Hlavní obsah
2,5
(43)
Foto: Eduard Karkan, isifa

České koláče vždy potěšíFoto: Eduard Karkan, isifa

Aktualizováno

Staročeské koláče patří k národním receptům. Přpravte si je i vy!

30 min.
Příprava
30 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 plechy
Těsto
  • 500 g hladké mouky
  • 1/2 cm mleté vanilky
  • 1 lžíce citronové kůry
  • 20 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 120 g másla
  • 70 g cukru
  • 3 ks žloutků
  • 10 g vanilkového cukru
  • sůl
Článek

Postup

01.

Do prosáté, málo osolené mouky přidáme cukr, mletou prosátou vanilku a ustrouhanou citronovou kůru. Pak přilijeme z droždí připravený, vykynutý kvásek, ohřáté mléko, ve kterém jsme umíchali rozpuštěné máslo a žloutky a vypracujeme měkké, lesklé těsto. Pak vařečku vyndáme, těsto posypeme moukou a dáme na teplé místo vykynout.

02.

Vykynuté těsto na pomoučeném vále vyválíme na 1 cm silné, nakrájíme čtverečky, do každého doprostřed upravíme nádivku (tvarohovou, makovou, zavařeninu a podobně), rohy poněkud vytáhneme a dáme dohromady nad nádivkou tak, aby byla nádivka ze čtyř stran (viz foto). Poté koláče složíme na rozehřátý, máslem pomazaný plech a dáme vykynout.

03.

Nakonec je potřeme umíchaným žloutkem a v horké troubě upečeme do červena. Upečené ještě horké potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem.

Související témata:

Načítám