Hlavní obsah

Pečínky podlité pivem. Připravte si žebírka, kotletky nebo křidélka!

Foto: Jan Přibylský

Při této hostině se bude k zapíjení hodit jen a jen pivo!Foto: Jan Přibylský

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Šťavnaté pečínky k pivu, a navíc tímto lahodným mokem podlité? Vybrali jsme pro vás ty nejlepší. Dozlatova upečená křidélka, křehoučké kotlety i fantastická žebírka, zkuste je všechny!

Článek

Pivo se používalo v našich kuchyních už odpradávna. A které nejčastěji? Při vaření se podlévalo a podlévá tmavým pivem s vyšším obsahem melasy, protože lépe karamelizuje a pokrmy pak mají svoji charakteristickou intenzivní chuť. O lásce Čechů k vaření s pivem vypovídá i přísloví „Není lepší silnice, než z kuchyně do pivnice“.

Kotlety na černém pivě

Na 4 porce potřebujete: 4 vepřové kotlety bez kosti, 2 cibule, 4 rajčata, 300 ml černého piva, 2 lžíce rajčatového protlaku, 2 stroužky česneku, kousek zázvoru, 1 červenou feferonku, 4 lžíce oleje, sůl, pepř

Foto: Jan Přibylský

Kotletky jsou v této podobě rychlé a chutnají fantasticky!Foto: Jan Přibylský

Postup: Kotlety naklepejte, osolte a opepřete. Pak je na oleji opečte dozlatova. Přidejte na čtvrtinky nakrájené cibule a rajčata. Chvíli restujte společně s masem, pak přidejte prolisované stroužky česneku, nakrájenou feferonku, nastrouhaný zázvor, rajčatový protlak a přilejte pivo. Vše dobře promíchejte, přiklopte a duste asi 20 minut, dokud zelenina nezahustí šťávu. Podle potřeby podlejte ještě pivem. Podávejte s chlebem s křupavou kůrkou.

Tip: Pro zajímavější chuť přidejte k masu na kousky nakrájenou polovinu čerstvého fenyklu.

Pikantní křidélka

Na 4 porce potřebujete: 1 kg kuřecích křídel, 6 lžic olivového oleje, 1 lžíci třtinového cukru, 2 stroužky česneku, ½ lžičky mletého římského kmínu, 1 lžičku garam masaly, sůl, pepř, 3 lžíce kvalitního kečupu, špetku mletého chilli, 1 lžičku nastrouhané citronové kůry, 300 ml světlého piva

Foto: Jan Přibylský

Během chvilky se po nich zapráší!Foto: Jan Přibylský

Postup: Křídla dejte do mísy, osolte a opepřete. Přidejte všechny další ingredience, kromě piva, a důkladně promíchejte. Maso nechte pár hodin marinovat, ideálně do druhého dne. Pak ho rozložte do pekáčku, podlejte pivem a pečte při 180 °C do zezlátnutí. V průběhu pečení ho přelévejte výpekem.

Tip: Hotová křidélka podávejte s dipem. Můžete použít zakysanou smetanu smíchanou s česnekem a bylinkami nebo jogurt s rozmixovanou mátou.

Pečená žebírka

Na 4 porce potřebujete: 2 kg vepřových žeber, 500 ml černého piva, 1 velkou cibuli, 4 stroužky česneku, 1 lžíci třtinového cukru, 2 lžíce rajského protlaku, sůl, pepř

Foto: Jan Přibylský

Pusťte se do nich hned, jsou dokonalá!Foto: Jan Přibylský

Postup: Žebírka osolte, opepřete, poskládejte do pekáčku, přidejte na větší kusy nakrájenou cibuli a na kousky nakrájený česnek. Nakonec je podlejte pivem. Pekáček přiklopte a žebra pečte asi hodinku a půl při teplotě 170 °C. Pak slejte a propasírujte výpek. Dejte ho do rendlíku, přidejte cukr, protlak a vařte do mírného zhoustnutí. Hotovou glazurou zalejte žebra v pekáčku a dejte je na 15 minut pod gril.

Tip: Podávejte s křenem, hořčicí a pikantní majonézou.

Jak využíváte pivo v kuchyni u vás doma? Podělte se s námi o nejlepší recepty!

Reklama

Načítám