Hlavní obsah

Červená kůže, afty, puchýřky: Nemáte alergii na kovy?

Foto: thinkstock

Trápí vás alergie na kovy? Nejste zdaleka sami!Foto: thinkstock

Reklama

Svědivé pupínky, vyrážka, afty nebo ekzém, ale i celková únava. Přesně tak se může projevit alergie na kov ve špercích, ale i v knoflíku na kalhotách, ve výplních zubů či v potravinách. Jak se bránit?

Článek

„Alergií na kovy trpí 30 až 40 procent populace. Nejčastější je na nikl, kobalt, ale také na rtuť, měď, mangan nebo titan. Alergie jako taková je vrozená, ale na jejím propuknutí se podílí i vliv prostředí, a zejména kontakt s daným kovem,“ říká primářka MUDr. Monika Golková z Anti-Aging Clinic A2C.

Projevy alergie jsou různé

Klasickým projevem alergie je začervenání kůže v místě kontaktu s kovem, ale i kolem něj. Může také mít podobu svědivých pupínků až mokvajících puchýřků. Ovšem reakce na kov může mít i další důsledky, zvlášť, pokud jde například o rtuť v zubních výplních. „Ty pak mohou být mnohosáhlé – od chronické únavnosti přes autoimunitní záněty štítné žlázy až po neurologická onemocnění,“ varuje MUDr. Monika Golková.

„Třetina potíží v ústní dutině, jako jsou afty, záněty sliznice a pocit pálení má příčinu v alergii na dentální kovy. Odhalila to unikátní studie, kterou prováděli lékaři olomoucké fakultní nemocnice,“ říká doc. MUDr. Dagmar Ditrichová, CSc., z Kliniky chorob kožních a pohlavních.

Foto: thinkstock

Kontakt s alergenním kovem může způsobovat nepříjemnou svědivou vyrážkuFoto: thinkstock

Jak se vyhnout kovům

Nejčastějším alergenem je nikl, ale není jednoduché se mu vyhnout. Obsahují ho i velmi běžné slitiny, ale i potraviny (některé luštěniny, sója, rajčatový protlak, pórek, ale i špenát nebo káva). Nikl najdete i v nerezové oceli, stříbrných a zlatých slitinách – tedy ve špercích, hodinkách, ale i obroučkách brýlí, sponách pásků nebo knoflících a zipech. Může být v nůžkách, příborech, v klíčích, dveřních klikách, vodovodním potrubí, mincích.

Z kovů jsou ale i zubní výplně nebo ortopedické náhrady. „V případě již prokázané alergie byste měli použití kovových materiálů například u zubních výplní konzultovat s lékařem a zvolit jiné materiály,“ radí MUDr. Rostislav Bednář z Dermatologického centra Šumperk. Rozhodně o své alergii na kovy informujte i v případě, kdy se chystáte na operaci s výměnou kyčelního nebo kolenního kloubu.

Nikl ale není jediným alergenem

Alergii můžete mít nejen na nikl, ale i hliník, vanad nebo rtuť. „Výjimkou nejsou ani alergie na bílé zlato a další kovy. Stačí, aby například ve zlatém šperku bylo malé množství niklu, a tělo na něj reaguje stejně, jako kdyby byl z niklu celý šperk,“ uvádí MUDr. Rostislav Bednář.

Foto: thinkstock

Bižuterie bohužel často kovy obsahuje. Alergik si s tím někdy umí poradit – třeba přelakováním rizikových místFoto: thinkstock

Lze alergii na kov léčit?

Test na alergii na kovy se dělá z krve. Pokud prokáže, že ji máte, pak je jedinou metodou vyhnout se kontaktu s kovem – včetně potřeby vyměnit speciální metodou zubní výplně. Léčit se samotná alergie nedá, pouze lze zklidnit projevy, tedy například vyrážku a jiné reakce.

Pomůže lak a lepenka

Mnoho lidí, citlivých na kovy, se proto raději vyhýbá i šperkům. „To nemusíte, když zvolíte ty, v jejichž složení nikl není. Ostatní si můžete nechat pokovovat rhodiem, které není alergenem. Pokovené šperky pak ale doporučujeme sundávat například při sportu a aktivitách, kdy hrozí obroušení této ochranné vrstvy,“ říká Daniel Dolejší z internetového obchodu Sperkylila.

Alergie na kov je problém naší kolegyně Kláry. „Naučila jsem se všechny kovové pásky, šperky a knoflíky přetírat bezbarvým lakem na nehty, aby mezi nimi a kůží byla ochranná vrstvička. Přezky na pásku a jiné větší kusy podlepuji náplastí nebo průhlednou lepenkou. Pokud to neudělám, naskočí mi pod nimi vyrážka, která velmi svědí. Alergii na kov máme v rodině a tak vím, že to je problém na celý život,“ popisuje Klára jedinou možnost, jak alergickým reakcím předejít.

Trpíte alergií na kov? V čem vám nejvíc komplikuje život?

Reklama

Načítám