Hlavní obsah

Jak mít víc času na sebe? 5 rad, které osvobodí každou ženu

Foto: KatrinKat, Shutterstock.com

Foto: KatrinKat, Shutterstock.com

Práce, děti, domácnost, rodinné akce, placení složenek... Jen povinnosti a žádný čas na sebe? Přijde okamžik, kdy vás tenhle dluh vůči vám samotným dožene. Jak získat víc prostoru jen pro sebe? To je téma posledního dílu seriálu, který se věnuje ryze ženským tématům.

Článek

Nějaké povinnosti má každý. Někdy jich ale postupně přibývá a řada žen se dostane do fáze, kdy se starají o všechno možné, jen ne o sebe. Jenže to je cesta do pekel – každý člověk se potřebuje věnovat i sám sobě. Pochopila to i herečka Marie Doležalová (32), která bývala v jednom kole. Hrála v divadle, natáčela filmy, stihla vyhrát sedmou řadu taneční soutěže StarDance, psát i zpívat. A najednou cítila, jak strašně je unavená a hrozí jí totální vyhoření. Naštěstí dokázala včas zvolnit, v roce 2017 si naordinovala klid, odmítla dokonce i několik zajímavých pracovních nabídek, věnovala se jen sama sobě a pak se v plné síle vrátila. Dnes tvrdí, že si velmi pečlivě hlídá, aby si mezi prací a rodinou našla i čas jen na svůj odpočinek a relax.

Právě pro ženy je zanedbávání sebe samé typické. Mají sklony se „obětovat“ pro dobro rodiny, dětí, partnera, kariéry a podobně. Jak si v každodenním koloběhu vyzískat nějaký čas pro sebe, vám poradí vztahový kouč a kouč osobního rozvoje Aleš Kalina.

Vy jste nejdůležitější

Zní to sobecky, ale je to trochu jinak. Vaše psychická pohoda a spokojenost jsou základním předpokladem pro štěstí vašich blízkých. „Každý má k dispozici jeden život, jedno zdraví, jeden úsměv, jednu sílu. A musí s tím hospodařit tak, aby si dokázal udržet energii a radost z věcí, které má a pro které žije,“ varuje Aleš Kalina.

Každému podle něj jednou dojdou síly a to pak není vůbec legrace. „Pak mohou být ženy apatické, nervózní, cloumají jimi pocity hněvu a vzteku, mohou se cítit nepochopené a osamocené,“ popisuje Aleš Kalina. A život s takovým člověkem není příjemný pro nikoho – pro ženu samotnou, ale ani pro jejího partnera či děti. Takže nerezignujte a bojujte za čas jen pro sebe. Tady je návod, jak na to.

Krok 1: Zjistěte, co potřebujete

Každý je jiný, a tak i potřeby týkající se osobního prostoru jsou různé a mění se i podle aktuální situace. Když je toho v práci hodně, potřebujete víc času na odpočinek. Pokud ale vše běží hladce a nemáte žádné extra starosti, stačí vám ho méně.

Musíte si stanovit základní minimum: někomu postačí patnáct minut denně, jiný dá přednost jednomu večeru v týdnu nebo třeba jednomu víkendu v měsíci. Zároveň se zamyslete, jak tento čas hodláte využít. Chcete začít cvičit jógu? Nebo absolvovat kurz malování? Nebo se prostě jen tak povalovat a číst si knížku? Nic není špatně.

Krok 2: Plánujte

Teď musíte své touhy konkretizovat. „Pořiďte si třeba měsíční, klidně i roční kalendář a naplánujte si činnosti, jako kdyby rodina neexistovala. Zapište si tam veškeré své aktivity, abyste cítily, že i ve všech povinnostech budete žít také svůj vlastní život,“ radí Aleš Kalina.

