Hlavní obsah
3,1
(94)
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

UHO neboli univerzální hnědá omáčka byla odjakživa postrach ve školních jídelnách. Neidentifikovatelná nahnědlá omáčka měnící svůj odstín jen podle dnů v týdnu, podešev gumového masa a slepený kopeček rýže většinu z nás provází celý život. Dá se vůbec tato legenda uvařit poživatelně? Podívala jsem se na to!

25 min.
Příprava
25 min.
Příprava
1 hod., 25 min.
Vaření
1 hod., 25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Na omáčku
  • 2 cibule
  • 2 lžíce másla
  • 3 lžíce hladké mouky
  • 600 ml vývaru
Na maso & vývar
  • 500 g zadního hovězího
  • 1 mrkev
  • 1 petržel
  • 1 cibule
  • 1 lžička soli
  • 2 bobkové listy
  • 3 kuličky nového koření
  • 1 lžička pepře
K podávání
  • rýže
  • petrželka
Článek

Postup

01.

Tradiční UHO uvaříte i z bujonové kostky, ale dnes to zkusíme s pravým vývarem. Pro autenticitu jsem použila zadní hovězí, ale nic nezkazíte ani šťavnatějším krkem nebo loupanou plecí.

02.

Maso a očištěnou zeleninu zalijte vodou tak, aby vše bylo jakž takž ponořené, a spolu se solí a kořením povařte doměkka. V tlakovém hrnci mu stačí něco kolem hodiny, v obyčejném zhruba dvakrát déle.

03.

V hrnci pomalu na másle dozlatova opečte nadrobno pokrájenou cibuli, poprašte moukou, ještě asi minutu opékejte a stáhněte z ohně.

04.

Za stálého míchání po částech přilijte vývar. Pokud by ho bylo málo, dolijte vodou. Omáčku 20 minut povařte a poté propasírujte přes síto nebo jen rozmixujte tyčovým mixérem. Můžete dochutit solí a pepřem nebo lehce dokyselit.

05.

Podávejte s plátky vařeného masa, dušenou rýží a nezbytnou petrželkou, já přidala i vitaminy v podobě proužku červené papriky, i když nakládaná kapie by byla stylovější.

Foto: Greta Blumajerová

Retro menu v našem podání: šunková rolka v aspiku, UHO a nepečený dort Malakov. Pochopí jen ten, kdo zažil!Foto: Greta Blumajerová

A verdikt? Omáčka, maso i rýže (zvolila jsem basmati) chutnaly podstatně lépe, než jak si je pamatujeme, ale možná to bylo i tím, že jsme tentokrát přesně věděli, z čeho jídlo je. Neurazí, nenadchne, raději si ale dáme jinou z našich tradičních omáček.

Omáčku můžete ochutit na způsob koprovky  či křenové omáčky, pozměnit na rajskou  nebo přimíchat hořčici, okurky a špek a pochutnat si na znojemské.

Reklama