Článek
Postup
01.
Základem dobrého karlovarského knedlíku je dobré pečivo. To je lepší používat starší a ideálně si jej nechat zestárnout doma. Rohlíky nebo housky (anebo klidně toastový chleba) nakrájejte na kostičky a nechte pořádně oschnout. Někdo si to urychlí 10 minutami v troubě při 160 °C, lepší jsou ale přes noc přirozeně okoralé. Takto zaschlé housky totiž potom lépe drží tvar a i mozaika knedlíku vypadá mnohem lépe.
KNEDLÍKY JSOU RODINNÉ STŘÍBRO NAŠÍ KUCHYNĚ
02.
Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Máslo rozpusťte, ale nepřepalte. Nalijte k rohlíkům. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky promiste s rohlíky. Přidejte koření, sůl, petrželku a vlažné mléko a nechte chvíli proležet. Nakonec promiste s vyšlehaným sněhem. Hotové těsto drží hezky pohromadě – podle potřeby můžete přidat trochu mléka navíc, nebo naopak zlehka zahustit strouhankou.
03.
V dlaních tvořte z těsta velké koule a vařte je asi 15 minut, dokud nevyplavou. Doba vaření hodně záleží na jejich velikosti. Podávejte jako přílohu nebo s dozlatova osmaženou cibulkou jako hlavní chod.
Tip: Děláte-li knedlíky jako hlavní chod, můžete do těsta přidat osmahnuté kostičky slaniny.
Láká vás karlovarský knedlík, nebo máte raději klasický houskový?