Hlavní obsah

Chcete miminko? Na tohle si dejte pozor!

Foto: thinkstock

Chcete dítě? Jděte na to odpovědně!Foto: thinkstock

Reklama

Přibližně tři měsíce před plánovaným početím byste se měli začít dávat dohromady, vy i partner. Co všechno byste měli změnit a zjistit o svém zdraví? Povíme vám to.

Článek

Tři měsíce před tím, než se začnete pokoušet o miminko „naostro“, skoncujte se svými zlozvyky: třeba přestaňte kouřit. Až budete těhotná (a váš partner nastávající otec), půjde to o dost hůř – a může být i pozdě. Pro dítě je totiž nejdůležitějších prvních pár týdnů, kdy se utváří většina orgánů.

Dopřejte si elixír života

„Nedostatek kyseliny listové – vitaminu B9 – může způsobit, že se těšíte na miminko marně,“ vysvětluje MUDr. Michal Koucký z Gynekologicko-porodnické kliniky 1. LF UK v Praze. Kyselina listová má totiž vliv na snižování hladiny škodlivého homocysteinu, který zhoršuje šanci na uhnízdění vajíčka. Pokud se vám podaří počít, zvyšuje nedostatek vitaminu B9 riziko spontánního potratu, v nejhorším případě může dojít u dítěte k těžkým vývojovým vadám. Kyselina listová je rozpustná ve vodě, předávkování nehrozí. Získáte ji hlavně z listového špenátu, brokolice nebo růžičkové kapusty, tepelnou úpravou se ale z větší části ničí. Potravinové doplňky jsou proto sázka na jistotu.

Foto: thinkstock

Dostatek kyseliny listové podporuje plodnostFoto: thinkstock

Alkohol: stejná odpovědnost u obou

Na miminku se podílejí muž i žena, a proto se úprava životního stylu týká obou partnerů. „Ženy by měly omezit přísun alkoholu na maximálně 2 a muži na 7 deci týdně,“ říká Michal Koucký. Alkohol nesnižuje jen kvalitu vajíček, ale také spermií; v krvi muže, který dlouhodobě pije, se snižuje množství mužského pohlavního hormonu testosteronu a stoupá hladina ženských estrogenů. Důsledky pro plánované početí jsou jasné: nemůže ani nechce.

Objednejte se na genetiku

Pokud máte jakékoli obavy – třeba kvůli tomu, že vy nebo partner užíváte trvale léky nebo že se ve vaší rodině objevily nějaké zvláštnosti – genetická poradna je pomůže rozptýlit. Připravte se na to, že genetik bude chtít vědět spoustu podrobností o vašem příbuzenstvu, na vyšetření se proto dobře připravte. „Návštěva genetické poradny před otěhotněním je nezbytná, jestliže se předcházející dítě narodilo s vrozenou vývojovou vadou, pokud žena opakovaně potratila nebo je jí více než 35 let,“ upozorňuje porodník Antonín Pařízek.

Foto: thinkstock

I když máte nervy nadranc, snažte se co nejméně se před otěhotněním rozčilovat. Graviditu tím neuspíšíte, spíš naopak...Foto: thinkstock

Žádné léky bez porady s lékařem!

Pokud máte jen sebemenší podezření, že byste mohla být těhotná, neužívejte žádné volně prodejné léky, ani obyčejný aspirin nebo ibuprofen. Na sražení horečky (která je pro plod také velmi nebezpečná) lékaři povolují paralen.

Tohle si nechte zkontrolovat

  • Zuby: Trhání osmiček, ale ani obyčejné vrtání není nic, co by chtěl člověk prožívat v těhotenství.
  • Pohlavní nemoci: Chlamydie způsobuje srůsty na vejcovodech, takže i neplodnost.
  • Toxoplazmóza: Může způsobit potrat. Nákaza číhá v kočičím záchodě, ale i v hlíně při práci na zahrádce.
  • Zarděnky: Zkontrolujte očkování! Pokud je dostanete v prvním trimestru těhotenství, můžou způsobit potrat nebo poškodit plod.
  • Štítná žláza: Její nedostatečná funkce může vyvolat poruchy ovulace.
  • Endometrióza: Srůsty v malé pánvi způsobují neprůchodnost vejcovodů.

Kouření a plodnost nejdou dohromady

Kouření, dokonce i pasivní, ohrožuje plodnost snižováním hladiny estrogenu, zhoršením kvality poševního hlenu a znesnadněním uhnízdění oplozeného vajíčka. Kuřačkám může otěhotnění trvat až čtyřikrát déle než nekuřačkám!

V každém případě se vyplatí příliš „nešílet“, neležet celé dny v článcích o rizicích v těhotenství, a tohle období si prostě užívat! Co myslíte?

Reklama

Načítám