Hlavní obsah

Na úvěr, nebo na dřevo? Kupte si auto co nejvýhodněji!

Foto: thinkstock

Jako fyzická osoba si už dnes leasing na auto vzít nemůžeteFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chtěli byste si pořídit nové, nebo prostě jiné auto a zvažujete, zda si vystačit s hotovostí, nebo si vypůjčit? Odborníci vám poradí, co musíte před půjčkou promyslet.

Článek

Ještě před pár lety jste si mohli i jako fyzické osoby, tedy nikoli podnikatelé, vybrat mezi půjčkou a leasingem. Od roku 2011 vám ale leasingové společnosti v takovém případě už tuto službu nenabídnou.

„Důvod? Většina velkých leasingových firem přestala od roku 2011 kvůli novému zákonu o spotřebitelském úvěru poskytovat fyzickým osobám leasingové financování vozidel. Místo něj nabízejí úvěrové financování,“ vysvětluje Martin Špaček z portálu Sfinance.cz.

V současné době si tedy auto koupíte pouze za hotové, nebo prostřednictvím účelového či neúčelového úvěru.

Rozdíly mezi úvěry

Pokud byste uvažovali o účelovém úvěru, musíte se smířit s náročnější administrativou. „Většinou je nutné bance dokládat účel nákupu včetně faktur a smluv. Je to ale vykoupeno nižším úrokem,“ říká Martin Špaček. Banka může peníze poslat přímo na účet prodejce – po předložení faktury klientem.

V případě neúčelového úvěru můžete peníze použít na cokoli, nemusíte bance nic dokladovat – z druhé strany musíte počítat s vyšší úrokovou sazbou. Peníze můžete dostat na účet vy nebo prodejce.

Kolik si můžete vypůjčit?

Banky většinou nabízejí spotřebitelské úvěry do milionu korun. Částka je dána vaší bonitou a zajištěním – tedy laicky tím, kolik jste schopni splácet a čím můžete ručit pro případ, že přestanete být schopni splácet.

Foto: thinkstock

Podmínky pro úvěr jsou tvrdší než kdysi: banka důkladně prověřuje vaši schopnost splácetFoto: thinkstock

V této souvislosti je dobré připomenout, že už platí novela zákona o spotřebitelském úvěru. Říká, že byste měli dostat úvěr jen v případě, že ho budete schopni splácet, takže vás chrání před předlužením. „Cílem změn je především posílení postavení spotřebitelů a principu odpovědného úvěrování,“ vysvětloval ministr financí Miroslav Kalousek.

Novela zakazuje používat směnky a šeky v souvislosti se spotřebitelskými úvěry a zakazuje, aby poskytovatel využíval při sjednávání úvěru volání na předražené telefonní linky začínající číslicí 9.

Nákup auta v hotovosti

„Ušetříte za poplatky a auto je ihned vaše. Nikdo vám nediktuje, jaké pojištění si musíte sjednat. Nemusíte řešit smlouvy s úvěrovou společností, dokládat příjmy. Pro mnohé je výhodou i to, že si koupí jen takové auto, na které skutečně mají,“ vyjmenovává klady Martin Špaček.

Nevýhoda je jasná – pokud peníze nemáte nebo jich nemáte dost, pak auto mít nebudete.

Kdy a proč (ne)zvolit úvěr

Pro mnohé je úvěr jedinou možností, jak si auto koupit. Úvěrová společnost může mít i zvýhodněné podmínky při pojištění vozu.

„Nevýhodou je dlouhodobý závazek. Pojištění může být výhodnější, ale lze si ho sjednat jen u vybraných poskytovatelů. Někdy může být omezena možnost vašeho nakládání s vozidlem,“ upozorňuje Martin Špaček.

Uvažujete o nákupu auta? Bude to na úvěr, nebo za hotové? Napište nám! Mimochodem, právě zde si můžete zasoutěžit o Alfu Romeo Giulietta na víkend. A v případě výhry vás to nebude stát vůbec nic! :-)

Související témata:
Leasing

Načítám