Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Ke guláši, pečeni i jen tak s cibulkou či uzeným jsou karlovarské knedlíky jednoduše úžasné. Oproti klasickým houskovým zabere jejich příprava minimum času a jako bonus do nich snadno spotřebujete zbylé pečivo.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
  • 10 ks housky
    1
  • 80 g másla
    7
  • 4 ks vejce
    3
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka muškátového oříšku
    8
  • 2 lžíce listové petržele
  • 250 ml mléka
    7
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Knedlíčky nadýchané jako obláčky, které se jen rozplývají. Skoro všichni je milujeme (znáte jejich historii?). Základem dobrého karlovarského knedlíku je pečivo. To je lepší používat starší a ideálně si jej nechat zestárnout doma.

Postup

01.

Rohlíky nebo housky (anebo klidně toastový chleba) nakrájejte na kostičky a nechte pořádně oschnout. Můžete si to urychlit 10 minutami v troubě při 160 °C, lepší jsou ale přes noc přirozeně okoralé. Takto zaschlé housky totiž potom lépe drží tvar a i mozaika knedlíku vypadá mnohem lépe.

02.

Do velkého hrnce dejte vařit vodu. Máslo rozpusťte, ale nepřepalte. Nalijte k rohlíkům. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh, žloutky promíchejte s rohlíky. Přidejte koření, sůl, petrželku a vlažné mléko a nechte chvíli proležet. Nakonec opatrně zapracujte s vyšlehaným sněhem. Hotové těsto drží hezky pohromadě – podle potřeby můžete přidat trochu mléka navíc, nebo naopak zlehka zahustit strouhankou.

03.

V dlaních tvořte z těsta velké koule a vařte je asi 15 minut, dokud nevyplavou. Doba vaření hodně záleží na jejich velikosti. Knedlík také můžete vařit v páře. Podávejte jako přílohu nebo jako hlavní chod.

Tip: Děláte-li knedlíky jako hlavní chod, přidejte do těsta na kostičky nakrájenou a opečenou anglickou slaninu a podávejte s dozlatova osmaženou cibulkou.

Nebo máte raději klasický houskový knedlík?

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 811,9 kJ
Bílkoviny13,78 g
Tuky19,81 g
Sacharidy48,38 g
Sůl1,48 g
SAFA9,06 g
Vláknina2,64 g
Cukry3,01 g
Související témata:
Karlovarské knedlíky

Načítám