Hlavní obsah

Chemicky i ekologicky: Čím uklidit koupelnu?

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úklid si užívá jen velmi málo lidí a většině se do něj příliš často nechce. Nevyhnete se mu ale ani v koupelně, jejíž čistota by pro vás měla být prioritou. Jaké přípravky jsou nejvhodnější?

Článek

V koupelně trávíte denně poměrně dost času a někdy sem nepřicházíte úplně nejčistší, což se může dost rychle podepsat na jejím vzhledu. Čistá a zářivá koupelna však není jen vaší vizitkou. Je také základem její životnosti a dlouhodobé krásy. Při úklidu je nejdůležitější výběr správného čisticího přípravku. Spolehnout se můžete na chemické, existují ale i přírodnější alternativy, z nichž většinu už máte pravděpodobně doma. Máme pro vás tipy na to, jaký prostředek vybrat a co můžete využít!

Zaměřte se na pH

Univerzální čistič vhodný pro každý povrch a místo v koupelně bohužel neexistuje. Při výběru čisticího prostředku si pořádně prostudujte jeho složení a zaměřte se na pH. Někteří výrobci obkladů, dlažeb a sanitárních zařízení dokonce doporučují konkrétní produkty, které je dobré použít.

Koupelna je plná mastných nečistot vznikajících z pozůstatků potu a krémů, objevují se tu ale také nečistoty na kyselé bázi. Čištění by mělo vždy začít odmaštěním povrchu. Zapomeňte na používání saponátů na nádobí, které sice odmašťují skvěle, zůstává však po nich povrchově aktivní látka, tenzid. Ta bez důkladného opláchnutí veškeré nečistoty mnohem snadněji přitahuje. Mastnotu je nutné odstranit alkalickým prostředkem na bázi alkoholu s minimálním pH 7,5. Až po důkladném odmaštění použijte kyselý čistič. Ten se doporučuje nechat působit 10–20 minut, a poté dobře opláchnout. Kyselými přípravky pravidelně odstraňujte také vodní kámen.

Foto: Maryna Pleshkun, Shutterstock.com

Jako první přichází na řadu odmaštění povrchu alkalickým prostředkem o minimálním pH 7,5. Až poté se využívají kyselé čističe, které mimo jiné pomáhají s bojem proti vodnímu kameni Foto: Maryna Pleshkun, Shutterstock.com

Pozor na abraziva i chlor

Vyhněte se používání abraziv, tedy nejrůznějších písků, a chloru. Lesklé povrchy očištěné abrazivy mohou zmatnět a dochází také k jejich mechanickému poškození a odření. Ještě horší variantou je tekutý písek, který se opravdu špatně oplachuje a i při spotřebování velkého množství vody zůstává na povrchu. Lepší volbou jsou čističe vytvářející pěnu, dostupné jsou i ty speciálně určené pro koupelnu. Chlor je nebezpečný především pro povrch koupelnových žebříků, chromové baterie a hliníkové rámy ve sprchových koutech. Navíc může na bílém povrchu vytvářet zažloutlé skvrnky.

Na sifony van a sprch používejte prostředky na bázi hydroxidu sodného. Protože ale dokáže nenávratně poškodit chromové součásti zařízení, dejte si pozor na jeho dávkování (uvedené na obalu). Dané množství do sifonů vsypávejte postupně po menších dávkách (použijte například lžíci), jinak hrozí, že se přípravek slepí a odpad ucpe úplně.

Baterie jednoduše opláchněte mýdlovou vodou, a pokud se na jejich zadní straně nebo pod pákou objeví vodní kámen, vydrhněte ho pomocí kartáčku na zuby a přípravkem na rez a vodní kámen. Zanesené spáry mezi dlaždicemi nebo v přechodu mezi stěnou a vanou zvládnete vyčistit pomocí prostředků s bělicím účinkem. Na zrcadlo použijte čističe na okna a sklo.

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Cillit Bang univerzální odmašťovač si poradí s mastnotou v kuchyni i koupelně, 750 ml, cena od 149 Kč. Siko Univerzální odmašťovač na bázi alkoholu je vhodný pro čištění neporézních materiálů, 500 ml, cena od 159 Kč. Savo Odmašťovač bez chloru odstraní i silné znečištění a mastnoty, 700 ml, cena od 59 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Savo Koupelna odstraňuje vodní kámen, rez i nečistoty, 500 ml, cena od 56 Kč. Ravak Cleaner Chrome šetrně čistí vodovodní baterie i chromované povrchy, 500 ml, cena od 127 Kč. Cif Koupelna Ultrasoft odstraní nečistoty už po pouhé minutě působení, 750 ml, cena od 73 Kč Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Na foto (zleva): Ravak Turbo Cleaner je vysoce účinný čistič odpadů bez chloru, 1000 g, cena 137 Kč. Golem P je biologický prostředek, omezuje tvorbu zápachu a uvolňuje zanesené odpady, 500 ml, cena od 89 Kč. Yellow&Blue Biologický čistič odpadů pracuje na bázi enzymů, které rozloží usazeniny v sifonech a odpadech, 500 g, cena od 355 KčFoto: Archiv firem

Jde to i bez chemie

Chcete se vyhnout používání chemie, a raději vsadit na přírodnější a ekologičtější varianty? V tom případě sáhněte po sodě, soli, citronové šťávě a octu!

Ocet funguje jako univerzálnější čistič. Má dezinfekční účinky, využít ho můžete místo aviváže a vyčistíte jím i vanu či umyvadlo. Nechte ho působit 15–30 minut a opláchněte. Trápí vás skvrny od rzi? Pomůže vám bílý ocet smíchaný s vodou v poměru 1 : 1.

Na odstranění vodního kamene zase dobře zafunguje jedlá soda. Použít ji můžete samotnou nebo společně s octem či citronovou šťávou, smíchejte tak, aby vám vznikla hustější pasta.

Citronová šťáva rovněž funguje jako dobrá dezinfekce a má antibakteriální účinky. Pokud vás trápí opravdu velké nečistoty, hlavně ve sprše či umyvadle, pomůže vám směsice (hustá pasta) citronové a octové šťávy s jedlou solí. S octem či citronovou šťávou můžete smíchat také sůl. Díky této kombinaci získáte přírodní náhradu chemických čističů, s níž odstraníte i horší skvrny na keramickém povrchu.

Foto: govindji, Shutterstock.com

Jedlá soda výborně funguje na odstranění vodního kamene. Použít ji můžete samotnou nebo v kombinaci s citronovou šťávouFoto: govindji, Shutterstock.com

Uklízíte koupelnu pravidelně nebo se k tomu donutíte, až když je to opravdu třeba?

Reklama

Související témata:

Načítám