Hlavní obsah

Chcete mít hezčí prsa?

Foto: Thinkstock

Snad každá žena najde chybičku na kráse svých prsouFoto: Thinkstock

Reklama

Strie, drobná znaménka v dekoltu, rozdílná velikost prsou i velké bradavky – to všechno může ženu velmi trápit. Dnes už se ale nemusíte smiřovat s tím, co vám dala příroda do vínku. Váš problém může vyřešit plastická chirurgie. A čím vším že se dají vaše vnady vylepšit nebo zdokonalit?

Článek

Prsa jsou chloubou každé ženy. Když nejsou podle vašich představ, pomůže chirurg. Zaměřili jsme se na výkony, které nesouvisejí ze zvětšováním poprsí, ale jen s jeho kosmetickými úpravami.

Strie v dekoltu?

Na komplexy z vlastního dekoltu některé ženě stačí pár strií. „Nevzhledné jizvičky na spodní vrstvě kůže vznikají jejím rychlým roztažením například v těhotenství či při rychlém příbytku na váze,“ vysvětluje Iva Špaňárová, lékařka estetické kliniky Mediestetik. Pomáhá prevence, ale dnes už jde tento problém docela jednoduše řešit laserem. Ten jemně obrušuje kůži v místě, kde se jizvičky objevují. Kůže se tak vypíná, a strie jsou pak méně znatelné. „V případě, že jsou pajizévky čerstvé a ještě nezbělaly, dokáže laser jejich projevy zcela odstranit,“ dodává lékařka. Broušení je třeba zopakovat podle potřeby a po konzultaci s odborníkem.Cena se pohybuje asi od 500 do 6000 korun podle místa, kde si necháte zákrok udělat, i počtu opakování.

Nevzhledná mateřská znaménka

K odstranění kožních výrostků, mateřských znamének nebo bradaviček se používá speciální – odpařovací – laser. Útvary se musí předem dobře vyšetřit a formu odstranění určuje dermatolog. Jde o velmi šetrnou metodu, kdy paprsek laseru řízený počítačem takřka bezbolestně po malých vrstvičkách odstraní nežádoucí výrůstek. Místo se během týdne zahojí. Drobné projevy se ošetřují bez znecitlivění, větší znaménka pomocí injekční anestezie nebo masti ELMA. Cena za odstranění jednoho takového znaménka se pohybuje zhruba 1200 až 1500 korun. Při větším množství je sleva.

Každé prso jiné

Každá žena má jeden prs menší než druhý, většinou ten pravý bývá větší. Ale co když je to už dost vidět? Do osmnácti let se dá asymetrie řešit prsní náhražkou – epitézou. Ta má různé velikosti. Je na doporučení lékaře a seženete ji ve zdravotnických potřebách. Později je možná plastika.

„Pokud je příčinou asymetrie vrozená vada a je-li větší, je možno ji korigovat zvětšením menšího prsu implantátem, nebo zmenšením většího prsu na velikost menšího," říká doktor Aleš Fíbr z ordinace.cz. „Často je také nutná úprava i druhého prsu, především uložení jeho dvorce. U většího prsu je pokleslý a musí se vysunout do úrovně dvorce prsu menšího,“ dodává Jan Měšťák, vedoucí lékař kliniky Esthé. Cena se pohybuje od 20 000 korun. V závažných případech na zákrok přispívá pojišťovna.

Foto: Thinkstock

Chirurgicky se dá mnoho vad napravitFoto: Thinkstock

Nelíbí se mi prsní bradavky!

Měnit se dá velikost, tvar i barva bradavek. Nespokojenost pramení z módních trendů, které kopírují některé slavné celebrity, ale také ze zdravotních důvodů.

Zvětšení bradavek: Malé bradavky je lepší dle lékařů nezvětšovat. Zůstávají totiž jizvy nebo problémy s mlékovody. „Ale existují operační postupy, kterými dokážeme zvětšit hmotu bradavek. Obvykle jde o posun tkáně z nejbližšího okolí. Provádí se ale minimálně," říká plastický chirurg Libor Kment. Cena je velmi individuální, řádově v tisících korunách.

Zmenšení bradavek:Naproti tomu zmenšit bradavky není žádný problém. Provádí se dokonce i ambulantně nebo s minimální hospitalizací. Podmínkou by mělo být hlavně odkojení dětí, aby se zabránilo možným rizikům. Cena se pohybuje od 8000 korun výše.

Vpáčené bradavky:Z hlediska zdravotního jsou největším problémem vpáčené bradavky, které nevystupují. Jde zpravidla o vrozenou vadu, která může bránit kojení. Upravit vpáčené bradavky lze, ale není to jen tak. Metod je více, výsledky však mnohdy nejsou ideální. Jednou variantou je chirurgický zákrok. Funkce prsů by měla být zachována, ale laicky řečeno, bradavky pak nevypadají nic moc. Lékaři radí počkat si až po kojení, a poté jít na takzvanou korekci, při které se mlékovody přeruší. Pak už kojit nelze.

Pokud jsou bradavky vpáčené jen mírně, můžete vyzkoušet speciální masáže nebo korektory prsních bradavek. Cena úpravy bradavek se pohybuje od 8000 korun výše (za obě prsa).

Úprava prsního dvorce

Možná, že je bradavka v pořádku, ale trápí vás velikost prsního dvorce. Někdy proporcionálně neodpovídá velikosti samotného poprsí nebo bradavky. Zvětšení se provádí pomocí umělé tetováže. To opět není doporučováno ženám, které ještě nekojily. Naopak chcete-li dvorce zmenšit, není to takový problém. „Zmenšení dvorců je poměrně nenáročný výkon, jehož cílem je upravit jejich velikost tak, aby byly v estetickém poměru k velikosti prsů. Při operaci je rovněž možnost provést korekci jejich případné asymetrie či zneokrouhlení," vysvětluje plastický chirurg Karel Urban z kliniky Esthé. Cena výkonu jedné strany se pohybuje od 4000 korun.

Jak na jizvy po plastické operaci?

Co když jste byly na plastice, s poprsím jste spokojené, ale trápí vás jizvy po ní? Zkuste metodu Palomar. Je velmi efektivní v bezoperačním omlazování pokožky pomocí speciálního frakčního neablativního laseru nebo infračerveného záření. Působí ve spodních vrstvách kůže. Kromě toho, že celkově zlepšuje a vyrovnává strukturu a vnější vzhled pokožky, přináší pozitivní výsledky při korekci vystouplých jizev, rudé jizvy dokáže zjemnit i odstranit. Cena je cca 3000 korun za obě ňadra, dle rozsahu jizev. Zákrok je třeba opakovat.

Tak co, jste se svými ňadry spokojené, nebo uvažujete o odborné pomoci?

Reklama

Související témata:

Načítám