Hlavní obsah

Chce se vaše malá dcerka líčit? Na zákazy zapomeňte

Foto: Thinkstock

Chci být krásná jako maminka! Pokud si tajně půjčuje vaše líčidla, zřejmě je ten správný čas pořídit jí její vlastníFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oční stíny, řasenka a nalakované nehty? To není mezi dnešními školačkami nic neobvyklého. Když ale po „malovátkách“ zatouží i ta vaše, možná vás to poněkud zaskočí. Jak zareagovat? Dovolit, nedovolit?

Článek

Problém s líčením vlastní dcerky nedávno řešila naše čtenářka Jarka. „Moje jedenáctiletá dcera tvrdí, že u nich ve třídě je poslední, kdo žádnou kosmetiku nepoužívá. A když nedávno odjížděli na hory a já jsem ty její spolužačky viděla... no, musím říct, že přehání jen trošku,“ kroutí Jarka hlavou.

Obzvlášť zděšená byla z černých linek a laků na nehty ve svítivých odstínech: „Přišlo mi to úplně ujeté. Chápu, že do autobusu na cestu se holky odvázaly, v tomhle věku by si ale ještě měly hrát s panenkami!“

Co dělat, když páťačka zatouží po líčení?

Jak asi tušíte, mentorování ani zákazy nefungují. Domlouváním typu „na to jsi ještě moc malá“ nebo „přirozená jsi přece nejhezčí“ docílíte jen přesvědčení, že máma ničemu nerozumí, ach jo. Vytoužené stíny si vaše princezna půjčí od kamarádky nebo tajně koupí za kapesné a o přestávce na záchodě se zmaluje jako plakát. Mnohem rozumnější je projevit pochopení – a nabídnout pomocnou ruku.

„Nejdřív bych se jí podrobně a s láskou vyptala, co si pod tím představuje. Stačila by jí bezbarvá řasenka a barvička na rty, nebo už vážně stojí o make-up, stíny, řasenku a rtěnku?“ říká profesionální kosmetická poradkyně a vizážistka Gabriela Houšková Benešová. A pokud dcerka opravdu touží po líčení, není důvod jí ho nedopřát. V první řadě by se ale měla naučit, jak se zkrášlit a nevypadat přitom jako levná sexuální pracovnice.

Foto: Thinkstock

Kosmetická instruktáž? Nic lepšího nemůžete pro svoji dceru udělat. Ušetříte ji tak zbytečných přehmatů a ještě získáte body k dobruFoto: Thinkstock

V tržnici nenakupujte

„Moje dcera to bude mít jednoduché, protože jí mohu pořídit kvalitní věci a umím jí to naučit, je to moje práce. Pokud některá máma tohle neumí, třeba proto, že se sama nelíčí, je fajn najít kosmetickou poradkyni nebo se klidně zeptat jiné maminky-kamarádky, která si s líčením umí lépe poradit,“ doporučuje Gabriela Houšková Benešová.

Na první kosmetice nešetřete. Samozřejmě není třeba investovat tisíce do luxusních značek, určitě se ale vyhněte i nejlevnějším bezejmenným výrobkům z tržnice, které jsou nekvalitní a můžou vyvolat podráždění pokožky. Pro začátek určitě postačí pastelové oční stíny, řasenka a lesk na rty. Nezapomeňte na prostředek na odličování! Make-up zatím není potřeba, ten přijde na řadu až později, až začnou potíže s pletí – a to pak budete vybírat spíš podle rad dermatologa než vizážistky.

Foto: Thinkstock

Malé holčičky líčení nepotřebují. Pokud po něm ale touží, jemnými pastelovými odstíny se nic nezkazíFoto: Thinkstock

Vyzkoušejte všechno, ale doma!

„Obrátit se o radu na odborníka má ještě jednu výhodu: od cizích děti často berou rady lépe než od vlastní mámy,“ podotýká rodinná poradkyně Ludmila Jandová. To oceníte především v případě, že vaše slečna není spokojená s jemným líčením, jaké jí doporučujete vy, a touží po poněkud dramatičtějším „looku“.

Gabriela Houšková Benešová má jiný recept: „Klidně vezměte všechny věci, co máte doma, a dceru tím napatlejte, ať je legrace. Doma v bezpečí to můžete i přehnat, ať vidí, jak to taky může vypadat.“

Velkou roli tu samozřejmě hraje vzájemná důvěra. Pokud kvůli pár malovátkům nevyletíte jako čertík z krabičky a vyjdete dceři vstříc, bohatě se vám to vrátí už za pár let – až naplno udeří puberta.

Foto: Archiv firem

S touhle kosmetikou u svojí parádnice zabodujete. Toaletní voda Disney Princess s rozprašovačem (30 ml), toaletní voda Monster High (50 ml), a dokonce i sprchový gel s motivem oblíbených hrdinek Monster High (1000 ml)Foto: Archiv firem

Zdevastovala vám někdy dcera vaši drahou kosmetiku? Nebo máte nějakou jinou historku na téma „děti a malování“? Podělte se o ni!

Reklama

Načítám