Hlavní obsah

Cestování v roce 2020: 5 destinací, které jsou letos v kurzu

Foto: Gaspar Janos, Shutterstock.com

Foto: Gaspar Janos, Shutterstock.com

Reklama

Chcete v novém roce poznat místa, na která budete vzpomínat i na sklonku života? Přinášíme vám zajímavou cestovatelskou inspiraci. Jaké destinace začínají být v kurzu a letos jejich obliba ještě poroste?

Článek

Možná jste si do nového roku předsevzali něco příjemnějšího, než že musíte zhubnout, zdravěji jíst nebo více pracovat. Třeba je vaším letošním cílem navštívit a objevit co nejvíce půvabných oblastí ve světě… Jestli tedy na rok 2020 plánujete dovolenou na méně tradičních, a přesto přitažlivých místech, máme pro vás několik tipů. Sice zatím nepatří mezi nejpopulárnější turistické bašty, ale jejich obliba stále roste a letos budou zase o něco více v kurzu!

Faerské ostrovy, Dánsko

Mezi vlnami severního Atlantského oceánu, na polovině cesty z Islandu do Norska, leží maličké souostroví – v překladu jeho název znamená ovčí ostrovy, neboť ovcí je tu prý více než lidí (žije tu jen asi 50 tisíc obyvatel). Najdete tu syrovou autentickou krásu severských destinací. Scenerie skalnatých ostrovů pokrytých divokou zelení, prostá rybářská kultura, ostré vlny bičující hornaté pobřeží i typická městečka tvořená červenými dřevěnými domky... – to vše nabízí zcela unikátní cestovatelský zážitek.

Foto: EyesTravelling, Shutterstock.com

Autentický „severský styl“ vás dostaneFoto: EyesTravelling, Shutterstock.com

Transylvánie, Rumunsko

Ve středu Rumunska se nachází historická země Sedmihradsko, známá spíše jako Transylvánie. Oblast je neodmyslitelně spojená s literární postavou hraběte Drákuly ze stejnojmenného románu Brama Stokera (1847—1912) a rozhodně nabídne víc než jen návštěvu proslulého hradu Bran. Transylvánie je posetá středověkými památkami, zejména hrady a kostely, kterým zub času dodal nepopsatelný syrový půvab. Především venkovské oblasti, jež mnohdy dělí jen prašné cesty a rozsáhlé pralesy, potěší všechny cestovatele, kteří nestojí jen o nablýskané turistické atrakce, ale také o skutečně zachovalou původní kulturu.

Foto: Gaspar Janos, Shutterstock.com

Rumunsko je plné nepoznaných krás. Městečku Sinaia se říkává perla Karpat. Vévodí mu zámek Peleș, který je nejkrásnější na podzim, kdy je horská příroda nejbarevnějšíFoto: Gaspar Janos, Shutterstock.com

Si-an, Čína

Historie starobylého města, které se nachází na samém počátku, respektive konci hedvábné stezky, se píše již více než tři tisíce let. Ačkoli někdejší staré císařské město je dnes pulzující moderní metropolí čítající na osm milionů obyvatel, stále zůstává plné vzácných připomínek čínských dějin a původní kultury. Mezi mrakodrapy se nachází historické „zakázané město“, největší lákadlo leží však kousek za Si-anem: není jím nic jiného než jeden z největších divů světa – terakotová armáda.

Foto: Anton_Ivanov, Shutterstock.com

Císařské mauzoleum staré skoro dvaapůl tisíce let skrývá tisíce nádherných hliněných vojákůFoto: Anton_Ivanov, Shutterstock.com

Lombok, Indonésie

Už dlouho je kouzelný ostrov zastíněn neutuchající oblíbeností sousedního Bali, které cestovatele láká nejen svou všudypřítomnou hinduistickou kulturou. Přitom je tak snadné navštívit oba ostrovy během jediné dovolené – vzdálené jsou asi tři hodiny plavby lodí. Ohromující nedotčená příroda Lomboku je tak jiná než balijská! Dechberoucí vodopády, dlouhé poloprázdné pláže, fantastické šnorchlování, zalesněné hory a výstup na sopku Rinjani (3 726 m) ocení zejména sportovně a dobrodružně naladění cestovatelé.

Foto: K_Boonnitrod, Shutterstock.com

Kráter dosud činné sopky a jeho okolí berou dechFoto: K_Boonnitrod, Shutterstock.com

Kolumbie

Jen těžko budete vybírat, kterou oblast nádherné jihoamerické země byste měli určitě navštívit už letos a kterou si nechat na příště. Většina cestovatelů sem totiž míří právě kvůli široké paletě aktivit, které perla Jižní Ameriky nabízí. Je to divoká Amazonie a čarokrásná džungle pralesa v oblasti Chocó, stejně jako půvabná horská území včetně ledovců, nechybějí bílé pláže a tyrkysové moře Karibiku a v neposlední řadě je tu pulzující metropole Bogotá anebo přístav Cartagena – historické koloniální město obklopené proslulým opevněním na souši a korálovými útesy na moři. Na cestu do Kolumbie si proto raději vyhraďte minimálně dva týdny.

Foto: DroneDreams, Shutterstock.com

Mohutné cartagenské opevnění i historické centrum patří na seznam kulturního dědictví UNESCO Foto: DroneDreams, Shutterstock.com

V Číně mají nejen vzácné hliněné vojsko, ale také město živých trpaslíků

Reklama

Související témata:
Jižní Amerika
Kolumbie
Cartagena
Bogota
Drákula
Transylvánie
Bran
Lombok
Hedvábná stezka

Načítám