Hlavní obsah

Chalupářská klasika: Buřty na pivu! Tahle lahůdka je skoro bez práce

Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Do plavkové sezony už letos stejně zhubnout nestíháme, tak proč si čas od času trochu nedopřát? Až ochutnáte jednoduché, ale naprosto dokonalé buřty na pivu, na veškeré diety stejně vmžiku zapomenete.

Článek

Nedávno jsem v redakci provedla takový menší pokus: na stůl jsem připravila různé sofistikované pokrmy plné zeleniny, dietního masa a čerstvých bylinek a mezi ně jsem „vpašovala“ i pekáček s buřty na pivu. Pokus dopadl přesně podle mých očekávání: kolegové sice cenili i zbytek, ale naprosto jednomyslně nejdřív sahali (i při přídavku) právě po těch buřtech. Na druhou stranu, nemůžu se jim divit – výrazná šťáva s karamelizovanou cibulkou a černým pivem, pěkně dokřupava vypečené špekáčky a čerstvý chléb, který se do šťávy máčí, chutnají prostě božsky. Příprava je přitom super snadná – v podstatě všechno jen upečete. Samozřejmě, čím déle budete péct, tím lépe!

Buřty na černém pivu

Potřebujete: 8 kvalitních špekáčků, 2 velké cibule, 1 černé pivo (500 ml), plechovku drcených rajčat (400 ml), 4 stroužky česneku, sůl, pepř, 1–1,5 lžíce sladké papriky, lžičku pálivé papriky

Postup: Troubu vyhřejte na 180 °C. Špekáčky podélně rozřízněte a nařízněte jako na oheň – já jsem udělala klasické zářezy na obou koncích a ještě tři uprostřed. Buřty pak rozložte na plech a dejte na 15 minut do trouby, aby se trochu opekly. Mezitím si na klínky pokrájejte cibule a smíchejte pivo s rajčaty, prolisovaným česnekem, trochou soli, čerstvě mletým pepřem a oběma paprikami (milovníci pikantního můžou přidat i špetku chilli). Z opečených buřtů můžete slít část tuku (záleží na kvalitě uzenin, ale pro lepší pocit doporučuji alespoň trochu omastku odstranit). Pak pod buřty naskládejte cibuli a přelijte pivem s rajčaty. Vraťte do trouby ještě asi na hodinu, aby omáčka zhoustla a cibule změkla. Čas od času zamíchejte. Podávejte s chlebem nebo grilovanou zeleninou.

Tip: Množství omáčky vystačí i na více buřtů, jen je dobré dodržovat zhruba poměr jeden díl piva ku jednomu dílu rajčat.

Máte rádi maso na černém pivu? Jestli ano, můžete vyzkoušet skvělé výpečky, hovězí krk nebo šťavnaté kotlety.

Reklama

Načítám