Hlavní obsah

Chalupa po rekonstrukci: Ve stodole má lustr a topí se v ní smskami

Foto: archiv Jitka Macáková, Eva Vopátková (18x)

Citlivě provedená rekonstrukce dokazuje, že se i ve starých domech dá dnes pohodlně žítFoto: archiv Jitka Macáková, Eva Vopátková (18x)

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kouzlo původních chalup většinou tkví v jejich stáří. Právě proto se tak těžko mění, a když, tak jen radikálním řezem. Podívejte se, jakou nádheru a komfort přitom můžete získat.

Článek

Dvě protilehlé budovy venkovského stavení v malebné východočeské krajině byly před rekonstrukcí plné cenných věcí, které by se v budoucnu mohly hodit. „Jen vyklizení přišlo na dvě stě tisíc, a to jsme vymýšleli hodně úsporná opatření. Na půdě jsme například našli sedm umyvadel. Co kdyby se náhodou někdy hodila? Přístavek za malou chalupou byl zase plný barev a ředidel,“ vzpomíná majitelka Lenka.

Zároveň si pochvaluje spolupráci s architektkou Jitkou Macákovou, která je nejen její kamarádkou, ale i autorkou návrhu přestavby, a celou ji také řídila. „Jitka přinášela neotřelé nápady, které se mi líbily. Většinu z nich jsme při rekonstrukci využili,“ dodává Lenka.

„Byla to úžasná práce, proměnit starou chalupu v moderní a zároveň zachovat její půvab. Podařilo se to díky Lenčině odvaze. Také jsme měli štěstí na místní řemeslníky, spolupráce s nimi byla vynikající,“ pochvaluje si architektka Jitka Macáková.

Místo zdi jsou okna

Po důkladném vyklizení obou budov mohla začít rekonstrukce. Část stěny hlavní budovy byla vybourána a nahrazena velkým oknem, krytým dřevěnými posuvnými okenicemi. Také podkroví bylo upraveno. V přízemí vznikla velká obytná kuchyně, dále jsou tu vstupní hala, koupelna, záchod a technická místnost. Plošně je stavení malé, odpovídá středně velkému 2 + 1, do podkroví se tedy vešly jen dvě ložnice. „V chalupách bývaly chlévy pro krávy a kozy a prostory pro zásoby sena, pohodlí lidí bylo až na druhém místě,“ glosuje dispozice příbytku majitelka. Má pravdu, ale časy se mění.

Foto: archiv

Ráz původních staveb zůstal do ulice zcela zachovánFoto: archiv

Žlaby se rozpadly, ale zdi vydržely

V protější budově, která dříve sloužila jako vejminek a chlívek, je dnes další, hostinská, ložnice a letní jídelna. Vznikl zde rovněž sklad pro věci, které se nevešly do kuchyně, a byla sem zavedena studená voda, což pro příležitostnou potřebu zcela postačuje.

Foto: archiv

Stodola má dřevěná vrata a je velká a krásná. Původně měla sloužit jako garáž, kvůli sousedským vztahům se to nepovedlo. Místo toho tu bude prostor pro večírky nebo se tu bude grilovat. Křišťálový lustr po dědečkovi dodává stodole originalituFoto: archiv

Důkladnější rekonstrukce se této části zatím vyhnula. Prostory byly jen vyklizeny, stěny nabíleny a místnosti provizorně vybaveny nábytkem. Bohužel se nepodařilo zachovat žlaby pro dobytek, jak chtěla majitelka. Při čistění stavby se řemeslníkům rozpadly pod rukama. Škoda, mohly to být pěkné květníky pro muškáty.

Foto: archiv

Vejminek: Klenutý strop prozrazuje bývalý chlév. Proměnili ho zatím v hodovní sál, s nabílenými stěnami a stropem působí místnost majestátně a pohádkově. Vybavení tvoří zrestaurované kusy starého nábytkuFoto: archiv

Pohádka o kouzelné almárce a kamnech

Co je na této chalupě nejúžasnější, je volný prostor. Tím se odlišuje od řady tradičních chalup, které občas připomínají sbírky všemožných relikvií a kousků dokumentujících běh času. Vybavení kuchyně tvoří velký stůl s osmi židlemi, kouzelná almárka, na míru vyrobená masivní linka se sporákem a policemi a obrovská kachlová kamna. Stěna do dvora je z velké části prosklená a poskytuje fantastický výhled a dokonalé propojení s přírodou.

Foto: archiv

Tato venkovská kuchyň může být snem mnoha hospodyní. Vše je ve dřevě, zhotovené ze starých prken z takzvaných bouraček. Místo klasických skříněk jsou zde police – originální a praktické řešení, respektující venkovský stylFoto: archiv

Foto: archiv

V zimě můžete velkými okny pozorovat venkovní cvrkot z vyhřáté místnosti. Z kuchyně vedou dveře přímo na osobitou terasu, kde je možno v pěkném počasí stolovat na čerstvém vzduchuFoto: archiv

Zatápí se smskou

Podkrovní ložnice jsou jako z pohádky. Nezvalově Valérii by se tu jistě líbilo. Bílá, symbolizující čistotu, jednoduché zařízení, promyšleně zabudované skříně. Místo stropu bílá prkna. Symbióza tvarů, barev a materiálů tu tančí posvátný tanec, napadne vás. Přestože interiéry vypadají jako původní, prkna jsou nová – od vnějších vlivů je chrání nově udělaná izolace. V koupelně je podlahové topení a kotel, který vytápí celou budovu. V místnostech jsou dálkově ovladatelné nástěnné radiátory. Napadlo by vás, že stačí poslat sms, a chalupa je vyhřátá dřív, než přijedete?

Foto: archiv

Bílé prkenné obložení ložnic působí velmi sympaticky, dřevěná podlaha útulně. Opět zde vládne jednoduchost a nápaditost. Všimněte si, jak vtipně jsou vyřešeny šatní skříněFoto: archiv

Foto: archiv

Jak by se vám líbila taková venkovská koupelna? Moderní vana je z Hornbachu, ručně malované mexické umyvadlo se sem stylově naprosto hodí. Dlažba vymezuje plochy podle využitíFoto: archiv

Zatím zde majitelka investovala okolo tří milionů korun. Má za ně jedinečný staronový dům, ve kterém se dá celoročně bydlet. Je to hodně, nebo málo?

Jak by se vám líbila takováto rekonstrukce?

Reklama

Načítám