Hlavní obsah

Cesta k dokonalé pleti: Jak se správně odličovat?

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cesta k perfektní pleti bez začervenání, pupínků a suchých míst vede přes její správné čištění. Jak na dvoufázové odličování pleti, které zbaví vaši pleť nečistot a připraví ji na následující péči? Čtěte dál!

Článek

Dvoufázové čištění pleti se stalo hitem už před nějakou dobou díky Korejkám a jejich záviděníhodné pleti. Jejich postup má deset kroků, ale my se v dnešním článku zaměříme jen na pár z nich, které se týkají odličování a intenzivnímu vyčištění pleti. Protože buď můžete pleť odlíčit jemně, šetrně a do hloubky, nebo to vzít agresivnější a rychlejší zkratkou, kterou pleti v dlouhodobějším horizontu příliš neprospějete. Jak tedy na šetrné odličování ve dvou krocích, jehož výsledkem bude perfektní pleť?

Chodit do postele neodlíčená je zakázáno jednou pro vždy. A odpověď, že se nelíčíte, takže se nemusíte večer odličovat, také neplatí. „Make-up, kožní maz a další nečistoty se usazují přímo v pórech. Dochází k jejich rozšíření, zanesení a tvorbě černých teček. V další fázi se přidávají bakterie, zánět a rozšíření infekce,“ říká PharmDr. Lucia Havlíková, zastupující značku Whamisa, Pure District.

„A to není jediný důsledek špatně vyčištěné pleti. Dalším významným následkem je urychlení stárnutí pleti. Důvodem je vysoký výskyt volných radikálů v denních nečistotách i ovzduší,“ dodává. Potřebujete ještě další důvody, proč se večer odličovat?

Začněte olejem

„Důkladné čistění je dvoufázové. První fáze obsahuje čisticí (odličovací) olej, ve druhé fázi použijte čisticí krém nebo gel,“ radí Lucia Havlíková. Nánosy make-upu a nečistot totiž nejlépe z pleti sundá olej nebo také čisticí mléko s olejovým základem, jednoduše něco, co má mastnou konzistenci.

První krok odstraní líčidla, a ten druhý vyčistí pleť do hloubky a připraví ji na následnou péči v podobě sér a krémů. Pro druhý krok se nabízí varianty: čisticí pěny, mýdla, gely, oleje, pleťová tonika nebo micelární vody. „Jedna věc je volba dle preference, druhou je typ pleti, a podle toho byste měli produkty vybírat nebo si nechat poradit zkušeným kosmetologem,“ říká Marcela Baldas z kosmetického institutu značky Natinuel.

„Oleje budou nejvíce prospívat pleti suché, naopak čisticí gely jsou vhodné pro pleť mastnou,“ dodává. Na vyčištění pleti ale myslete i ráno. „I když není potřeba odstranit make-up, je nutné zbavit pokožku mazu a potu,“ říká PharmDr. Lucia Havlíková.

Pokud budete pleť dočišťovat tonikem, pleťovou nebo micelární vodou, dbejte na to, aby jejich složení neobsahovalo sulfáty (sodium laureath sulfate) a alkohol. „Pokud jsou tyto produkty s obsahem alkoholu, který pleť vysušuje, nebo obsahují látky jako sulfáty, můžou při dlouhodobém používání narušovat funkci hydrolipidového ochranného filmu kůže,“ říká Marcela Baldas. To se pak může projevovat zašedlou kůží, ucpanými póry a šupinkami, jednoduše celkově nehezkou pletí.

Tipy pro první fázi odlíčení

Foto: Archiv firem

Odličovací emulze na oči a obličej Sedmikráska, Manufaktura, 179 Kč; Odličovací olej Pivoňka, L’Occitane, 605 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Odličovací mléko s výtažky ze vzácných květů, L’Oréal Paris, 199 Kč; hydratační odličovací mléko Hydra Végétal, Yves Rocher, 165 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Hydratační čistící mléko Urtekram, 235 Kč; hydratační čisticí mléko Kiehl’s, 550 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Pleťové mléko čisticí pro normální a smíšenou pleť, Ryor, 95 Kč; jemné čisticí pleťové mléko pro suchou pleť Nivea, 140 KčFoto: Archiv firem

Tipy pro druhou fázi odlíčení

Foto: Archiv firem

Čisticí krém Cleanser PHA-AHA 5%, Natinuel, 680 Kč; čisticí pěnový krém Whamisa, 1105 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Pleťová voda Nobilis Tilia, 259 Kč; pleťové tonikum Glow Tonic, Pixi, 340 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Gelová čisticí péče o pleť Youth To The People, 790 Kč; čisticí gel s výtažkem ze zeleného čaje Sephora Collection, 195 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Jemná čisticí pěna Weleda, 299 Kč; čisticí gel Botanical Effects, Mary Kay, 550 KčFoto: Archiv firem

Jak si odličujete pleť vy?

Související témata:

Načítám