Hlavní obsah

Chcete být zdraví a štíhlí? Část dne jezte a část hladovte!

Foto: puhhha, Shutterstock.com

Pitný režim je důležitý vždy, ale pokud hubnete, je klíčovým prvkem. Nicméně to není vše! Dnes vám vyvrátíme mýtus, že nadbytečná kila shodíte jen tehdy, když budete denně jíst minimálně pětkrátFoto: puhhha, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pokud chcete zhubnout, jezte pět až šest malých porcí denně. Tak znělo donedávna doporučení většiny výživových poradců. Výzkumy ovšem ukazují, že jde o mýtus. K hubnutí a zdraví stačí i tři jídla!

Článek

Každému se někdy stane, že kvůli nabitému pracovnímu programu nemá čas se najíst a několik hodin zkrátka hladoví. Ve světle informací, které máme, se to jeví jako velký prohřešek proti hubnutí a zdravému životnímu stylu. Ale není to tak úplně pravda.

Stravujte se podle našich předků

Řada studií v posledních letech dokazuje, že pokud člověk hladoví s rozmyslem a podle plánu, je to to nejlepší, co může pro své tělo udělat. Řeč je o metodě s názvem přerušované hladovění. „Jíst více než pětkrát denně je pro tělo zátěž. Trávení je neustále v pohotovosti a neodpočine si,“ upozorňuje konzultantka výživy a inženýrka potravinářství Anna Jermářová.

Přestože přerušovaný půst má prokazatelný vliv na hubnutí, nejedná se o dietu, ale o životní styl. Podle nutriční poradkyně Mgr. Lucie Weiss kopíruje způsob stravování našich předků, kteří také nejedli šestkrát denně v malých porcích, a přesto byli v dobré kondici.

Donuťte tělo čerpat z tukových zásob

Metoda přerušovaného půstu je založená na tom, že několikahodinovým hladem donutíte tělo využívat jako zdroj energie hlavně tuky. „Když tělu na chvíli přestanete dodávat sacharidy, které jsou hlavním zdrojem energie pro vaše orgány, začne si je brát nejdříve z krve. Když dojdou tam, sáhne organismus do zásob – hlavně ve formě glykogenu v játrech – a když dojdou zásoby i tam, musí se začít čerpat z tuků,“ vysvětluje Lucie Weiss.

Jedním z propagátorů tohoto výživového stylu je Brad Pilon, autor knihy Jezte! Nejezte! Jezte!, který poukazuje na pozitivní vliv na hubnutí i zdravotní stav. „Pravidelné omezení jídla zvyšuje produkci růstového hormonu až patnáctkrát. Jde o silný spalovač, který působí na tukové buňky a přeměňuje je na využitelnou energii,“ tvrdí ve své knize.

Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Ke štíhlé postavě se můžete dopracovat díky metodě zvané přerušované hladovění. Zkuste ji...Foto: Evgeny Atamanenko, Shutterstock.com

Tím výčet výhod ani zdaleka nekončí. „Kromě hubnutí má za následek snížení rychlosti stárnutí a pomáhá bojovat proti vzniku kardiovaskulárních onemocnění, rakoviny nebo cukrovky druhého typu,“ objasňuje zjištění posledních výzkumů Lucie Weiss.

A co považují vyznavači této metody za vůbec největší přínos? Velké porce! Vynechání svačin jim totiž umožňuje napěchovat svůj denní kalorický příjem do dvou nebo tří jídel. Ta je na rozdíl od malých porciček dokonale zasytí. A navíc ušetří spoustu času, který by jinak strávili přípravou pokrmů.

Jak to celé funguje?

Přerušovaný půst je hodně variabilní a existuje řada jeho modifikací. V posledních letech ale nabývá na popularitě verze s názvem Leangains. Její autor Martin Berkhan doporučuje střídat šestnáctihodinový půst s osmihodinovým oknem vyhrazeným na jídlo. Tyto dvě fáze si můžete během dne rozložit, jak chcete, ale měly by každý den začínat a končit ve stejnou dobu.

Osmihodinové okno může například trvat od 10 hodin dopoledne do 18 hodin večer. V tomto období je vhodné sníst tři velká jídla, tedy snídani, oběd a večeři. Od 18 hodin do 10 hodin dalšího dne nastává půst.

To ovšem neznamená, že během zmíněných osmi hodin můžete sníst, co chcete. Pokrmy by měly odpovídat zásadám zdravé stravy a měly by naplnit váš optimální kalorický příjem (více ve článku Jak si sestavit vyvážený jídelníček? Tady jsou základní pravidla!).

Foto: Jack Frog, Shutterstock.com

Máte raději větší porce jídla, ale méně často? I tak můžete zhubnoutFoto: Jack Frog, Shutterstock.com

Nehodí se pro každého

Než se do přerušovaného hladovění pustíte, mějte na paměti, že ne každému vyhovuje. Někomu dělá dobře šest malých porcí a někdo si radši užije tři velká jídla. „Nejprve by se měl člověk naučit jíst zdravě, tedy vybírat správný sortiment potravin, až pak řešit načasování,“ radí konzultantka výživy Anna Jermářová.

Nutriční poradkyně Lucie Weiss dále upozorňuje, že přerušované hladovění nemá cenu provozovat jako krátkodobou dietu. „Není to způsob, jak rychle zhubnout do plavek, ale dlouhodobý stravovací styl, od kterého neutečete ke starým zlozvykům ve chvíli, kdy se ručička na váze přehoupla tam, kde jste ji chtěli mít,“ uzavírá.

Máte s přerušovaným hladověním nějaké zkušenosti? Nebo vás článek inspiroval k jeho vyzkoušení?

Načítám