Hlavní obsah
3,1
(249)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Ke guláši, pečeni i jen tak s cibulkou jsou karlovarské knedlíky jednoduše úžasné. Oproti klasickým houskovým zabere jejich příprava minimum času a jako bonus do nich snadno spotřebujete zbylé pečivo.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 10 starších housek
  • 80 g rozpuštěného másla
  • 4 vejce
  • sůl
  • muškátový oříšek
  • 2 lžíce hladkolisté petržele
  • 250 ml mléka
Článek

Postup

01.

Základem dobrého karlovarského knedlíku je dobré pečivo. To je lepší používat starší a ideálně si jej nechat zestárnout doma. Rohlíky nebo housky (anebo klidně toastový chleba) nakrájejte na kostičky a nechte pořádně oschnout. Někdo si to urychlí 10 minutami v troubě při 160 °C, lepší jsou ale přes noc přirozeně okoralé. Takto zaschlé housky totiž potom lépe drží tvar a i mozaika knedlíku vypadá mnohem lépe.

02.

Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Máslo rozpusťte, ale nepřepalte. Nalijte k rohlíkům. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky promiste s rohlíky. Přidejte koření, sůl, petrželku a vlažné mléko a nechte chvíli proležet. Nakonec promiste s vyšlehaným sněhem. Hotové těsto drží hezky pohromadě – podle potřeby můžete přidat trochu mléka navíc, nebo naopak zlehka zahustit strouhankou.

03.

V dlaních tvořte z těsta velké koule a vařte je asi 15 minut, dokud nevyplavou. Doba vaření hodně záleží na jejich velikosti. Podávejte jako přílohu nebo s dozlatova osmaženou cibulkou jako hlavní chod.

Tip: Děláte-li knedlíky jako hlavní chod, můžete do těsta přidat osmahnuté kostičky slaniny.

Láká vás karlovarský knedlík, nebo máte raději klasický houskový?

Reklama

Související témata: