Hlavní obsah

Chcete ušetřit za vodu? Efektivním řešením je vlastní studna!

Foto: Luka Balkovic; Shutterstock.com

Foto: Luka Balkovic; Shutterstock.com

Reklama

Většina bere vodu z veřejného vodovodu. Její ceny ovšem rostou a odborníci upozorňují i na to, že zásoby vody nejsou nekonečné. Pokud máte dům a zahradu, co zkusit využívat studnu?

Článek

Zkusili jste si někdy propočítat, jak vysoké jsou v případě vaší rodiny roční účty za vodu? Jen málokdo se vejde pod deset tisíc, ale spousta rodin platí i dvojnásobek, a kdo má bazén a často zalévá zahradu, ten samozřejmě platí ještě víc. Od rozčílení nad účty nebývá daleko k rozhodnutí – pojďme používat studnu!

Stará, nebo nová?

Pokud obýváte starý dům a na pozemku máte studnu odjakživa, respektive z doby před rokem 1955, pak máte vyhráno, vodu můžete odebírat dál a nikoho nemusíte žádat o povolení. Pokud je vaše studna mladší, musíte žádat o prodloužení povolení k odběru vody, a to na příslušném vodoprávním úřadě.

Pokud teprve přemýšlíte o tom, že byste si na pozemku studnu zřídili, připravte se na spoustu úřadování. Neobejdete se bez stavebního povolení, povolení k odběru vody a kolaudace. Když máte počáteční razítka v kapse, přivolejte si akreditovaného hydrogeologa a požádejte o zkušební vrt. Odborník si prohlédne pozemek a navrhne nejvhodnější způsob umístění studny.

Musí zjistit sílu vodního pramene, jinak byste třeba v horkém létě mohli zůstat bez vody. Hydrogeolog vám také vypracuje projekt a dohlédne na jeho realizaci, a to včetně závěrečné zprávy, a navíc vám může i doporučit zkušenou studnařskou firmu.

Nejčastějším řešením jsou dnes vrtané studny, které berou vodu z hloubky kolem 30 nebo 40 metrů. Taková voda bývá kvalitnější než ta povrchová. Je ale jasné, že zřídit něco takového není ani levné, ani rychlé. Počítejte s tím, že vás vaše nová studna vyjde klidně i na 30 000 korun.

Bez chuti a bez zápachu!

Kvalitu vody ve studni byste měli kontrolovat průběžně. Nejdřív zapojte svoje smysly – zrak, čich a chuť. Barva je důležitým indikátorem jakosti vody. Je důležité, aby voda byla čirá a bezbarvá. Zákal často způsobí prach nebo průnik povrchové vody do studny. Neobvyklá chuť nebo pach pak pomáhají odhalit přítomnost toxických látek.

U používaných domovních studní si vystačíte s orientačními rozbory, které si nechte provádět v akreditovaných laboratořích. Jeden rozbor stojí kolem tisícovky a zahrnuje 10–20 základních ukazatelů. Testy byste měli provádět alespoň jednou ročně, ideálně na jaře, případně také v období velkého sucha nebo naopak silných dešťů.

O studnu se také musíte starat a udržovat ji v pořádku. Pravidelně kontrolujte, zda těsní kolem límce, poklopu a skruží. Netěsnostmi může dovnitř napadat listí, natéct špinavá voda, bláto, případně se do ní můžou dostat zvířata, která se v ní utopí. Občas se podívejte, jestli je vodní hladina a vnitřek studny čistý, a hlídejte si, aby v okolí nebyly zdroje případného znečištění. Neprosakuje vám jímka či septik? A nakonec také občas zkontrolujte funkčnost čerpadla a těsnost potrubí. Péče o studnu se vám vyplatí!

Na co vodu ze studny používat?

Pokud bydlíte někde na samotě u lesa, nejspíš se vodovodu jen tak nedočkáte a vodu ze studny budete používat ke všemu – na pití, praní, vaření, mytí i zalévání zahrady.

Pokud ale máte přístup k vodovodnímu řadu, pak si můžete vybírat. Na pití, mytí a vaření je nejvhodnější voda z vodovodního řadu, která je ošetřovaná, čištěná a jejíž kvalita se průběžně kontroluje. Vodou ze studny je ale rozhodně možné například splachovat záchod, zalévat zahradu nebo si jí napouštět bazén. I tak ušetříte každým rokem i několik tisíc korun, a navíc vás může těšit pomyšlení, že nejvzácnější tekutinou na světě – čistou pitnou vodou – zbytečně neplýtváte.

Některým lidem také voda z jejich studny chutná nejlíp na světě.

Reklama

Načítám