Hlavní obsah

Chce odejít? Tak ho nechte! Jak vyřešit důstojně tuto příšernou situaci?

Foto: Pressmaster, Shutterstock.com

Když vás chce partner opustit, bolí to a máte chuť ho zastavit jakýmkoli způsobem. Je to ale chybaFoto: Pressmaster, Shutterstock.com

Reklama

Odcházím, chci se rozejít! Když vám tohle řekne partner, první reakcí bývá snaha ho zastavit. Vztah zachránit. Ale nedělejte to! Nátlak a přemlouvání je většinou cesta do ještě většího pekla.

Článek

Je to šok, bolest a záchvat naprosté bezradnosti. Když vám ten, kterého milujete a s nímž žijete, řekne, že vás hodlá opustit, jde veškerá hrdost stranou a většina žen se pokusí vztah jakýmkoli způsobem zachránit. Prostě ho zastavit, rozchod mu rozmluvit. Většinou to je ale k ničemu, naopak to věci jen zhorší.

Opačný efekt

Tahle snaha přesvědčit muže, aby zůstal, může mít samozřejmě mnoho podob. Od pláče a přemlouvání, přes srdceryvné prosby, citové vydírání a podobně. V první chvíli se to dá pochopit, je to vlastně logická a přirozená reakce.

Pokud je ale muž pevně rozhodnutý, jakýkoli váš nátlak nikam nepovede, naopak vše bude výrazně horší. „Paradoxní je, že čím více se snažíte a na partnera tlačíte, tím víc se on odtahuje a vy se mu vzdalujete,“ říká vztahová koučka ze Školy pro ženy Kateřina Matláková.

Foto: andriano.cz, Shutterstock.com

Škemráním a citovým vydíráním jen v očích partnera ztrácíte hodnotuFoto: andriano.cz, Shutterstock.com

V jeho očích ztrácíte veškerou hodnotu, pomalu ale jistě mizí vše, za co si vás kdy mohl vážit. „V tu chvíli by měla nastoupit vlastní hrdost. Jedinou možnou záchranou sebe sama je sebeúcta. Svým postojem by žena měla dát najevo, že miluje a jednání partnera ji bolí, ale zároveň ctí sama sebe natolik, že se nebude snižovat k prošení, přemlouvání, vydírání či intrikám,“ radí Kateřina Matláková.

Dvě možnosti, obě špatně

Tahle situace může skončit vlastně jen dvěma způsoby – buď i přes vaše prosby odejde, nebo se nad vámi slituje a zůstane. Ani jedna ale pro vás nebude výhrou.

  • Když odejde – Tohle je dost pravděpodobné. Neobměkčíte ho a na rozchodu bude trvat. A vás bude trápit nejen samota a jeho odchod, ale i to, že jste před ním ztratila důstojnost. K bolesti a smutku se přidá i naštvanost na sebe sama, pocity méněcennosti.
  • Když zůstane – Možná se to tváří jako vaše vítězství, ale opak je pravdou. Sice zůstal, ale proč? Protože mu vás bylo líto? Nebo protože měl strach z vašich výhružek (když odejdeš, neuvidíš děti)? To nejsou moc dobré důvody, proč s někým být, nemyslíte? „Pokud muž cítí, že je na čase ze vztahu odejít, a žena jej u sebe donucovacími prostředky udrží, nakonec se partnerství stejně rozpadne. Není totiž vystavěno na lásce a svobodě, nýbrž na závislosti, manipulaci a strachu. A to je jen živná půda pro boje, žárlivost a nevěry,“ tvrdí vztahová koučka Míša Zdráhalová.
Foto: Syda Productions, Shutterstock.com

Vždy mějte na paměti, že vedle sebe chcete muže, který s vámi skutečně chce býtFoto: Syda Productions, Shutterstock.com

Co tedy?

Co tedy dělat, když vás muž chce opustit, ale vy o něj nechcete přijít? Zkuste se zastavit, zklidnit své emoce, a než na něj začnete tlačit, zkuste být k sobě opravdu upřímná.

„Položte si jednu základní otázku. Jak se budete cítit ve vztahu s mužem, který vedle vás zůstal jen proto, že jste se sesypala a zahrála roli ublížené malé holčičky?“ radí Míša Zdráhalová.

Zkuste si uvědomit, že vaše jednání řídí strach ze samoty. „Naučte se milovat sama sebe a užívat si čas jen se sebou. Dokud to nezvládnete, každý vztah vám nakonec přinese jen bolest a zklamání. Muž se bude držet ženy, která má sebe na prvním místě a ze své sebelásky pak rozdává druhým,“ dodává Míša Zdráhalová.

A kdykoli budete v pokušení začít o jeho přízeň škemrat, připomeňte si, o co vám v životě jde. „Doporučuji postoj ,chci muže, který si je jistý tím, že chce být se mnou, a vidí moje kvality. A pokud ne, nechám ho odejít´,“ radí Kateřina Matláková.

Stalo se vám tohle někdy? Přemlouvaly jste nějakého muže, aby vás neopouštěl?

Reklama

Související témata:

Načítám