Hlavní obsah

Chcete změnit práci? 5 důvodů, které jsou skutečně pádné

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Foto: Roman Samborskyi, Shutterstock.com

Reklama

Aktualizováno

Česko má dnes nejnižší nezaměstnanost za poslední tři dekády. Znamená to mnoho věcí... Pro běžné smrtelníky však především skutečnost, že je ideální čas na změnu, pokud jsou v práci nespokojeni. Z jakých důvodů to dělají nejčastěji?

Článek

Chodíte do práce s odporem, ráno se vám kvůli tomu nechce ani vstávat a nepřináší vám to žádné zadostiučinění. Pokud se v tom poznáváte, pak je možná na čase ji vyměnit. Teď je totiž ta správná doba. „Situace na trhu práce je velmi proměnlivá v závislosti na vztahu nabídka poptávka," říká personalistka Sára Maloušková z agentury Hofírek Consulting. Minimálně poslední rok však hraje do karet potenciálním adeptům na novou práci.

Rekordně nízká nezaměstnanost vede k tomu, že se i méně odvážní jedinci rozhodnou ke změně práce, pokud jim ta stávající nevyhovuje. „V každé věkové kategorii rozhoduje jiný faktor o důvodech, proč lidé mění práci nebo jaké jsou jejich preference při volbě pracovní nabídky,“ popisuje Sára Maloušková. Z jakých důvodů nejčastěji práci mění Češi, zjišťovala agentura Randstad.

1. Málo peněz

Vzhledem k tomu, že finance jsou jistě nejrelevantnější důvod, proč chodit do práce, patří i mezi rozumné důvody, proč ji změnit. Myslíte, že za svou práci dostáváte málo? V první řadě můžete oslovit svého zaměstnavatele se žádostí o zvýšení mzdy. Pokud se vám dostane odmítnutí, určitě nedáte nic za to, když se začnete poohlížet jinde.

2. Pochvaly se nedočkáte

Nedostatek uznání a ocenění jsou velmi časté důvody, proč Češi mění práci. „Zní to banálně, ale i po tom, co se mi hodně věcí povedlo, mi nikdo neřekl, že pracuji dobře. Vlastně se mi spíš zdálo, že dělám všechno špatně. Paradoxně to, že se zaměstnavateli moje práce líbila, jsem se dozvěděla, až když jsem odcházela. Už jsem ale nemohla couvnout zpět,“ popisuje čtenářka Lada (32).

3. Nemáte kam kariérně růst

Zatímco nedostatek uznání je častým důvodem k odchodu z práce u lidí ve věku mezi 30 až 45 lety, jedinci do 30 let často odchází z práce kvůli omezenému kariérnímu růstu. Zdravě ambiciózní lidé, které ještě nelimitují žádné závazky, prakticky nemají důvod setrvávat na místě, jež je neposouvá dál.

Foto: gpointstudio, Shutterstock.com

Někdy je prostě nejlepší se sbalit a jítFoto: gpointstudio, Shutterstock.com

4. Dojíždění do práce

„Zejména pro ženy je výrazným faktorem doba dojíždění do práce. Čtvrtina žen odejde od svého zaměstnavatele, pokud je doba dojíždění do práce příliš dlouhá,“ říká Alžběta Honsová, marketingová manažerka personálně poradenské společnosti Randstad. Pro muže to natolik zásadní důvod není, mnohem více se rozhodují podle výše mzdy.

5. Nevyváženost mezi prací a soukromím

„Stále důležitějším faktorem se pro Čechy stává rovnováha mezi pracovním a soukromým životem. Více než čtvrtina respondentů našeho průzkumu uvedla, že změnila práci nebo ji plánuje změnit právě z důvodu, že jim časové požadavky v práci prakticky nedovolují mít soukromý život,“ vysvětluje Alžběta Honsová.

Reklama

Načítám