Hlavní obsah

Poznejte dobré a kvalitní máslo. Na první pohled!

Foto: thinkstock

Nesmíte ho sníst moc, ale při úměrné spotřebě se po másle ani netlousneFoto: thinkstock

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Chleba s máslem vás zasytí, a ještě si posílíte imunitu. Překvapuje vás to? Odborníci na výživu na tuto klasickou potravinu přehodnocují názor – pokud jí sníte přiměřené množství a v dobré kvalitě!

Článek

Statistiky přisuzují každému z obyvatel republiky roční spotřebu kolem pěti kilogramů másla. Tělu jím dodáváte nasycené mastné kyseliny, které jsou velmi dobře stravitelné a příznivě ovlivňují střevní prostředí. „Ty z másla se neukládají do tukových zásob, ale přednostně slouží pro zisk energie. Po jídle s máslem jste lépe nasyceni a nehoní vás hned chutě, jako je tomu v případě jeho náhražek,“ říká Margit Slimáková, odbornice na zdravotní prevenci a výživu.

Podezření, že nasycené tuky v másle jsou hlavním viníkem srdečně-cévních onemocnění a obezity, se nepotvrdilo. „Naopak, jsou důležitou součástí membrán mozkových buněk a cholesterol je nezbytnou látkou pro tvorbu steroidních a pohlavních buněk, žlučových kyselin a vitaminu D,“ upřesňuje Margit Slimáková a dodává: „Právě máslo je nejlepším zdrojem vitaminu A a obsahuje i další antioxidanty jako vitamin E, selen a kyselinu listovovou, která dokonce podporuje hubnutí, pomáhá stabilizovat hladinu krevního cukru a posilovat imunitní systém.“

Jak vybrat kvalitní máslo?

„Pokud si zakoupíte výrobek s označením máslo, musí obsahovat nejméně 80 procent mléčného tuku. Obsah vody může být maximálně 16 procent. Takto označený výrobek nesmí v sobě mít rostlinný tuk, který je součástí většiny náhražek,“ uvádí Mgr. Pavel Kopřiva, tiskový mluvčí Státní zemědělské a potravinářské inspekce.

Typy másla

Při nákupu byste ale měli pečlivě sledovat nejen to, kolik produkt obsahuje mléčného tuku, ale věnovat pozornost i jeho názvu.

Čerstvé máslo. Podle zákona se tak může jmenovat pouze máslo, které jde na regály přímo z mlékárny. Prodávat se smí do 20 dní od data výroby.

Foto: archiv firmy

Čerstvé máslo z PM Poděbrady se smí prodávat jen 20 dní od data výroby, obsahuje minimálně 82 % tuku, kostka vážící 250 g stojí 42,90 KčFoto: archiv firmy

Stolní máslo se dostane do prodeje poté, kdy bylo nějakou dobu skladováno zmrazené. Pak ho výrobce rozmrazil, znovu přešlehal a poslal do prodeje. Dřív se označovalo jako „dvojka“. Od čerstvého se liší nižším množstvím vitaminů a může být náchylnější k mikrobiálním změnám. Před uvedením na trh mohou být skladována zamrazená při minus 18 stupních až 2 roky, po uvedení na trh se musí prodat do 20 dnů.

Máslo. Takto jedním slovem je většinou označeno zboží z dovozu, protože evropské zákony nerozlišují, zda bylo před prodejem máslo zamrazeno. Jeho kvalitu tedy poznáte až po rozbalení doma. Většinou jde také o jednou zmrazené máslo nebo kombinace obou. Běžně má dobu spotřeby mezi 30–55 dny.

Foto: archiv firmy

Máslo Muh obsahuje 82 % tuku, kostka s hmotností 250 g stojí 35,90 KčFoto: archiv firmy

Tradiční máslo je vyráběno klasickou metodou stloukání z mléka či smetany, na trhu není tak časté. Jeho trvanlivost hledejte na obalu, měla by se blížit 20 dnům, které platí pro čerstvé máslo.

Přívlastkem bio je označeno máslo z mléka krav, které byly chovány ve zdravých bio chovech. I jeho dobu spotřeby najdete na obalu.

Foto: archiv firmy

Bio máslo Milko je balené v pergamenu, má 82 % tuku a váží jen 200 g, stojí 42,90 KčFoto: archiv firmy

Na trhu najdete i výrobky s označením farmářské máslo (85 % tuku), selské či se smetanovým zákysem (75 % tuku), se sníženým obsahem tuku (61 %) a s nízkým obsahem tuku (41 %). Výrobky s nižším obsahem tuku než 80 % by ale neměly mít v názvu slovo máslo. Dobu spotřeby hledejte na jejich obalu.

Foto: archiv firmy

Farmářské máslo Tatra je baleno v pergamenu, kostka o váze 200 g stojí 35,90 KčFoto: archiv firmy

Je dobré se řídit podle ceny?

Někdy je cena velmi zavádějící – hlavně proto, že se výrobci naučili chytře využít zažité očekávání, že kostka másla váží 250 gramů. Někteří ji ale vyrobí jen o hmotnosti 200 gramů, cena pak vypadá na pohled nižší. Proto byste měli sledovat spíš přepočet ceny na kilogram.

Nižší cena může napovídat, že jde o máslo již jednou zmrazené, ale mnohé testy ukázaly, že rozhodně nemusí mít horší chuť. Než se tedy řídit cenou, měli byste si spíš najít svou oblíbenou značku, která splní vaše chutě i nároky na konzistenci.

Proč různá barva a konzistence?

Barvu másla určuje to, čím se živily krávy, od kterých bylo získáno mléko na jeho výrobu. Světlejší znamená, že zřejmě jedly granule, žlutější zabarvení by mohlo napovídat přírodní stravu. Pozor ale, výrazně nápadná žlutá barva může být známkou žluknutí!

Foto: archiv

Italské máslo obsahuje 83 % tuku, kostka o hmotnosti 125 g stojí 29,90 KčFoto: archiv

Konzistence másla pak závisí na výrobě, obsahu vody. Sledujte, jaký povrch má po vyndání z chladu. Kvalitnější bude déle tvrdší, pevné a hladké, nebude se lepit k obalu. Právě jeho konzistence ovlivní i to, jak se bude máslo chovat jako součást receptu.

„Při výrobě másla se voda samozřejmě používá – musí, jinak by máslo nevydrželo. Stížnosti v tomto směru jsme nezaznamenali,“ říká ing Josef Duben, mluvčí Státní veterinární správy.

Stížnosti spotřebitelů se týkaly chuti a vůně dovezených másel, nejčastěji z Belgie. „Toto máslo je zřejmě vyráběno z uskladněné suroviny. Po výrobě je zamrazeno a uskladněno jako státní hmotná rezerva. Ta se obměňuje a uvolňuje na trh, k nám se dováží pod názvem stolní máslo. V zahraničí se může i přidávat do normálního másla. U nás, pokud máme informace, to takhle nikdo nedělá, ale u dovezených másel s nízkou cenou je dost pravděpodobné, že tomu tak je. Pokud tedy lze něco doporučit, tak kupovat čerstvé máslo. Je naše, české, a nebude mít pachutě po zoxidovaném tuku,“ dodává Josef Duben.

Jaké máslo kupujete vy? Napište nám!

Související témata:

Načítám