Foto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Naplánujte si všechno, i svůj volný čas s chvílemi, kdy byste se chtěly věnovat jen soběFoto: Andrey_Popov, Shutterstock.com

Krok 3: Ušetřete si čas

Měly byste přemýšlet, jak nějaký čas ušetřit. Možná můžete některé povinnosti delegovat na jiné. Nezvládly by děti úklid svého pokoje samy? A co nákupy? Nemohl by je obstarat partner? Zamyslete se také nad svou „výkonností“. Buďte k sobě fér a přemýšlejte, kolik času trávíte plněním pracovních povinností a kolik tlacháním s kolegy. Nemůžete být náhodou efektivnější, díky čemuž byste třeba nemusely zůstávat v práci přesčas?

Krok 4: Vytvořte dohodu s partnerem

Teď je čas probrat vaši představu s partnerem a vytvořit kompromis. Nejdřív mu vysvětlete, proč potřebujete čas na sebe. Jak se cítíte, jak moc jste unavené a že těch pár hodin, kdy budete jen samy se sebou, prospěje celé rodině. Pak vytvořte dohodu, sepište ji a oba podepište. „Partner tím potvrzuje, že s vašimi potřebami nejen souhlasí, ale že je i chápe. Je to důležité, protože hodně mužů věci odkývá, ale pak je neplní nebo se tváří, že vlastně o ničem neví,“ vysvětluje Aleš Kalina.

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Plán ukažte partnerovi a nabídněte mu svou představuFoto: fizkes, Shutterstock.com

Krok 5: Trvejte na svém

Podle Aleše Kaliny by u dobře vytvořené dohody a v případě, že se milujete a jste ochotní pro radost toho druhého leccos udělat, neměl být s dodržováním stanoveného problém. Kdyby se však přece jen někdo z rodiny třeba po čase cukal, musíte být neústupné. Prostě jděte na jógu, i když se to partnerovi nelíbí.

Zároveň ale buďte oba připravení na situace, kdy budete muset trochu improvizovat. Odchylky od dohody jsou možné (a někdy nutné), ale jen v případě oboustranného souhlasu. Děti onemocní, takže do divadla nepůjdete, nebo se vám naopak naskytne neplánovaná možnost odjet s kamarádkou na víkend a vše zůstane na partnerovi? Proč ne, když si domluvíte, jak si vše vzájemně vynahradíte.

Soutěžte s námi

Dnes je Mezinárodní den žen a naše redakce se rozhodla své čtenářky trochu obdarovat. Ve spolupráci se vztahovým koučem Alešem Kalinou jsme pro vás v minulých týdnech publikovali sérii šesti článků, které se zabývaly ryze ženskými tématy, a jejich součástí byla a dosud je i soutěž o zajímavé ceny.

Tyto články vycházely na Proženy.cz již od 1. února a poslední právě čtete. Na Facebooku bude i tentokrát zveřejněna soutěžní otázka a odpověď na ni najdete v článku. I tento týden vyhraje jedna čtenářka za správnou odpověď, kterou napíše na náš Facebook, knihu Aleše Kaliny „Emoční rovnice“.    

Hlavní cena je osobní dvouhodinový koučink s Alešem Kalinou (proběhne buď osobně v Praze, nebo prostřednictvím Skype) na téma, které výherkyni nejvíce trápí a s nímž by jí odborník mohl pomoci. A jak se zapojit do hry o hlavní cenu? K soutěžní odpovědi vztahující se k dnešnímu článku připojte i pár vět, proč by zrovna vám koučink udělal radost a jak by vám mohl pomoci zlepšit život. Výherkyni hlavní ceny vybere po zveřejnění tohoto šestého, závěrečného dílu osobně Aleš Kalina.   

Další výherkyní knihy Aleše Kaliny „Emoční rovnice“ se stala Štěpánka Limbergová. Na našem Facebooku už teď najdete poslední soutěžní otázku. Připojíte se se svým příběhem?

Unikl vám díl seriálu Největší ženské trable z minulého týdne? Tak si ho rychle přečtěte!

Reklama

Související témata: