Hlavní obsah

Nová střecha? Pozor na stavební firmu!

Foto: Shutterstock

Hlídejte si, za co platíteFoto: Shutterstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nejen pořady v televizi nás dnes a denně varují a poukazují na opatrnost při výběru jakékoli firmy, které hodláme svěřit svůj majetek. Stejná kritéria by měla platit i pro výběr stavební firmy. Špatný výběr znamená vyhozené peníze!

Článek

Této firmě většinou svěřujeme víc než jen stavbu střechy. Chybují i firmy renomované, natož ty, které jsou pro nás neznámé. Nízká cena, ale i dražší stavitelé nám nezaručí kvalitně odvedenou práci. Ostražitost se vyplatí!

Jak si počínat

Střecha domu by neměla být jen estetickým prvkem našeho domu. Především by měla splňovat funkci ochrannou, a to zejména proti vnějším vlivům (déšť, vítr, sníh...). Proto by měla být postavena z kvalitního materiálu a její provedení pokud možno bezchybné.

Výběr materiálu podléhá našemu rozhodnutí a tedy i naší dostatečné informovanosti o současných možnostech. S výběrem stavební firmy je to trošku jinak. Naše investice není zrovna malá, takže zbrklost by byla největší chybou. Vše je třeba si důkladně promyslet.

Pečlivost růže přináší

Čím rozsáhlejší stavba bude, tím bychom měli být pečlivější. Pozdější reklamace jsou sice možné, ale ne vždy je chtějí firmy ochotně řešit.

První myšlenky by se tedy měly zabývat cenou, kterou jsme ochotni při stavbě akceptovat. Měli bychom počítat i s jistou rezervou. Dalším vodítkem by pro nás mohlo být doporučení od známého, kolegy či souseda, který má již s některou ze stavebních firem nějaké zkušenosti. I špatné zkušenosti jsou dobrou radou. Jestliže váháme, odborníci radí obrátit se raději na jinou firmu.

Foto: Shutterstock

I odborník může odvést špatnou práciFoto: Shutterstock

Nejčastější problémy z praxe

Termín. Téměř každý, kdo kdy něco stavěl, má špatné zkušenosti s dodržováním termínů. Jen málokterá firma totiž toto hledisko dodržuje. Proto je dobré stanovit předem ve smlouvě termín dokončení stavby. A v případě jeho nedodržení také stanovit finanční postih. Tak se vyhneme zbytečným časovým prodlevám. Aby se nakonec nestalo, že jsme si naplánovali, že budeme v červnu bydlet, a nakonec jsme nebyli rádi, že se nastěhujeme do zimy.

Cena. Podobně je to i s cenami. Ve smlouvě by měly být pevně stanoveny.

Domluva přes prostředníka. Domlouvání přes někoho třetího je dalším nebezpečím. I v případě této cesty je třeba dodržet písemnou formu. Stane-li se, že firma poruší jakoukoli dohodu, je možné domáhat se nápravy nebo práci reklamovat.

Platba. Pozor bychom si měli dávat i na placení. Není třeba zdůrazňovat, že platby by měly být rozděleny na několik částí. Často je třeba platit něco předem. Tímto způsobem to funguje například při nákupu materiálu, na který se skládají zálohy. Vzhledem ke stále častějším tendencím firem zvyšovat své náklady bez vědomí zákazníka, je dobré vyžádat si veškeré změny písemně. Jestliže s čímkoli nebudeme souhlasit, měli bychom to okamžitě firmě oznámit.

Reklamace. Nezapomeňte opět na písemnou formu. Reklamace by měla být do 30 dnů vyřízena. Jestliže dojde k rozsáhlejším škodám, domluvte si předem termín nápravy. V případě, že firma nereflektuje na písemné výzvy, nezbývá než se obrátit na právníka.

Dozor. Stavbu je třeba mít pod dohledem, i když vše nasvědčuje tomu, že jsme si firmu zvolili správně. Jestliže se v této oblasti vyznáte, máte vyhráno. Pro laiky je rozhodně dobré zaplatit si stavební dozor. Jsou to sice finance navíc, ale určitě se vyplatí. Jak bylo již uvedeno výše, i mistr tesař se jednou utne. Takže i renomovaná firma může odvést práci špatně, s čímž bychom měli počítat. Každá chyba v tomto případě znamená tisíce, které nám stavební dozor rozhodně ušetří.

Reklama

Související témata:

Načítám