sedmi letech v ABT se stala jednou z nejmladších sólistek souboru a v roce 2015 se dočkala postu hlavní sólistky. Byla to revoluce v klasickém baletu – stala se první černošskou primabalerínou v 75leté historii tohoto tanečního souboru.

Foto: Profimedia.cz

Dnes je z ní nejen úspěšná tanečnice a motivuje všechny, kteří jsou pod palbou předsudkůFoto: Profimedia.cz

Boří předsudky

Misty je díky svému úspěchu v ABT a navzdory nelehkému dětství inspirací pro všechny děti, které žijí ve stínu předsudků. Říká, že o diskriminaci je třeba mladé lidi neustále vzdělávat. Proto pořádá přednášky, dělá rozhovory a prostřednictvím sociálních sítí je podporuje a dodává jim sebedůvěru.

Svůj příběh sdílí veřejně, napsala dvě knihy a časopisem Time byla jmenována jednou ze 100 nejvlivnějších lidí na světě.

Baletní kariéra je nesmírně náročná a uspěje v ní jen hrstka vyvolených. Někdy se ale podepíše víc na psychice než na těle.

Reklama

Související témata:
Černoši
ABT

Načítám